IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветският съюз е мъртъв. Да живее Съветският съюз!

Преживяният опит на съветския социализъм се измива от паметта със смяната на поколенията и новите поколения могат да се изкушат да опитат отново, според анализ

16:13 | 25.12.21 г. 16
<p>
	Статуя на Владимир Ленин, основател на Съветския съюз, в Норилск. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Статуя на Владимир Ленин, основател на Съветския съюз, в Норилск. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Милиони са хората, които смятат тази емиграция за временна. Съпругата ми и аз се смятахме за емигранти преди седем години, но с всяка изминала година е все по-малко вероятно да се върнем, казва Бершидский.

постсъветски постсъветски

Емигрантската вълна беше достатъчно голяма, за да се стигне дотам да се чува руска реч навсякъде, където отидете. Ние, постсъветците, сме граждани на света сега, с нашите умения за оцеляване и нашите често мрачни възгледи за света, допълва той. Ние доведохме Съветския съюз - мразен или обичан, в зависимост от случая, със себе си. Ние не живеем в това, което е останало от него, но то живее в нас, в анимационните филми, които показваме на децата си, музиката, която слушаме, книгите, които цитираме, предразсъдъците, които таим. И, разбира се, в нашите очи; ако не сте един от нас, може да го прочетете като постоянна предпазливост, пише още той.

Все пак нито глобалната експанзия на постсъветската диаспора, нито провалът на повечето постсъветски страни да станат или да останат свободни са истинската причина, поради която Съветският съюз все още не е погребан 30 години след разпадането си.

Всяко следващо постсъветско поколение е по-малко постсъветско от предишното. Според анкетата на Левада 82% от руснаците на възраст над 55 години съжаляват за разпадането на Съветския съюз, но само 33% от тези на възраст от 18 до 24 години са на същото мнение.

В експеримента на Ариели колкото по-малко „социалистически” опит е имал субектът, толкова по-ниска е склонността му към измама.

Съветският съюз живее, удивително, във възраждането на левите идеи, популярността на проекти за коригиране на несправедливостта отгоре надолу, държави-бавачки, разпределящи пари, кампании за опозоряване на социалните мрежи, предназначени да накарат хората да замлъкнат. Гледам това с не малка доза страх, включително тук, в Берлин, град, който, бих си помислил, ще бъде завинаги ваксиниран срещу левичарството от белега, който минава по дължината на бившата стена, коментира Бершидский.

Помислете отново: управляващата коалиция в града, която наложи таван на наемите, беше отменена от съдилищата - но току-що оцеля на избори и вероятно ще опита отново безумната схема, казва той. Гледам цветни видеоклипове на огнената Александрия Окасио-Кортез или Жан-Люк Меленшон и преживявам отново отчаяната скука на конгресите на комунистическата партия по стария си черно-бял телевизор. Чета Тома Пикети на френски, но редовете се превръщат в мекия руски на преводите на Маркс и Енгелс, над които някога трябваше да се замислям. Идеите, които дъщерите ми носят от училище в Берлин, биха направили моите учители, всички членове на Съветската комунистическа партия, горди, пише още Бершидский.

Страхувам се, че дори когато преживяният опит на съветския социализъм се измива от паметта със смяната на поколенията, тези непостсъветски поколения ще бъдат изкушени да опитат отново. Трайната сила на Съветския съюз не се крие в постимперското недоволство на Путин, а по-скоро се основава на продължаващата привлекателност на теориите, които прилага, износва се и неизбежно се превръща в зли подигравки със самите тях, казва той.

Колкото повече практиката на СССР се изживява и забравя, толкова по-вероятно е историята да се повтори в неизбежна реконструкция на „Фермата на животните“. Когато това се случи, Владимир Илич Улянов може да се надигне от стъкления си ковчег и да тръгне отново като добре запазено зомби, носещо вирус, който все още не е умрял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 2
dakl
преди 2 години
СССР и неговото разпадене преди 30 години са малка част от многовековната война на Русия със Запада . Ако начлото на утвърждаването на Русия на световната сцена е победата на Александър Невски през 1241 година над кръстоносците, то от тогава до сега нито за момент не са престананали опитите на Запада да победят и да разграбят Русия и нейните богатства и едва ли днешните поколения ще станат свидетели на окончателния резултат от тази почти хилядолетна борба. Много са обаче свидетелствата , че почти 500 годишното световно господсгво на морските империи запачнало с откриването на Америка от Хр. Колумб е към своя залез, което не означава че тези държави ще изчезнат от политическата сцена , както през последните столетия не изчезнаха нито Китай, нито Русия , нито Иран, а просто големите континентални империи ще поемат щафетата на световното управление от САЩ и нейните съюзници и васали!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
ич даже ... което не им пречи да парадират с успеха си в преодоляване на "наци цайта"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
kmilchev
преди 2 години
Така, че не ги мисли, че кой знае колко много съжаляват и тъжат за 50-те милиона отрепани хора (предимно източно европейци).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
kmilchev
преди 2 години
Темата за Третия райх за германците е абсолютна тема табу, която немците никога не биха обсъждали особено с ненемец. В мейнстрийм медиите периодът 1933-1945 е сведена да това, че немците са се "подлъгали" по тази опасна идеология и в крайна сметка американците са ги вкарали в правилния път на демокрацията и просперитета. Това го казвам като човек, който е бил там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Той и Третият райх е част от историята на Германия, но хората са си взели поука и не се фалят с него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
И двайсет съветски съюза да се появят, всичките ще свършат като първия...Жалко ще е само за пропилените ресурси и погубените хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
kmilchev
преди 2 години
СССР е част от историята на РФ. Не смятам, че трябва да се отричат от миналото си и за вече случили се неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
kmilchev
преди 2 години
Това, което е било в България 1945-1989 е бил соц "руски тип". А най-новият "соц рай" в ЕС се вижда много ясно какъв ще бъде..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"СССР всъщност така и не изчезна. Това е непогребан труп" няма нужда от повече коментари. Зловонен и токсичен труп, станал на зомби чрез съвременната руска федерация. А някои местни скъсаняци, продължават да се умиляват по зомбито, неприемайки, че за собственото им лузърство са виновни само и единствено те. С намигване към вовчо, инженерчето и митю имп-медузата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Някой завалия май още сънува призраци :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още