IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Странната смърт на американската демокрация

Очертава се конституционна криза в САЩ, след като Тръмп затяга хватката си върху републиканците преди изборите през 2024 г.

12:10 | 06.10.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg

„Американците - и почти всички политици - отказаха да приемат тази възможност достатъчно сериозно, за да се опитат да я предотвратят“, отбелязва Кагън. „Както често се случва в други страни, където се появяват фашистки лидери, техните ужким противници са парализирани от объркване и удивление от съответния харизматичен автократ.“

Само помислете какво се случи по време на опита за преврат от страна на Тръмп срещу изборните резултати през 2020 г. и как републиканските законодатели и поддръжници се обединиха, за да попречат някой важен политик от техните среди, преди всичко самия Тръмп, да бъде подведен под отговорност. Единствените значими играчи в партията, които бяха наказани (от своите), бяха тези, които се обявиха против преврата или впоследствие го осъдиха. Републиканците вече преминаха своя Рубикон.

Защо се случи това? Отговорът е смесица от алчност, амбиция и гняв в страна, която става все по-разнообразна и икономика, която не успя да осигури стабилен просперитет на голяма част от населението. Това създаде позната коалиция, изградена върху отчуждаването на другите, прославяща нацията, защитаваща богатите и почитаща велик лидер. 57% процента от републиканците смятат, че съпътстващите ефекти на ваксините са по-рискови от самия коронавирус. Това е измерител за племенната култура.

Може ли сривът на либералната демокрация в САЩ все още да бъде предотвратен? Вероятно. Но това няма да е толкова лесно, както мнозина заключават от неуспеха на Тръмп да отмени резултата от изборите през 2020 г. Той контролира изцяло своята партия. Ако нормалният политически цикъл даде на републиканците контрол над Камарата на представителите и Сената, Тръмп ще бъде защитен и обслужван от Конгреса след 2022 г. Той притежава по принцип голямо мнозинство във Върховния съд. Републиканците също така контролират всички управи в 23 щата, докато демократите - само 15. Кагън се надява на решение от достатъчно голям брой републикански сенатори за приемане на законодателство за правата на глас и на отказа на съдебната власт да го отмени. Но дори онези, които мразят Тръмп, остават верни на партията. И както показва дебатът за тавана на дълга, те са решени да провалят Байдън.

Да допуснем, че Тръмп се върне на власт през 2024 г., решен да отмъсти на враговете си, подкрепен от Конгреса и Върховния съд. Дори това може да е просто прелюдия. Тръмп е стар: неговата смърт може да е краят на авторитарния момент. Но нито избирателната система, нито Републиканската партия ще се върнат към това, което беше. Това вече е радикална партия с реакционен дневен ред.

САЩ са единствената демократична суперсила. Тяхната продължаваща политическа трансформация има дълбоки последици за либералните демокрации навсякъде, както и за способността на света да си сътрудничи при жизненоважни задачи, като управлението на климатичните рискове. През 2016 г. тези опасности можеше да бъдат пренебрегнати. Днес човек трябва да бъде сляп, за да го направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
Crux
преди 2 години
Кой ли не се упражнява да погребва Америка и американската демокрация. То не бяха болшевиците, не беше Хитлер, не беше Хрушчов, Брежнев, Черненко и Андропов, не бяха японците, не бяха китайците, не бяха аятоласите, не бяха севернокорейците.Пък Америка си е все тук и все така могъща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
да ми посвириш на тромбона дърта нимфо магистрална ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Иначе да - демокрацията в САЩ е мрътва. Тя бе убита в Капитолият - когато псетата на превратаджиите стреляха срещу американският народ и погребана, когато де-билният узурпатор - чучулото байдън - сричаше клетвата, охраняван от цяла армия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Хайде !!! Докога ще чакаме !!!Явно Тръмп е толкова чист, че мошшшшениците и крадци "демократи", дори и да скалъпят нещо срещу него не могат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Изобщо не ме интересува какво е казал някакъв корумпиран комунист. Управлението на Тръмп ли беше неадекватно? А какво е управлението на напиkaващият се ***, който открадна изборите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
и ще му направят услуга... сещаш ли се като ти казах, че никой не направи смислен анализ защо изобщо дойде на власт такъв клоун, ами си продължиха с *** тъъъпотиите и пропагандата... ето за това най вероятно ще се върне след 3 години... и след него ще идват още по големи идддиоти! Плюс това там демокрацията от много отдавна не функционира! Ква е тая демокрация, дето гласуват само за две партии! Като бях там чувах следната фраза ... "аз съм от Републиканско семейство" или обратното ?!?! ... как може да гласуваш за партията за която гласува цялото ти семейство по исторически причини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Демократите погазват абсолютно всякакви човешки права навсякъде по света и стигат до тирания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Колкото го пирбраха и Пеевски у нас толкова ще приберат и перчема там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Време "демократите" в САЩ да ядат голям пердах, дори и това да означава граждански конфликт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
тромбонът ще го приберът за данъчни измами на топло , ще се разтега като жартиера по медиите че е мъченик ... ама ще джитка из килиите и ще прави скечовете си там ... *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още