IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът трябва да излезе с реална алтернатива на „Един пояс, един път”

Ако не го направи, ще означава, че ръководената от САЩ глобална икономика вече не може да осигури просперитет и напредък

09:05 | 25.07.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това предполага, че успехът на B3W ще зависи колкото от парите, толкова и от маркетинга. Факт е, че западният свят далеч не е стиснат. Според данни, събрани от Global Development Policy Center, двете основни държавни банки в Китай са предоставили финансиране на чуждестранни правителства и държавни структури в размер на 462 млрд. долара между 2008 и 2019 г. Наистина огромна сума, но все пак с 5 милиарда долара по-малко от заемите на Световната банка за същия период от време.

Повече ресурси биха били полезни. Белият дом възнамерява да мобилизира частния капитал, за да минимизира тежестта на B3W върху обтегнатите фискални бюджети - добра идея. Но съществуващите разходи за развитие също могат да бъдат преориентирани към повече физическа инфраструктура. Анализ на Съвета по външни отношения разумно отбелязва, че западните сили не е нужно да съответстват на китайската щедрост, а трябва да се насочват към ресурси, където имат предимство, като например технологиите.

Байдън може също да направи програмата по-привлекателна, като я направи по-приобщаваща. Въпреки че ръководителите на проекти в Китай споделят баницата с местни, „Един пояс, един път” не отговаря на претенциите на Пекин за международно сътрудничество. Китайските компании преобладават, избутвайки други фирми. B3W може да се разграничи, като бъде възможно най-отворена за компании и работници, международни и местни. Това би спомогнало за изграждането на подкрепа в страните заемателки и вероятно ще вкара по-голяма експертиза и топ технологии в проектите.

Подобно приобщаване е ключово в тази надпревара между суперсили. Пекин използва „Един пояс, един път” като инструмент за обвързване на развиващите се страни със своята икономика чрез преориентиране на търговията към Китай и утвърждаване на собствените си технологии на външните пазари. Китай също се надява, че с парите може да се купи политическо влияние - и има някои индикации, че това става. В неотдавнашно интервю министър-председателят на Пакистан Имран Хан, основна страна бенефициент на китайската инициатива, призна, че мълчи относно отношението към уйгурите в провинция Синдзян, отчасти защото Китай е важен икономически партньор.

B3W може да затвърди икономическите връзки между развитите демокрации и развиващия се свят, и да запази тези пазари отворени за западния бизнес. Но най-вече тя би била доказателство, че САЩ и техните съюзници могат да продължат да лидират по положителни начини. Вместо просто да критикува Китай и неговите инициативи - „Един пояс, един път“ е иронизирана като „дългов капан“ - Вашингтон е по-привлекателен, когато предлага реални алтернативи, отразяващи неговите идеали. Глобалното състезание с Китай е за повече от това кой може да изгради пристанища или електрически мрежи. Става въпрос за това кой може да предложи това, от което се нуждае светът - система, базирана на договорени международни норми и свободно предприемачество, или такава, пропита от държавния капитализъм и нелибералните практики. Позволяването на „Един пояс, един път” да остане без конкуренция предполага, че ръководената от САЩ глобална икономика вече не може да осигури просперитет и напредък. А това наистина е мост към никъде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
dr.5rov
преди 2 години
Общи приказки и пожелания. Реално погледнато централна Aзия е отрязана за ЕС. От едната страна са руснаците, от другата са Турция с нейната политика за пантюркизъм, а в в средно-азиатските държави шетат китайски компании. Само САЩ и GB имат някакъв достъп. Те може и да започнат нещо, но ЕС е out. Няма кой да ни пусне там, освен като подизпълнители на компании от САЩ и GB (Global Britain) и може би в някои случаи и на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Ако не го направи, ще означава, че ръководената от САЩ глобална икономика вече не може да осигури просперитет и напредък > То и сега означава, че не може, но на пропагандистите още им плащат. Като и на тях им врътнат кранчето, тогава ще се озъртат, като партизани, излезли в гората на 9-ти септември!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 2 години
...и ще се казва един балон, един прът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още