IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Сан Марино се освобождава от примката на пандемията с руската ваксина

Малката страна трябва да разчита на собствените си решения и политики за справяне с пандемията си се надява до края на май да я загърби

13:30 | 13.04.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пристигат поредните доставки на руската ваксина. <em>Снимка: EPA/ANDREA COSTA</em></p>

Пристигат поредните доставки на руската ваксина. Снимка: EPA/ANDREA COSTA

Без фонд за възстановяване

Педини Амати се гордее със страната си. Той е застраховател по образование, за кратко беше държавен глава през 2008 г. - в Сан Марино винаги има двойно ръководство, което има мандат от само половин година. Педини Амати изброява страните, които са успели с ваксинацията: Израел, Великобритания, САЩ. „След това се нареждаме и ние“. 

Когато всички граждани бъдат ваксинирани през май, Амати иска да имунизира 6000 пътуващи, които идват от Италия всеки ден. Приблизително 200 чуждестранни здравни работници вече са ваксинирани. „Всеки, който работи в публичния сектор и има контакти с хора, в ресторанти, в месарница или в магазини, трябва да бъде ваксиниран“.

Той се надява на споразумение с Италия, но Сан Марино не възнамерява да плаща сама за ваксинациите на чужденците. Държавният бюджет е твърде малък за това. Страната е платила на особено засегнатите компании обезщетение в размер на до няколко милиона евро, но не би могло да се позволи повече: фонд за възстановяване, както в ЕС, в Сан Марино няма.

Но и иначе малката държава е оставена на себе си. Страни като Италия са помогнали за доставките на маски или респиратори. Но никой не приемаше болни хора. Само един: Първият случай на Covid в Сан Марино през февруари преди година беше откаран в болницата в Римини. Това е. За да не се забави икономиката освен туризма, до голяма степен бяха избегнати пълните блокади. Ресторантите почти винаги бяха отворени.

Това имаше своята цена: на моменти седемдневната честота беше 700 на 10 000. От началото на пандемията 85 души са починали от или с коронавирус. Гражданите на Сан Марино обаче не намират основа за сравнения с други страни по отношение на населението. Все пак говорим за площ от 60 квадратни километра.

Руската пропаганда

Сан Марино рядко се появява в руските медии. Но през последните няколко дни държавата беше любима тема на медиите: „Руската ваксина „Спутник V“ предизвиква шум в Сан Марино“, озаглави заглавната си страница кремълският таблоид „Комсомолская правда“. Информационната агенция FAN на свързания с Владимир Путин олигарх Евгений Пригожин говори за „безпрецедентно търсене".

Сега Сан Марино също се появява в поредица от репортажи по руската телевизия. Снимките са от архива, но смисълът на придружаващия коментар винаги е един и същ: руската ваксина не само спасявала населението на Сан Марино, но и предизвиквала огромни търсения сред съседите от Италия, тъй като тяхната собствена страна, както всички европейски съседи, са изпаднали във „ваксинационен хаос“.

Александер Гинзберг, ръководител на института "Гамалея", който разработи ваксината, заяви, че ЕС отлага одобрението на препарата, защото „може да измести продуктите, които се насърчават от европейската бюрокрация“.

За щастие Сан Марино не е обвързан от решенията в Брюксел. Сделката е и перфектна пропаганда за собствения народ: кампанията за ваксинация в самата Русия все още е доста бавна. Досега само седем милиона руснаци са получили поне една доза от ваксината. Препаратът, на който в момента се доверява цяла държава джудже в Европа, е доста непопулярен в собствената си родина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
evtimvz
преди 3 години
По-мапулативна статия не бях чел - на 35 К население средно 75 заразени дневно. Ха сега си направете сметка колко беха били при 7 млн. При това имунизирани повече от половината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ами който си няма първокачествен продукт, трябва да вземе каквото другите не искат.Като едно време - колко хубави били ладите - ами да, като нямаше фолксвагени и тойоти (примерно), ладите може и да изглеждат прилично.Спутници, китайски отвари, ето, скоро и турски бъркоч ще има. Халал да са им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
Коя политика се меси, руската ли? Защото *** подадоха документи за регистрация в ЕМА едва в средата на февруари. Който пожела Спутник V, подписа договор, но го получи в минимални количества - справка Унгария, Словакия и Сърбия. Производителят няма капацитете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
Защо не помислите върху твърденията на словашкият регулатор - по документи ваксината спутник v е една, а при тесване друга? След Спутника също се получават тромбози, както и след Пфайзер и Модерна. Защо се набляга единствено на Астра Зенека, не знам. Защо спутник v спасява само Сан Марино, защо не помага на Унгария, Сърбия и Словакия? Преди 2-3 сдмици писах, че освен Сан Марино с руския препарат може да се ваксинират и Лихтенщайн. Люксембург , Андора и даже Малта. В руското посолство не четете ли постовете ми? Досега да бяхте спасили цели 5 държави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
Invcom
преди 3 години
Много е лошо и грозно, когато политиката се меси в медицината... Все пак да се радваме, че Европа не е решила че Руския газ е лош газ, защото иначе щяхме да сме още в каменната ера ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още