IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще означава победа на Джо Байдън за Великобритания?

Лондон има основания да се счита за естествен съюзник на Вашингтон, но демократите са против Brexit и още помнят грубостта, проявена към Обама и Хилари Клинтън

17:09 | 31.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Въпреки това той казва, че дори и международните програми на Байдън и Джонсън да не се съгласуват по всички точки, то Байдън може да разглежда Джонсън като "естествен съюзник" на няколко фронта. "Що се отнася до ядрената промишленост на Иран, недовършената дейност в Ирак и Афганистан, справянето с Путин, укрепването, а не отслабването на НАТО, изменението на климата, търговската политика и търсенето на по-международен подход за управление на възхода на Китай, има много възможности за съвместна работа“, посочва той.

Това обаче ще зависи много от факта дали Великобритания ще успее да сключи търговска сделка с ЕС, което да отмени необходимостта от законопроекта за вътрешния пазар на Джонсън, който в момента преминава през парламента. То, според ЕС, може да дестабилизира Ирландия.

"Личните отношения между Байдън и Джонсън ще бъдат трудни", посочва и бившият външен министър на Великобритания Малкълм Рифкинд. „Байдън ще бъде малко твърд като начало. Той ще има съмнения за Джонсън, не само относно политиката, но и за личността му. Байдън е ирландо-американец и следователно се отнася с недоверие към британските политици“, посочва той.

Все пак, според него, сериозно несъгласие по един въпрос няма да бъде достатъчно, за да провали цялата връзка. „От първа ръка гледах как [Маргарет] Тачър има преки, много дълбоки разногласия с Роналд Рейгън относно политиката на ядрено оръжие и инвазията в Гренада. Джон Мейджър, когато бях министър на отбраната, а след това външен министър, имаше дълбоки разногласия с Клинтън за Босна“, припомня той.

„Ако Великобритания не е най-близкият глобален съюзник на САЩ, кой е? Не може да бъде Германия, тъй като Германия, макар и много по-важна по икономическите въпроси, няма военна способност, нито разузнавателни постижения… Не може да бъде Франция; всички френски президенти след дьо Гол се опитват да се дистанцират от САЩ и казват, че Америка не трябва да се ангажира твърде много с европейските дела. Байдън знае всичко това“, казва още Рифкинд.

Дъглас Лют, пенсиониран генерал от американската армия, който е служил като посланик в НАТО при Обама от 2013 до 2017 г., е съгласен, че не трябва да се подценяват общите интереси и военните и разузнавателните връзки, когато се оценява силата на отношенията между САЩ и Великобритания при потенциална администрация на Байдън.

„Предполагам, че връзките между САЩ и Великобритания ще бъдат толкова тесни, както винаги, въпреки въздействието на Brexit“, допълва той. „Тесните връзки между военните и разузнавателните общности ще продължат да съществуват, дори ако има политически различия по конкретни теми ... Двете нации са толкова тясно свързани с общи интереси, обща история и общи ценности“, заключава той.

Старият алианс обаче ще трябва да се развие, казва Лют, за да се адаптира към заплахите за сигурността от ново поколение, не на последно място и двете големи теми за международни действия през следващата година: пандемията и изменението на климата. Байдън би искал да „освежи“ отношенията на САЩ със съюзници, но също така да „поиска повече“ от тях, прогнозира Лют, „включително да поднови акцента върху демократичните ценности и преосмислянето на националната сигурност, както и да включи такива предизвикателства като пандемии, климат и киберпрестъпления“.

Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
lyusien
преди 3 години
Не Байдън трябва да съжалява за Брексит Борис Джонстън трябва да съжалява за това Защото англичаните още не са почуствали болката от това Ще го разберат след 2021 г И болката ще бъде силна ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Рибата още е в океана, но някои хора готвят тигана и мислят колко олио ще употребят за да я пържат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още