IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победа на Байдън в САЩ ще притесни популистите в Централна Европа

Политиците в региона виждат Доналд Тръмп като идеологически съюзник, особено когато става въпрос за миграцията

15:42 | 05.10.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп (вляво) и Джо Байдън (вдясно) по време на дебата между тях. <em>Снимка: Morry Gash/Bloomberg</em></p>

Кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп (вляво) и Джо Байдън (вдясно) по време на дебата между тях. Снимка: Morry Gash/Bloomberg

Pew установява, че по-голямата част от поляците, 51%, имат доверие в Тръмп. През 2017 г. само 23% от поляците гледаха на Тръмп положително, но броят започна да нараства, след като президентът Дуда посети САЩ през 2019 г. и двамата лидери обявиха планове за засилване на военното сътрудничество.

Неотдавнашното решение на Тръмп да преразпредели хиляда от 12 000 американски войници, които той е разпоредил да бъдат изтеглени от Германия, също е популярен ход в Полша, според анализатори. Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че пренасочването е „добро за сигурността на Полша, но и за страните от източния фланг на НАТО“.

Поляците се надяват да приемат още повече американски войски. Миналия месец Блашчак обяви планове за изграждане на жилища за около 20 000 американски войници, въпреки че до момента Тръмп не е казал, че е готов да базира толкова в Полша. Той заяви, че иска американско-полските военни отношения да се задълбочат.

Победата на Байдън вероятно би провалила надеждите на Полша да приеме повече войски или дори да задържи преразпределените в страната. Помощници на Байдън казват, че той ще преразгледа решението на Тръмп да изтегли хиляди войници от Германия, ако бъде избран за президент.

„Потенциалният резултат, ако Тръмп загуби изборите, може да е проблем за „Право и справедливост“, според Лукаш Варчеча, коментатор в консервативния седмичник Do Rzeczy. „Присъствието на американските войници тук в Полша е много важно. Това е много важно за избирателите“, допълва той в интервю за новинарския сайт GZERO, част от Eurasia Group, фирма за анализ на политическия риск.

Централноевропейските държави придават на трансатлантическите отношения още по-голяма стойност от западноевропейските държави и споделят в различна степен антипатията на администрацията на Тръмп към Брюксел.

„Основната разлика между подходите на американските демократи и републиканци към Източна Европа изглежда се крие в контраста между насърчаването на ценностите и ангажиментите за сигурност“, според академиците Кристиан Нитойу, Флорин Пасатойу и Лоредана Симионов. „Администрацията на Тръмп непропорционално подчертава последното, докато Демократическата партия изглежда е фокусирана върху постигането на определено ниво на идеологическо влияние, особено когато става въпрос за популяризиране на либерални ценности, като човешки права, демокрация, върховенство на закона и др. наскоро социална справедливост“, казват те в коментар за Лондонското училище по икономика.

С връщането на демократите в Белия дом, „от страните в региона ще се очаква да покажат ангажимент за по-тесни отношения отвъд Атлантика не само когато става въпрос за поддържане на съществуващата архитектура на сигурността, но и тясно развивайки либерални ценности, особено в областта на социалната и расова справедливост. Това обаче вероятно ще предизвика значителна реакция, тъй като по-голямата част от населението в Източна Европа е по-скоро консервативно“, допълват анализаторите.

За разлика от това, западноевропейските правителства са нетърпеливи да се върнат към по-предвидими и традиционни трансатлантически отношения. „Байдън винаги е бил убеден трансатлантик и в течение на дългата си политическа кариера той е изградил близки отношения с ключови европейски лидери, включително германския канцлер Ангела Меркел“, отбелязва Алекс Сорос в коментар за Европейския съвет по външните работи Relations, международен мозъчен тръст, финансиран отчасти от баща му, филантропа Джордж Сорос.

На конференцията по сигурността в Мюнхен миналата година, малко преди Байдън да обяви кандидатурата си за Белия дом, западноевропейските лидери го призоваваха да се кандидатира, очаквайки след това САЩ да се присъединят пак към Парижкото споразумение за изменението на климата, както и да се върнат към Съвместния цялостен план за действие за Иран. Тръмп извади САЩ и от двете споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
да бе , голема изненада е да посрещнеш врага с голо дупе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Държавите в Западна Европа и Южна Европа не подкрепяха ли Тръмп? Популисти в тези държави имаше много преди да се появи Тръмп. Източноевропейците все още не са разбрали че, не е необходимо да казваш всичко което мислиш. Имаше една китайска книжка ''Изкуството на войната'' в която се обесняваше че битки се печелят чрез стратегия, коварство, подготовка и това че врагът никога не трябва да знае какво мислиш за да можеш да го изненандаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
cyclop
преди 3 години
Тези лоши, сбъркани популисти, които харесват държавите си, подържат нормалното семейство, не подкрепят вноса на стотици хиляди, неразбиращи и неприемащи законите и морала на приелите ги. Абсолютни нетолеранти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 3 години
"Победа на Байдън в САЩ ще притесни популистите в Централна Европа"Голема смешка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още