IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за прекратяване на пандемията са най-добрата инвестиция

Срещу 50 млрд. долара могат да се постигнат икономически ползи за света от 9 трлн. долара

16:36 | 27.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

И така, какво се предлага относно ваксинацията?

Първо, да се постигнат по-амбициозните цели. Това ще изисква допълнителни парични вноски в размер на 4 млрд. долара за Covax, организацията, която има за цел да осигури глобален достъп до ваксините. Това би позволило на Covax да финализира поръчките, да активира неизползвания глобален капацитет и да доставя ваксини. Освен това на отделните държави също трябва да се помогне да поръчват повече. Трябва да се премахнат и ограниченията върху суровините и готовите ваксини. Излишните ваксини трябва да се даряват там, където има най-големи нужди.

Второ, да се застраховаме срещу рискове, като се сключат окончателни договори за допълнителни 1 млрд. дози през първата половина на 2022 г. Това ще изисква допълнително финансиране от 8 млрд. долара. Трябва да се положат също така допълнителни усилия за насърчаване на доброволното лицензиране и трансграничния трансфер на технологии. Освен това от съществено значение е да се създаде глобална система за геномно наблюдение и модификация на ваксинite, ако е необходимо. Друг важен компонент е прозрачността на всички поръчки и техните вериги за доставка.

Трето, да се управлява разумно периодът на недостиг на ваксини. Така че, инвестирайте днес в капацитет за доставка и в противодействие на „ваксинационното колебание“. В допълнение трябва да се оценят всички потенциални ваксини, включително тези от Китай или Русия. Също така е жизненоважно да се гарантира, че ваксините ще бъдат безплатни поне за бедните хора. Нещо повече, докато ваксините са все още оскъдни, дозите трябва да се използват най-рационално, както направи Обединеното кралство, като се дават първи дози на повече хора и единични дози за такива, които вече са изкарали заболяването.

Може да се наложи да бъдат коригирани техническите подробности на предложената програма. Както и точното финансиране. Но не може да има съмнение за цялостната логика. Всички сме заедно в това. Глупаво е да си представяме, че националният фокус на днешните програми за ваксинация ще бъде ефективен при справяне с глобална пандемия. Глупост е да не се разширява глобалното предлагане и доставяне на ваксини възможно най-спешно. Глупост е също така да се харчат буквално трилиони долари за пандемична подкрепа вкъщи, а да не се дадат няколко десетки милиарда за възможно най-бързото прекратяване на пандемията в целия свят.

Ако такива очевидни истини не повлияят на правителствата в демокрациите с високи доходи, нека тогава погледнат геополитиката. Срещу скромни суми те могат да променят тежкото положение на милиарди хора, живеещи в уязвими страни, и така да докажат, че са едновременно грижовни и компетентни. Те могат да изглеждат добре, правейки добро. Ако не успеят да покажат необходимата спешност при изразходването на тези незначителни суми, идните поколения ще се чудят за какво са мислели. Това е глобална война. Правителствата на богатите страни трябва да се ангажират и да я спечелят сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още