IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вградените недостатъци на климатичния процес на ООН

Глобалните споразумения не могат да предизвикат достатъчно бърза промяна, така че силните държави може да започнат да се оглеждат за алтернативи

13:45 | 22.11.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

И сега какво? Тъй като недостатъците на COP процеса стават все по-трудни за отричане, вероятно ще нарасне търсенето на друг подход: геоинженерството. Това означава усилия за промяна или „поправяне“ на климата чрез обръщане или намаляване на процесите, които водят до изменението му.

Една популярна идея, подкрепена от Гърнот Уагнър, автор на нова книга за геоинженерството, е да се отклонява слънчевата светлина далеч от Земята чрез инжектиране на аерозоли в стратосферата. Друг план, подкрепян от сър Дейвид Кинг от Центъра за климатично възстановяване в Университета Кеймбридж, е да се замрази отново Арктика, като се стимулира покритието от бели облаци над региона.

Всички водещи защитници на геоинженерството подчертават, че техните схеми не заместват усилията за намаляване на емисиите от парникови газове. Те също така откровено признават, че геоинженерството крие големи рискове - като замърсяване на въздуха или неочаквани ефекти върху климата. Но по-големият риск може би е да продължим да разчитаме на глобалните разговори за климата.

За разлика от процеса на ООН геоинженерството не изисква единодушно глобално споразумение. Разполагането на кораби с дистанционно управление за замразяване на Арктика ще изисква съгласието на народите в региона - и единствена богата държава или дори отделно лице, които да похарчат милиардите долари, изисквани от подобна схема. Флотилиите от самолети, които може да са необходими за слънчевото геоинженерство, биха могли да бъдат осигурени по подобен начин от всяка от водещите военни сили в света.

Но макар политиката на геоинженерство да е по-лесна от процеса на COP, тя все още не е изяснена. Ако една-единствена нация или „коалиция на желаещите“ предприеме действия, които променят климата на цялата планета, това би предизвикало глобална реакция. Двама учени, Питър Ървайн и Дейвид Кийт, твърдят, че към САЩ има твърде голямо недоверие, за да могат да поемат такава инициатива. Вместо това те предполагат, че водещата роля в геоинженерството трябва да бъде поета от „по-малки развити демокрации със силна репутация относно климатичните действия“.

В действителност обаче малките демокрации няма да имат силата или легитимността да предприемат действия без одобрението на суперсилите. За разлика от тях и САЩ, и Китай имат силата, арогантността и ресурсите да предприемат едностранни действия. Но и двете държави вероятно разбират, че да действаш самостоятелно би било противоречиво и рисковано.

Най-доброто геополитическо решение за геоинженерството би включвало съвместни действия на САЩ и Китай. В момента, въпреки демонстрираните топли отношения на COP26, на Вашингтон и Пекин им липсва взаимно доверие, за да работят заедно. Но с нарастването на опасността от изменението на климата нови и радикални подходи ще излязат на преден план. Отчаяните времена може да изискват отчаяни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Boris Johnson***BorisJohnsonUnited Kingdom government officialIll be asking world leaders to take action on coal, cars, cash and trees to keep alive the prospect of limiting global temperature rise to 1.5 degrees. Спете спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
този е от ония , дето се оглеждат за кемрейлс в небето и носят алуминиево фолио в каскета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
...и това ли не знаеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
... и това ли е конспирация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
С ковидизмишльотината ни съсипаха, но с климатичната измишльотина ще ни унищожат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още