IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегията за инвестиции в подценени акции е в ужасен период

След като 80 години книжата на стойността се представяха по-добре, от 2007 г. насам тези на растежа ги побеждават категорично

19:17 | 19.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Разликата е по-голяма, отколкото изглежда на пръв поглед. За да си я представим по-добре, 100 долара, инвестирани в акции на растежа през 1926 г., биха нараснали до около 150 000 долара към 2006 г. Същите 100 долара, инвестирани в акции на стойността - което обаче вероятно нямаше да се хареса на инвеститорите по това време, съдейки по нарастващите цени на акциите на растежа в разгара на ревящите 20-те години - щяха да се умножат до близо 4 милиона долара. Инвеститорите в стойност почти винаги печелеха през този период, тъй като книжата им биеха по ръст тези на растежа в 90% от времето, изчислено чрез 10-годишни периоди, отчитани месечно.

Стойността изпреварваше растежа по всеки показател през тези осем десетилетия, било то цена/печалба, цена/паричен поток или дивидентна доходност. И така, през 2007 г. инвеститорите имаха всички основания да бъдат бичи настроени по отношение на стойността. 

Те не осъзнаваха срива, който предстоеше за тази стратегия. Акциите на стойността, определени чрез съотношението цена/балансова стойност, бяха победени като представяне от тези на растежа със зашеметяващите 8,4 процентни пункта годишно от 2007 г. до миналия септември - постоянен и болезнен срив, при който стойността губеше от растежа в 11 от 14 календарни години, включително и последната. Този път стойността разочарова по всяка мярка, отстъпвайки на растежа с 4,7 пункта годишно въз основа на цената към печалбата, 5,6 пункта - на база цената към паричния поток и 2,5 пункта - според дивидентната доходност.

И това не е най-лошото. Инвеститорите в стойност вече се бяха видяли в чудо в края на 2017 г., след десетилетие на провалени надежди, когато болката достигна ново ниво. Трите години, които последваха до септември, бяха безмилостен удар в стомаха. Растежът победи стойността с рекордните 24 процентни пункта годишно въз основа на съотношението цена/балансова стйоност - най-лошите три години за стойността от един век насам.

Стойността, измерена чрез коефициентите цена/печалба и цена/паричен поток, също изостана с рекордна разлика. Само на база дивидентна доходност е имало по-лоши тригодишни периоди за стойността - в ранните дни на Голямата депресия, по време на стагфлацията в края на 70-те и при дотком балона в края на 90-те, но не с много.

Не е чудно, че инвеститорите в стойност трескаво търсят отговори, като не липсват разумно звучащи обяснения за провала на стойността. Но колко правдоподобни са те? И по-важното, ще се завърне ли някога стратегията на стойността?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Твърдите неща, които категорично не са верни... Вие не правите разлика между "paper gains" и "real gains" т.е за вас няма никакво значение, за колко реално е продадена дадена акция в реална сделка и цената на акцията според "висящите" в момента деривати продадени от банките на отделни трейдъри или хедж фондове... Има огромна разлика между spot цената на нещо и цената на някакви измислени фючърси - видяхме го дори при срива в цената на петрола как много фючърси се сринаха не просто на 0, а под 0... Никога досега не е имало голяма разпродажба на "***" акции на растежа, които побеждават... Когато това неизбежно стане рано или късно много "победители" ще ударят 0-та директно... Собствениците на тези активи ще остареят, защото никой не живее вечно, ще поискат да продадат и да излязат от пазара за да си купят нещо друго и тъй като тези кухи компании нямат приходи акциите бързо ще ударят 0-ата точно като Wirecard и срив със 100% на акцията за 2-3 дни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още