IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътуванията през граница няма да изчезнат, но ще станат по-качествени

Туризмът вече никога няма да е същият, защото се съобразява с множество фактори, включително коронавируса и устойчивостта

21:26 | 04.06.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Този напредък беше спрян през миналата година, а тези общности сега се борят за оцеляване. На други места, където туризмът е спасил природата – например в Коста Рика, където над 30% от страната са защитен национален парк благодарение на туризма, се появяват общности с все по-голям дял на бракониерството. Има опасения за нелегални сечи и старото напрежение се връща.

Реалността е, че има добър и лош туризъм и трябва да мислим по-често за разликата. В едната крайност са проектите, които носят поминък и помагат на традиционни общности да оцелеят, а в другата са круизните кораби, които наводняват Венеция, както и полетите до никъде, които стават все по-популярни в Азия (пътниците летят до два часа, за да могат да преминат през чуждото въздушно пространство, след което да се върнат на летището, което са напуснали, само за да могат да се разхождат в безмитния магазин).

По целия свят изминалата година донесе приветствена пренастройка към вътрешните празници, намалявайки както вредните емисии, така и шанса за внезапни икономически шокове, ако международните пътувания отново бъдат спрени. В много страни местните туристи помогнаха за разработването на нови дестинации, които ще помогнат за разпръскването на тълпите, след като международните пътници се върнат.

Разбира се, броят на хората, които посещават отдалечени проекти за екотуризъм в Хималаите или Централна Америка, е нищо в сравнение с броя, които искат просто да пият коктейли край басейна. Точно както движението на органичните храни се разпространи от специализираните магазини до супермаркетите, принципите на устойчивост преминават към масовите пътувания.

Tui, най-големият туроператор в света, намалява потреблението на енергия и вода в своите хотели, като иска годишна икономия, еквивалентна на въглеродните емисии от 24 000 автомобила и енергийните нужди на 18 000 домакинства. Устойчивото пътуване също набира скорост. Например Intrepid, туроператор, обслужил 460 000 пътници през 2019 г., вече се е ангажирал да бъде „въглеродно позитивен“ което означава, че е отговорен за отстраняването на повече въглерод от атмосферата, отколкото генерира). Най-малко 90 други туроператори са се присъединили към тази тенденция, като се ангажират да намалят емисиите до 55% под нивата от 2017 г. до 2030 г.

Най-важното е, че дългогодишната фантазия за „бавно пътуване“ – че туристите ще осъществяват по-малко, но по-дълги пътувания, минимизирайки емисиите, като същевременно максимизират количеството пари, похарчени на местно ниво, най-накрая може да бъде реализирана като страничен продукт от пандемията. Всички тестове, всички формуляри, притесненията от закъснение, непрекъснато променящите се правила, разходите и неизбежните опашки при проверките – всичко това означава, че прелитането през уикенда до Венеция или Ню Йорк вече не си струва стреса, докато три седмици пътуване през Италия или по източното крайбрежие на САЩ може да си заслужава. Pura Aventura казва, че средната продължителност на пътуванията на компанията е нараснала с 50%.

Безплатният за всички неограничен туризъм приключва. Когато свикнем да пътуваме по-малко и с повече Covid-индуцирани ограничения къде и кога можем да отидем, може би ще се научим да приемаме, че почти напълно нерегулираната туристическа индустрия също се нуждае от по-тясно управление. Ако има тълпи по планинските върхове и в обектите на ЮНЕСКО, трябва да има разрешителни или лотарии за билети; ако туристическите наемници убиват дадена общност, трябва да има квоти. Трябва да мислим повече за това кое е правилно, да пътуваме може би по-рядко, но по-качествено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
male4ko
преди 2 години
За по-качествени не знам, но по-скъпи със сигурност..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
качествени друг път ... намордник , две игли на година , цифров нашийник ... йебем ти туризма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още