IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските отбранителни фирми се страхуват от правила за устойчиви инвестиции

В желанието си за таксономия Старият континент може да си вкара автогол по отношение на стремежа си за стратегически суверенитет

08:44 | 01.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/PHILIPP GUELLAND</em></p>

Снимка: EPA/PHILIPP GUELLAND

Главните изпълнителни директори са разочаровани

Разочарованието на оръжейната индустрия е особено осезаемо и по време на дискусия на френско-германския бизнес форум в Берлин. „Общата отбрана в Европа изисква последователна политика“, казва Марк Дармон, ръководител на френската асоциация за въоръжение GICAT. От една страна ЕС формулира „стратегическа визия“ и предоставя милиарди за Европейския фонд за отбрана, а от друга страна, въоръжението трябва да бъде обявено за „социално забранена дейност“.

Кристоф Бруно, член на борда на френския производител на двигатели Safran, гледа на плановете за таксономия като на „истински проблем за европейския суверенитет“. Подобно на подразделението за въоръжение на Airbus и Safran участва в бъдещата въздушна бойна система FCAS с разработването на нов изтребител за Германия и Франция.

Съседните страни работят заедно и по танка на бъдещето. До средата на следващото десетилетие френско-германският консорциум KNDS, подкрепен от оръжейните компании Krauss-Maffei Wegmann и Nexter, трябва да разработи нова „основна наземна бойна система“. Шефът на KNDS Франк Хаун предупреждава: „Ако вече нямаме банки, с които да реализираме проектите си, има само две възможности: или да бъдем национализирани, или да изчезнем“.

Автогол за желанието на Европа за стратегически суверенитет

Хаун реагира на дебата за таксономията със сарказъм: Европейските въоръжени сили биха могли също така да закупят изтребителя F35 и танка Abrams от САЩ. Или НАТО може да създаде своя собствена банка, за да гарантира, че войските му са добре оборудвани, казва той.

При изготвянето на таксономията Европейската комисия може да бъде подкрепена от представители на неправителствени организации. Консултативният панел предложи в своя доклад, че „вредните сектори като оръжейният, хазартът и тютюневият бранш“ не могат да бъдат класифицирани като социално устойчиви. Обсъжда се и уговорката, че в бъдеще във финансовите продукти с „етикет за еко-потребител на ЕС“ не може да се включва компания с дял в продажбите на отбранителния сектор от над 5%. Това може да засегне не само оръжейни компании, но и доставчици от сектора на малките и средните предприятия.

„За съжаление този дебат показва още веднъж, че ЕС – и особено ЕК, мисли твърде много по отношение на силозните структури и няма стратегия къде всъщност иска да отиде“, каза евродепутатът от ХСС Маркус Фербер. Има „очевидно противоречие, когато Европейският съюз, от една страна, пропагандира целта за стратегическа автономия, а в същото време подкопава представянето и конкурентоспособността на европейската индустрия за сигурност и отбрана чрез необмислени решения за таксономията и по този начин застрашава сигурността на нашия континент“.

Париж може да се намеси в плановете на Брюксел

Докато германските политици са по-скоро сдържани по чувствителния въпрос, Федералната асоциация на германската индустрия за сигурност и отбрана (BDSV) изисква: „Всички приноси от нашата индустрия, които служат за оборудване на въоръжените сили и държавните органи за сигурност в страните от ЕС и НАТО, трябва да се считат от таксономията за дейности, които имат положителен принос за устойчивостта. „Без такава ясна класификация“ банките и инвестиционните компании ще продължат да премахват нашата индустрия от списъка си с дейности“.

Надеждите на оръжейната индустрия са, че френското правителство ще се намеси на европейско ниво. Министърът на отбраната Флоранс Парли каза на парламентарно изслушване през октомври: „Отбранителната индустрия не трябва да се третира като въглищния сектор или порнографията”. На 1 януари Франция ще поеме председателството на ЕС. Парли каза, че ще „доведе до края“ битката за таксономията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още