IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на работници по света тласка нагоре цените на храните

Екстремното време и поскъпването на суровините допълнително влошават ситуацията, а проблемите няма да се решат с края на пандемията

08:00 | 03.09.21 г. 40
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Заетостта във веригата на доставки на храни е сред трудните за запълване. Независимо дали става въпрос за бране на ягоди, несигурна работа в кланица или забързаната среда в кухнята на ресторанта, много работни места са с високи данъци, краткосрочни, слабо платени, работата е тежка или пък комбинация от четирите фактора.

С повече налични работни места австралийските работници, които преди това биха могли да се задоволят с позиции в месопреработвателни предприятия в слабо населени райони, могат да изберат работа в града, която не е толкова тежка и е по-добре платена.

Много от гражданите на Европейския съюз, които преди можеха да пътуват свободно до Великобритания, за да работят във ферми, да карат камиони или да сервират кафе, избират да останат в родните си страни или да отидат другаде в Европа. Американските работници, които се борят с жегата по полетата, избират по-прохладния интериор на магазините.

„Това е физическа работа“, коментира Джон ДеВейни, президент на Американската асоциация за плодове във Вашингтон. „Ако трябва да берете плодове и да носите тежки щайги или да натискате бутони на касовия апарат, втората алтернатива е по-привлекателна“, допълва той.

цени цени

По-високите заплати и бонуси могат да подсладят работата. Chipotle Mexican Grill Inc. наскоро повиши цените на менюто в САЩ с 4%, след като увеличи средното заплащане до 15 долара на час. В Канада компанията предлага бонус за препоръка при набирането на персонал.

Работниците в преработвателното предприятие на свинско месо Smithfield Foods Inc. в Южна Дакота получават безплатни продукти като часовници Apple Watch или iPad след първите им 60 дни на позиция в дружеството. Веригата за пици Rossopomodoro, която е със седалище в Европа, е принудена да увеличи основното си заплащане с 50% в Лондон, казва изпълнителният директор Даниеле ди Мартино.

Често обаче парите не достигат. Работниците трябва да бъдат защитени добре от коронавирура, а в условията на конкуренция се налага да се дават и още по-големи заплати. Заради делта варианта много предприятия отново са крачка назад след напредъка през пролетта.

Недостигът на работници не се случва навсякъде и ефектите не са равномерно разпределени. Голяма част от континентална Европа не изпитва същия осакатяващ недостиг като Обединеното кралство, където Brexit ограничи миграцията на работници от ЕС. Китай до голяма степен не е засегнат, както и Индия, въпреки че инфлацията е притеснителна. Работниците там са в изобилие, а селското стопанство е изключено от ограниченията заради коронавируса.

На други места трудът е само едно от главоболията за световната хранителна екосистема. Екстремното време по света – от Бразилия до Франция, се отрази на реколтата. Нарастващите цени на културите повишиха цените на храната на добитъка, а оттам се вдига цената на месото. Транспортните разходи скочиха нагоре поради нарастващото търсене, недостига на контейнери и претоварените пристанища на фона на затварянето на някои пристанищни съоръжения заради клъстери от коронавирус сред работници на докове.

Недостигът на работници заплашва допълнително да увеличи разходите, независимо дали чрез увеличаване на заплатите, или недостиг на предлагане. Проблемът няма да изчезне, когато пандемията приключи. Делът на работещите в селското стопанство намалява от десетилетия на фона на миграцията към градовете и преминаването на хората към сектора на услугите. Тези по-трайни промени на пазара на труда изискват технологични решения, като инвестициите в автоматизация и роботика се ускориха по време на пандемията.

цени цени

В САЩ автоматизираните трактори, роботизираните доячи и сеялките за моркови заместват донякъде човешкия труд. Междувременно фермерите във Великобритания изпробват роботи, които да берат ягоди, маруля или броколи.

Инструментите за прибиране на реколтата са помогнали на бразилските фермери с кафето, така че да намалят зависимостта си от работници до една пета от необходимото само преди няколко години, според Едимилсън Калегари, генерален мениджър в базираната в Еспирито Санто кооперация Cooabriel.

Все пак ще са необходими години, преди фермерите наистина да започнат да използват по-масово роботи, според Синди ван Рейсвик, старши анализатор в Rabobank в Утрехт, специализирана в градинарството.

„В крайна сметка цените на храните трябва да се повишат, за да се плаща по-добре на работниците и да се намерят нови решения. Те просто струват пари и ние трябва да сме готови да платим за това“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Няма да ти повярват :( Това ще стане когато направят първия си милион. Между другото тогава ще узреят и , че трябва да се ваксинират :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Така е дават. В бг няма как да дадат защото не могат да печатат левчета в борд сме :) Ако бяхме с евро можеше да се наредим по напред :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Аз като работодател мога само да потвърдя казаното от теб. Дори се. натискат да работят и събота и неделя, но аз не им давам. Трябва 2 дни да се почива !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
на зелената тролова гевендия да и е.а мамата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
*** = ***.а-д_жии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
*** = ***.а.д.ж.и.и. с бели якички возещи се в брoнирани AMG 600 точно като наркобаронии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Зелка- бизнес се прави само там където има ясни правила и НЯМА рекет от страна на мафията. На ентусиастите дето се опитват да оцеляват в България плащайки данък рекет на мафията им пожелавам успех ама аз няма да застана до тях. Мине не мине време и ако поуспееш и намогнеш се появяват или *** с бели якички и пратени пешки на Доган и Пеевски и ти викат - "давай 51% или губиш правото да съществуваш в България". Ако случайно откажеш ти пращат цялата гвардия на държавната администрация да те унищожи ако може. НЕ, мерси! Не съм нито ГЕРБ-аджия, нито ДПС-ар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
100х като мен не внасят данъците , които дължат , имаш ли си на идея какво ще се случи ... ?!---ще има по-малко кюлчета по разни чекмеджета ? ... може би :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
еее. нали знаеш какъв е лафа за набиването на акъл в нашия край :):) Не ти наливам нищо, имам респоект към по възрастните (без мави) и споделям неща от моя опит и наблюдения ... и аз имам бизнесмен капиталист (брат ми) близко до мен и го виждам от първа ръка кво прави и как мисли. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
добра си ни е държавата , само дето е пълно с хора , които не ценят какво имат . след като не могат прав им път ... по-долу съм го написал , и друг път съм го писал , и пак ще го потретя , всеки е свободен да работи където може и за колкото си поиска . свет голем и шарен ... никой не е закрепостен , не сме северна корея или рассия или китай да ни искат изходна виза ... аз съм свободен също да наемам който искам , нали ... ?! ... при мен работеха по едно време бесарабски българи от украйна , студенти , бях взел и една рускиня дето се омъжила тука и не я щът никъде щот не говори добре езика а и те са малко опаки рассияните , да не ги закачаш на политика , че почервеняват бързо ... :))) ... тва с корумпираната държава е доста пресилено , но ти знаеш повече сигурно ... и ако още 100х като мен не внасят данъците , които дължат , имаш ли си на идея какво ще се случи ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още