IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката се превръща в инженерна наука

Тя вече не предлага абстрактни теории, а решения на реални проблеми

12:00 | 17.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но изработването на правилни прогнози може да бъде много трудно, тъй като реалните търгове могат да са изключително сложни. Участниците в търга може да имат само ограничена информация за това колко струва даден артикул, например, като в процеса на наддаване тя може да бъде разкрита. Понякога продавачите искат да обявят търг едновременно за няколко неща. Друг път кандидатите се опитват да мамят, като си сътрудничат зад кулисите и т.н.

Изследванията на Милгръм и Уилсън допринесоха за разбирането какво да се прави в такива случаи. Едно от най-впечатляващите им постижения беше подпомагането на Федералната комисия по комуникациите да изработи по-добри методи за продажба на аукцион на честоти за излъчване от мобилните оператори. Тяхната работа се използва и при продажбата на електроенергия и разпределянето на слотове за кацане на самолети. Частните компании също все повече разчитат на аукционната теория - целият бизнес модел на Google зависи от ефективността на търговете за реклами, използвайки модерни икономически модели.

Това е огромна промяна за икономиката като наука. Изведнъж моделите започнаха да работят не само като алегории, но и като точни математически прогнози за човешкото поведение. Всъщност аукционната теория е само един пример за това. Теорията за взаимната изгода, която спечели Нобел през 2012 г., е друг модел с широко приложение.

И това означава, че икономиката все повече е инженерна област. Точно както при физиката или химията, икономическите теории - поне няколко от тях - могат да създадат полезни технологии както за компаниите, така и за правителствата. Това е една от причините, поради които икономистите, някога принизени до даването на съвети за политиките, сега се търсят много в частния сектор.

Тъй като компютърните системи стават все по-усъвършенствани и повсеместни, очаквайте тази тенденция да продължи. За разлика от хората, алгоритмите са напълно подходящи за икономически анализ - те знаят точно какво искат, следват определени правила и правят малко грешки. Колкото повече търговията зависи от компютри, търгуващи с други компютри, толкова по-точни и надеждни ще станат предвижданията на икономическата теория.

Така че очаквайте Нобелът за икономика да продължи да възнаграждава теоретиците, чиято работа има инженерни приложения. Въпреки че през последните години има малко нови фундаментални теории, възможностите за теоретиците да проектират практически и полезни технологии остават огромни и неизследвани. Вместо да станат зъболекари, какъвто е искал да бъде Джон Мейнард Кейнс, икономистите може да се окажат инженери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още