IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мемеакции, криптовалути, SPAC: Трейдърите на дребно отново атакуват

Агитациите са навсякъде в социалните мрежи, като индивидуалните инвеститори се опитват да разпалват още повече залозите

21:01 | 27.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите преоткриват апетита си за най-спекулативните предложения на пазара.

Акциите на GameStop Corp. и AMC Entertainment Holdings Inc. – едни от основните виновници за успеха на Reddit търговията – отново поскъпват. В същото време интересът към компаниите със специална цел (SPAC) продължава, а биткойнът и етерът поскъпват след трудна седмица при криптовалутите.

И макар катализаторът да не е напълно ясен, трейдърите на дребно изглежда отново са начело на тенденцията. Агитациите са навсякъде в социалните мрежи, като индивидуалните инвеститори се опитват да разпалват още повече залозите от Twitter, групата WallStreetBets на Reddit и чат стаите на Stocktwits

„Щурмоваците от Reddit действат отново“, коментира Майкъл Пачтър, анализатор на Wedbush Securities, след като книжата на GameStop и AMC бяха едни от най-активно търгуваните в сряда. Акциите на двете компании завършиха сесията с двуцифрени ръстове от съответно 15,9% и 18,8%. Според Пачтър ралито е задвижвано от търговията на дребно.

Мемета завинаги

Въпреки че индексът S&P 500 на практика е без промяна този месец, акциите на любимците на Reddit GameStop и AMC поскъпват. Включително с ръстовете от сряда, цената за акциите на GameStop е нагоре с 40% през май, а тези на AMC с още по-впечатляващите 95% за същия период.

Двете акции са сред най-добре представящите се от кошница с 37 т. нар. мемеакции, проследени от  Bloomberg през този месец. Ралито от 7,7% в сряда отбеляза най-добрата сесия за цялата кошница, откакто се развихри манията на дребно през март.

Ръстовете със сигурност ще донесат още проблеми за продавачите на късо, които залагат срещу GameStop и AMC – тяхната група е записала счетоводна загуба от приблизително 8,1 млрд. долара тази година, според изчисления на S3 Partners.

„Продавачите на късо може да започнат да свиват позициите си на фона на продължаващата сила на цените на акциите“, посочва Ихор Душанивски, управляващ директор по прогнозна аналитика на S3 Partners. Те имаха счетоводни загуби от около 475 млн. долара само за месец май преди последния пик на цената, става ясно още от данните

Възстановяването на SPAC

Спекулативните настроения може да дадат тласък и на фирмите „с празен чек“, които отговарят за близо половината от рекордния обем първични публични предлагания през 2021 г.

Акциите на компанията за космически туризъм Virgin Galactic Holdings Inc., която се сля с SPAC на инвеститора Чамат Палихапития, поскъпнаха с 22% този месец, след като преживяха силно поевтиняване по-рано през годината. Ръстовете бяха стимулирани от успешен тестови полет и може да дадат нов живот на някога горещия SPAC пазар.

Opendoor Technologies Inc., друг SPAC свързан с Палихапития, също поскъпна през последните дни, след като достигна най-ниското си равнище от август насам. Междувременно два отблизо наблюдавани ETF-а на SPAC компании - Defiance Next Gen SPAC Derived ETF (SPAK) и Morgan Creek-Exos SPAC Originated ETF – са нагоре с над 10% спрямо дъната си по-рано през месеца.

Завръщането на криптовалутите

Биткойнът и побратимите му криптовалути изпратиха инвеститорите на диво пътешествие този месец. Когато биткойнът се срина с 54% спрямо февруарските си върхове, над 700 хил. трейдъри ликвидираха сметките си само за 24 часа, показват данни на Bybt.com.

Инвеститорите обаче приеха всичко спокойно. Много почитатели на известния с волатилността си актив видяха в случващото се възможност за покупка.

Биткойнът – най-голямата по пазарна капитализация дигитална валута, е далеч от рекордната си цена от 65 хил. долара. Той обаче успя да се възстанови от скорошното дъно около 30 хил. долара. В четвъртък към 13 ч. българско време криптовалутата се разменя за 39 105,27 долара, което е спад от почти 3% за последните 24 часа. Нивото около 40 хил. долара означава, че тя е успяла да възстанови около 30% от стойността си, откакто достигна последното дъно преди седмица.

От своя страна етерът възстановява около 58% от стойността си спрямо майското дъно и в четвъртък се разменя за 2793,91 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още