IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще означава победа на Джо Байдън за Великобритания?

Лондон има основания да се счита за естествен съюзник на Вашингтон, но демократите са против Brexit и още помнят грубостта, проявена към Обама и Хилари Клинтън

17:09 | 31.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Великобритания, като една от само 10-те държави от НАТО, които харчат целевите 2 процента от БВП за отбрана, вероятно ще попаднат сред добрите примери на Байдън поне по този показател, смята Ким Дарок, посланик на Великобритания в САЩ от 2016 до 2019 г. Лют е съгласен. „Администрацията на Байдън ще очаква Великобритания да поддържа този ангажимент, като същевременно играе водеща политическа роля в предефинирането на сигурността“, посочва той.

В едно отношение на Великобритания и е дадена добра ръка, ако иска да покаже желание и подкрепа на изповяданите от Байдън външнополитически цели за подновяване на съюзите между демокрациите, укрепване на международните институции в рамките на ООН и предприемане на действия по изменението на климата. Лондон е ротационен председател на Г-7 през следващата година, а британските служители виждат възможност да приведат в зародиш идеята на Джонсън за разширена група демократични съюзници „D10“ - държавите от Г-7 плюс три други, потенциално Индия, Южна Корея и Австралия, с плана на Байдън за „среща на върха за демокрациите“ в началото на мандата му.

Великобритания е ротационен председател и на Съвета за сигурност на ООН през февруари, което ще бъде първият пълен месец на Байдън в Белия дом, ако спечели вота. В ООН британските служители искат да подчертаят силните страни на Обединеното кралство в областта на развитието и международната здравна политика, по-специално ролята му в международната програма COVAX, подкрепена от СЗО, която се стреми да гарантира, че по-бедните страни получават справедлив достъп до ваксините срещу COVID-19 – предприятие, в което Тръмп не желае да участва.

Байдън, който обеща да възстанови лидерството на САЩ в международното здравеопазване и помощ, ще се надява британските служители да виждат Великобритания като полезен лейтенант в подобни усилия.

И накрая, Обединеното кралство е домакин на срещата на върха на ООН по климата COP26 през ноември 2021 г. След като Байдън обеща да се присъедини към Парижкото споразумение за климата още в първия си ден на управление и да постави САЩ на пътя към нулеви нулеви емисии до 2050 г., някои виждат възможност Джонсън да изиграе коза си за амбициозни обещания за намаляване на въглеродните емисии. „Това е една от малкото области, в които Великобритания има глобално влияние, с което САЩ [при Байдън] биха искали да се приведат в съответствие“, казва Ник Мейби, изпълнителен директор на мозъчния тръст E3G.

Съществува обаче риск всяка водеща роля, която Джонсън може да е искал да играе в климатичната дипломация през 2021 г., да бъде напълно засенчена, ако САЩ имат президент, който яростно следва същия дневен ред. „Байдън вече е изложил много амбициозна програма за климата както у дома, така и в чужбина, и очевидно ще подсили международната система“, коментира британски политик. „Предизвикателството ще бъде Великобритания да покаже, че е истински партньор и може да работим с тях за постигане на успех в COP26, а не просто страничен наблюдател за постигнатия напредък“, допълва източникът на изданието.

На фона на всичко Великобритания все още се надява да подпише споразумение за свободна търговия след Brexit със САЩ.

Основната грижа за Лондон е не толкова, че Байдън няма да иска да сключи търговско споразумение, а дали ще отдели достатъчно време и ще даде политически тласък на процеса, за да го завърши преди задаващия се краен срок. През юли 2021 г. изтича способността на президента на САЩ да договаря „бързи“ търговски сделки. Това ще изисква Конгресът да одобри. Когато този „Орган за насърчаване на търговията“ (TPA) приключи, следващият приоритет на Конгреса ще бъде подновяването му, нещо, което в миналото отнемаше години на спорове и вероятно ще постави преговорите „на трупчета“.

Реалният краен срок, до който трябва ефективно да приключат преговорите - като се има предвид, че TPA изисква търговският представител на САЩ да уведоми Конгреса 90 дни, за да подпише сделка, е 1 април.

„Като цяло е под въпрос дали Байдън ще бъде съсредоточен върху търговската политика, както беше Тръмп“, казва Стивън Буут, ръководител на мозъчния тръст към проекта „Великобритания в света“ и автор на доклад за американската сделка. „Справедливо е да се каже, че Байдън едва ли ще придаде същото значение или спешност на сделка с Великобритания, както Тръмп“, допълва той.

В по-дългосрочен план има шанс Байдън да възприеме идеята за повторно присъединяване към търговското споразумение за Транстихоокеанско партньорство, към което Великобритания също иска да се присъедини в сегашната си ревизирана форма и преименувана на „Всеобхватно и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство “(CPTPP). Това би довело до друг път към търговска сделка между Лондон и Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
lyusien
преди 3 години
Не Байдън трябва да съжалява за Брексит Борис Джонстън трябва да съжалява за това Защото англичаните още не са почуствали болката от това Ще го разберат след 2021 г И болката ще бъде силна ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Рибата още е в океана, но някои хора готвят тигана и мислят колко олио ще употребят за да я пържат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още