IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сто години Северна Ирландия, 100 години разделение

Провинцията има неспокойно минало, крехко настояще и несигурно бъдеще заради задълбочаващите се търкания между юнионисти и републиканци

09:51 | 03.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Paul Faith/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Faith/Bloomberg

Противоречия

Британското бюро за Северна Ирландия обещава честванията на стогодишнината „да подчертаят силата и красотата на различните перспективи и идентичности“ в провинцията и останалата част на Великобритания. Събитията обаче задължително се основават на предпоставката, че Северна Ирландия е част от Обединеното кралство, като държавен глава е кралица Елизабет II.

Едно планирано събитие е „роза на стогодишнината“ да бъде „представена на Нейно Величество Кралицата за собствената ѝ градина“ - вероятност, която едва ли ще зарадва пламенните републиканци.

Програмата включва събития с маслинови клони, предназначени да се подкрепят от националистическата общност, включително междуконфесионална църковна служба и основаването на приобщаващ „споделен фонд за история“.

Двете основни републикански партии в Северна Ирландия - Sinn Fein и SDLP, обаче бойкотираха форума, който подготвяше събитията. „Няма да има тържество за разделяне, което е провалило хората на този остров“, каза миналата година лидерът на Sinn Fein в Северна Ирландия Мишел О’Нийл.

Обратно, някои юнионисти, които на пръв поглед не са доволни от неутралната риторика на правителството на Обединеното кралство, създадоха комитет за честване с „пътна карта към следващите 100 години Северна Ирландия“.

„Юнионистите и националистите имат различно разбиране за миналото - те възпоменават различни неща и го правят по различен начин, защото имат противоречиви виждания за политическото бъдеще“, казва Евършед.

Бъдеще на карта

Стогодишнината идва и във време, когато бъдещето на Северна Ирландия е все по-несигурно и все по-горещо оспорвано. Юнионистите загубиха историческата си власт върху регионалната и националната парламентарна власт, а Brexit коренно промени международния статут на Северна Ирландия.

Когато преходният период след Brexit приключи през януари, влезе в сила нов „протокол“ за провинцията, с проверки в пристанищата, целят поддържането на провинцията като част от митническия съюз на ЕС и единния пазар на стоки.

Размирици избухнаха в началото на април, произлизащи от юнионистите и сред по-твърдите лоялисти, тъй като мнозина смятат, че протоколът застрашава тяхната идентичност. Първият министър Арлин Фостър обяви оставката си миналата седмица.

„Стогодишнината на Северна Ирландия според мен е доста нещастна“, посочва Евършед. „Юнионизмът поздравява стогодишнината на една държава, построена по свой образ, но в която тя вече не се чувства сигурна, а републиканците са принудени да се изправят срещу това, че граница, на която се противопоставят в продължение на 100 години, все още съществува“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
За нас това е любопитна информация. Но за този регион написаното е СЪДБА. Случих се да пребивавам и в двете части на Ирландия по различно време и като външен човек да погледна на история и настояще. Само се докоснах. Но действителността определено говори за много силни страстни религиозни и човешки настроения на един решителен и избухлив народ. И за да подскаже силата на глобализацията и в частност на Европа, таксиметровият ни шофьор в Белфаст беше човек, който много обича Банско, идва всяка зима и смяташе да си купи имот. Той се отнесе много топло към нас и ни разказа много допълнителни неща.И на шега, колкото и да чувате, че сме близки по манталитет, не смятам така. Тях ги обединяват идеи, каузи, ние сме много повече на битово ниво. Ние сме пиели като тях - не мисля, те са много по-висока топка от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още