IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка трябва да възстанови загубените позиции в търговията

САЩ могат да спечелят съперничеството с Китай, но първо трябва да се върнат в играта

17:31 | 05.03.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Първо, администрацията на Байдън трябва да направи преглед на едностранните действия от ерата на Тръмп по отношение на високите технологии, тъй като те могат да бъдат вредни и неефективни за американските работници и компании, когато други страни произвеждат подобни продукти. В тези случаи конкурентите могат да запълнят вакуума, ако САЩ се оттеглят, като например европейците, доставящи повече реактивни двигатели на Китай. Едностранният контрол има смисъл само в отрасли, критични за националната сигурност и в които САЩ имат ясно технологично предимство. Ако светът не може да разчита, че САЩ ще бъдат надежден доставчик, ще загубим пазарен дял за сметка на нашите конкуренти.

САЩ също трябва да търсят определени двустранни сделки. Индивидуалните преговори могат да премахнат бариерите пред нашите най-конкурентни индустрии, да намалят индустриалните субсидии и да осигурят по-голяма защита на интелектуалната собственост. Малките сделки със съюзници в области като веригите за доставки и дигиталните финанси могат да бъдат градивни елементи за нов глобален търговски ред.

Китай скоро ще се превърне в най-големия потребител на стоки и услуги в света. В интерес на Америка е да гарантира, че нейните работници и компании могат да се възползват от тази реалност. Трябва да инициираме нови двустранни разговори, които да отворят Китай за нашите износни индустрии, като екологични стоки и прецизни машини, но без да забравяме да засилим защитата на интелектуалната собственост и да премахнем нелоялните търговски практики.

САЩ също трябва да преразгледат регионалните търговски споразумения, които са от полза за американските работници. Излизайки от ТРР, Америка даде на Китай предимство в Азия и блокира огромни възможности за растеж на американските компании. Трябва да се върнем в ТРР, което предоставя готов инструмент за разширяване на търговията в Азиатско-Тихоокеанския регион.

И накрая, САЩ трябва да работят със съюзниците си, за да направят глобалните търговски правила по-ефективни. СТО трябва да изиграе важна роля, но нейният орган за уреждане на спорове по същество не фукнционира, а правилата й силно се нуждаят от реформа. Администрацията на Байдън трябва да обедини ключовите си партньори за разработване на политики, които укрепват и модернизират правилата в области като дигиталната търговия, технологиите и екологичните стоки и услуги.

Победата над скептиците относно търговията отляво и отдясно ще изисква Байдън да обясни как подпомагането на компаниите да се конкурират на световните пазари облагодетелства американските работници и семейства. Администрацията трябва да използва новия фонд на Американската финансова корпорация за международно развитие. Тя също трябва да направи оценка и да се справи с всички потенциални големи шокове върху заетостта от новите търговски политики.

Отворената икономика на Америка и лидерството й в глобалната търговска система отдавна са ключови конкурентни предимства. Администрацията на Байдън трябва да използва силните ни страни, като разгърне силна, модерна търговска програма, връщайки се към балансираните политики, подкрепящи износа, заради които ни завиждаше светът. Америка може да спечели съперничеството с Китай, но първо трябва да се върне в играта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
А аз трябва да сваля 11 килограма.От понеделник почвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Тръмп китайското *** еб на май чи цата на хамерика за 4 годинки и уби над половин милион хамеиканци с вирус, който някои кават е пуснал той...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 3 години
Пълна порнография, няма начин да предлагаш използвана таолетна хартия и да очакваш някой да ти даде нещо за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още