IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън трябва да започне веднага със структурните промени

Извън настоящата криза целта му трябва да е да изкорени завинаги икономическата несигурност в САЩ

11:03 | 15.01.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Ще тръгне ли бързо по начертания курс новият президент?&nbsp;Снимка: Bloomberg</em></p>

Ще тръгне ли бързо по начертания курс новият президент? Снимка: Bloomberg

Икономическата несигурност беше дълбоко вкоренена в САЩ преди тази криза. Печално, но 4 от всеки 10 души не разполагаха с 400 щатски долара, спестени за черни дни. Такава несигурност не се разрешава с едно директно плащане. Вместо това Байдън трябва да поиска от Конгреса да въведе скромни, но редовни безусловни плащания към гражданите – да кажем 120 долара месечно като начало и приблизително същото всяка година като планирано еднократно допълване, намаляващо за по-високите доходи. Помощта може да дойде във вид на възстановим данъчен кредит - универсален основен доход почти поименно.

Ами данъците? Днес няма нужда да бъдат вдигани. Но в крайна сметка такава постоянна парична помощ, плюс инфраструктурните и социални разходи, за които Байдън сигнализира, че предстоят, ще трябва да бъдат финансирани. Примамливо е новата администрация да отмени данъчните съкращения на Доналд Тръмп от 2017 г. Но алтернативата с по-голяма сила си остават новите данъци.

Няма по-подходящо време да се оправдае видът мултимилионерски данък, застъпен от сенаторите Елизабет Уорън и Бърни Сандърс - поне временно. Анкетите показват, че това е популярна идея дори сред републиканците. Ако изборът е между данък върху богатството и по-високи подоходни данъци, много от богатите ще предпочетат първия.

Данъците върху въглерода също могат да получат широка подкрепа, ако бъдат преразпределени като допълнителни директни плащания към гражданите. „Въглеродните дивиденти“ вече се радват на известна двупартийна подкрепа, включително от възрастни републикански държавници. Веднъж въведени, те биха били отменени само от много смел политик, който по този начин ще лиши домакинствата от ежемесечните им чекове.

Още две обещания, които Байдън даде, също могат да променят трайно икономиката: завършване на здравноосигурителната реформа и борбата с корупцията, прането на пари и финансовата тайна. Корупцията и клептокрацията са спътник на антидемократичната политика и лошото икономическо управление навсякъде. Конгресът започва да осъзнава това, както показва новата двупартийна забрана за анонимните компании пощенски кутии.

Някои ще кажат, че подобни политики трябва да изчакат, докато настоящата кризисна икономическа ситуация бъде разрешена. Но колкото по-дълго се чака, толкова по-голям е рискът крехкото мнозинство на Байдън в Сената да поддаде, или подобни мерки да отблъснат републиканците, които в момента се стремят към политическо изкупление. Сега е рядък момент за новия президент да прокара големи промени. Той няма да продължи дълго.

Ето защо, в духа на „смелото експериментиране“ на Рузвелт, администрацията на Байдън трябва да се отнася към дългосрочната трансформация с толкова спешност, с колкото към краткосрочните помощи. Ако го направи, Джо Байдън ще бъде запомнен повече с първото, отколкото с второто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 3 години
...аве след празния с празните очи и идеи, който и да е, ще е много невороятно да е по -зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"тва сега филмили са ... ?! "шо бе , бабчор ... сериалите не те ли устройват ... хем няма да тролиш навсякъде ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Хаххаха - "целта му трябва да е да изкорени ЗАВИНАГИ икономическата несигурност в САЩ". Сега ще видим дядо Байдан как ще реши ЗА ВИНАГИ проблемите на янките - само със 120 долара и минимална заплата няма да станат по-щастливи, напротив, ще почнат да искат повече. Ако тръгнат по описания в статията път, майка и жална на Американската мечта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
С манифест на СашоФската Компартия другаря Жо Байдън излиза със становище за демонтаж на Републиканските остатъци и от там си остава само СКП (Сашовска Ком Партия ) .... Нашите другари и пролетарий от БКП /Герб и прочее може да помогнат на другарите си в беда ...Пролетарий от Всички страни по света, обединявайте се !!! Че врага не спи, а бди да разруши нашата демокрация и либерастен свят другарки и другари !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Признавам, четох само 1-вата страница, едни и същи локуми, както винаги. САЩ просто са си свикнали да живеят по тоя начин - кредити до безкрай и това е. След 50г. ще е все същото, просто дългът ще е по-голям. Най-важното е да са винаги първи, в каквото и да е, не им дреме, че дават 80$ за хапче виагра, стига им да знаят, че те са я измислили (виагра, от пфайзер, у нас струва 15лв, за същата разфасовка). Дори у нас не можем да се излекуваме от грандоманията, че сме "велика" държава, камо ли там да се случи някога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
превърташ ли си го филма с гойко митич за текумзе , а ... ?! ех едно време какви филми правеха ... !! тва сега филмили са ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Байдън трябва да започне веднага със структурните промени Пеше, 1 нещо трябва в тоя живот - да умреш.Всичко друго е по желание.А тоя Текумзе го зове във Вечните ловни полета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Invcom
преди 3 години
E как да я изкорени като той я подклажда икономическата несигурност. Всъщност правилно е да се каже, че ФЕД я подклажда с любезното съдействие на американското правителство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
То и на Горбачов това му беше задачата, а какво стана...Байдън ще се провали най-вероятно САЩ ще се разпадне подобно на ссср преди толкова години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още