IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добре дошли в икономическия бум на Байдън!

Списъкът с притеснения не изглежда толкова тревожен, твърди професорът по икономика Алън Блайндър

10:51 | 05.05.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Никога не залагайте срещу американския потребител. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Никога не залагайте срещу американския потребител. Снимка: Bloomberg

Поради огромния приток на федерални пари американските домакинства разполагат с огромни запаси от неизразходвани средства. Преди пандемията американските потребители обикновено спестяваха 7,5% от разполагаемия си доход. През 2020 г. процентът на спестяване скочи до 16,3% - норма, която обикновено се свързва повече със Сингапур, отколкото със САЩ. Разликата представлява близо 1,4 трилиона долара излишък от спестявания.

Да не забравяме и монетарната политика. Федералният резерв изстреля всичките си патрони по време на Ковид рецесията, най-очевидното от което беше свалянето на лихвените проценти почти до нулата. Удивително е, че намаляването на лихвите проработи. След мощни, но кратки сътресения, американците отново започнаха да купуват коли и къщи въпреки пандемията. Разходите в тези две категории всъщност нараснаха съответно със 6,3% и 14,3% през четирите тримесечия на 2020 г. Никога не залагайте срещу американския потребител.

Да, рисувам розова картина - на отминала рецесия и начало на бум. Може ли нещо да се обърка? Със сигурност. Ето четири притеснения.

Първо, битката между ваксините и новите варианти на вируса може да бъде загубена. Но епидемиолозите изглежда смятат, че ваксините вероятно ще победят. Основният въпрос изглежда е доколко вирусът ще бъде подпомогнат от отхвърлянето на  ваксините и безотговорното поведение.

Второ, огромните бюджетни дефицити предвещават нарастващ държавен дълг. Някои наблюдатели се чудят колко може да нарасне дългът преди глобалните инвеститори да започнат да изискват по-високи лихвени проценти по американските ДЦК. Това е логичен въпрос. Но засега сме добре.

Трето, някои икономисти се безпокоят, че фискалните стимули, съчетани с изключително разхлабената парична политика, ще доведат до инфлация - а след това и до затягане от страна на Фед. Смятайте това за възможно, но не и вероятно.

И накрая, някои консервативни икономисти - и много републикански членове на Конгреса - изложиха обичайната си теза: че увеличаването на данъците ще заличи растежа или по-лошо. Тези прогнози се оказаха погрешни в миналото. Не залагайте на тях.

Като цяло списъкът с притеснения не изглежда толкова тревожен. Насладете се на бума на Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
никакви притеснения ... докат го приберат в някой тих център за болни от деменция и на власт дойде мутантът ... е тогаз ше видите бум ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Вижда се вече!Бидон-я да си легне да си почиваи започва голямото плячкосване -печатари и ИТ-шници ще се сборят за кокала.Мръвката вече я отмъкнаха ВПК-то и печатарите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Докато дъното не се вижда, всичко е добре :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Ivan.r
преди 2 години
тотален бъркоч е цялото положение, цял живот ми набиват свободен пазар в главата, а накрая - държавен цоциализъм, печатане на париАло? Господа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
shinawatra
преди 2 години
Интерестно за какъв бум говорят, засега е пълен шит всичко:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
"...Някои наблюдатели се чудят колко може да нарасне дългът преди глобалните инвеститори да започнат да изискват по-високи лихвени проценти по американските ДЦК. Това е логичен въпрос. Но засега сме добре..."Тази констатация доста ми напомня случая с оня дето паднал от 16 етаж, и като стигнал до 3-тия си рекъл, дотук добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още