IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските мениджъри на активи гледат към алтернативните инвестиции

Нараства рискът от това твърде много пари да преследват твърде малко възможности

10:45 | 20.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Според доклада непубличният капитал и рисковият капитал представляват основната част от пазара на алтернативни активи с дял за 866 милиарда евро. През първите шест месеца на тази година фирмите за непубличен и рисков капитал са набрали около 80 милиарда евро в Европа.

Инвестициите в инфраструктура, включително възобновяема енергия, телекомуникации, комунални услуги и транспорт, продължават да набъбват. Приключените сделки достигнаха 89 милиарда евро до средата на тази година, като с лекота ще надминат миналогодишните общо 90 милиарда евро.

Но този ентусиазъм подчертава опасността прекалено много капитал да преследва едни и същи цели.

Понастоящем има 130 милиарда евро свободни  пари, заделени специално за инфраструктурни сделки, които все още не са инвестирани, според Amundi и Preqin. Това се равнява на около половината от общата сума, вложена понастоящем в сектора. С толкова много пари, търсещи инвестиционни възможности, конкуренцията повишава цените на сделките.

Не е изненадващо, че в сферата на непубличния капитал в Европа средното съотношение на покупната цена се увеличи до рекордни стойности през миналата година, според S&P Global. Това ще направи трудно транзакциите да генерират големи печалби в бъдеще.

Освен това, при толкова ниски разходи по държавните заеми, частният сектор е изправен пред конкуренция за инфраструктурни сделки от публичното финансиране, като държавите са готови да инвестират в дългосрочни структурни проекти, за които се смята, че са от полза за техните икономики.

На фона на нискодоходната облигационна среда и при наподобяващите балон пазари на акции, е лесно да се разбере защо фонд мениджърите са привлечени от диверсификацията и предполагаемо по-високата възвръщаемост, предлагана от непубличните пазари. Доминик Карел-Билярд, ръководител за алтернативните активи в Амунди, смята, че през следващото десетилетие секторът може да осигури годишна възвръщаемост, която е с между 2% и 5% по-добра от тази на публичните пазари.

Но има рискове. Тъй като пандемията засегна обемите на трафик и сви потреблението на енергия, възвръщаемостта на инфраструктурата се срина. Докладът изчислява, че едногодишната вътрешна норма на възвръщаемост на непубличните инфраструктурни фондове е спаднала до -0,1% в края на миналата година, в сравнение с прогнозната възвращаемост от 9,2% за 10 години.

Фонд мениджърите, които се стремят да разширят обхвата на активите, в които инвестират, трябва да подхождат внимателно - и да устоят на това да бъдат обладани от страха да не пропуснат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
janis
преди 2 години
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
caller
преди 2 години
След петъка и положението с долар/евро днес, на ЕЦБ не им остава много варианти за действие, ако не искат тази зима европейсците да си припомнят какво означава галопираща инфлация ... Ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Setver
преди 2 години
Нормално, много пари се печатат, покритие няма, няма и какво да се купи с тях като активи. Следва отрицателна лихва и голяма инфлация, водеща до стагфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още