IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветският съюз е мъртъв. Да живее Съветският съюз!

Преживяният опит на съветския социализъм се измива от паметта със смяната на поколенията и новите поколения могат да се изкушат да опитат отново, според анализ

16:13 | 25.12.21 г. 16
<p>
	Статуя на Владимир Ленин, основател на Съветския съюз, в Норилск. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Статуя на Владимир Ленин, основател на Съветския съюз, в Норилск. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Съветският съюз официално се разпадна преди 30 години. Ако трябва да се избере конкретна дата, то това би било 25 декември 1991 г., когато съветското знаме е свалено от покрива на Сенатския дворец на Кремъл и ядреният бутон е предаден от последния съветски президент Михаил Горбачов на първия руски президент Борис Елцин.

СССР всъщност така и не изчезна. Това е непогребан труп, като тялото на неговия основател Владимир Ленин, все още изложено от 10 до 13 часа. в гранитен мавзолей на Червения площад, пише в коментар за Bloomberg Леонид Бершидский.

Вонята на този труп все още се задържа в много части на света, не само в Русия на Владимир Путин, нейният законен и — макар Путин да отрича, духовен приемник.

Бершидский пише, че неговото съветско детство и млада възраст са го формирали така, че дори през 2021 г. той е все още в много отношения част от „нова историческа общност, съветския народ“, гордо обявена от съименника му Леонид Брежнев през 1971 г., годината на раждането на Бершидский.

В току-що пуснат пропаганден документален филм, предназначен да представи официалния поглед върху постсъветската история на Русия, Путин казва, че разпадането на Съветския съюз е „разпадането на историческа Русия под името „Съветски съюз“.

Твърдението му е някъде между грозно и съмнително, посочва Бершидский. Границите на „историческа Русия“ са се колебали през вековете, докато тя завзема и отстъпва територия в постоянни войни и сделки. Не е ясно в кой момент империята или дори основната национална държава може да се счита за завършена или оптимално балансирана.

С разпадането на Съветския съюз Русия губи някои територии, придобити през 18-ти, 19-ти и 20-ти век, но запазва много от по-скорошните придобивки: частите на Карелия, отстъпени от Финландия през 1940 г.; бившите Източна Прусия, Сахалин и Курилските острови, спечелени във Втората световна война; огромната Република Тува в Южен Сибир, която се присъединява доброволно през 1944 г.

Путин, както и неговите западни противници, често поглеждат назад към Съветския съюз по отношение на територия, геополитическо съперничество, изграждане на империи, псевдоисторическа злоба. Полето за изкривяване на реалността е толкова силно, че някои висши служители на САЩ продължават да наричат ​​Русия „СССР“ или „Червената армия“, сякаш първата Студена война никога не е свършвала, преобразувайки се безпроблемно във втората със същите стари играчи.

В този тесен смисъл Съветският съюз, разбира се, все още е наоколо – както в желанието на Путин да обедини отново Русия, Беларус и Украйна (макар че категорично не мюсюлманските републики от Централна Азия, които осигуряват по-голямата част от мигрантската работна ръка на Русия днес), така и в неочакваните реакции на западните официални лица за ходовете на Путин в тази посока.

Това обаче не е цялата история, посочва Бершидский. Концепцията на Путин за „историческа Русия“ се основава на много по-разклатени основи, отколкото Съветският съюз по времето, когато се опитваше да оцелее. Брежнев беше прав — ние бяхме нов тип хора, пише още той.

СССР, макар и понякога териториално алчен и перверзно горд с руското имперско наследство, беше — в много отношения като САЩ, нация, изградена върху идея, в нейния случай лявата идея за справедливост. Това, което се случи с тази идея в ръцете на три поколения лидери на комунистическата партия, които имаха свобода да я осъществят, и огромна страна, с която да експериментират, е причината постсъветските страни — да, дори Естония, все още рутинно се описват като постсъветски.

Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 2
dakl
преди 2 години
СССР и неговото разпадене преди 30 години са малка част от многовековната война на Русия със Запада . Ако начлото на утвърждаването на Русия на световната сцена е победата на Александър Невски през 1241 година над кръстоносците, то от тогава до сега нито за момент не са престананали опитите на Запада да победят и да разграбят Русия и нейните богатства и едва ли днешните поколения ще станат свидетели на окончателния резултат от тази почти хилядолетна борба. Много са обаче свидетелствата , че почти 500 годишното световно господсгво на морските империи запачнало с откриването на Америка от Хр. Колумб е към своя залез, което не означава че тези държави ще изчезнат от политическата сцена , както през последните столетия не изчезнаха нито Китай, нито Русия , нито Иран, а просто големите континентални империи ще поемат щафетата на световното управление от САЩ и нейните съюзници и васали!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
ич даже ... което не им пречи да парадират с успеха си в преодоляване на "наци цайта"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
kmilchev
преди 2 години
Така, че не ги мисли, че кой знае колко много съжаляват и тъжат за 50-те милиона отрепани хора (предимно източно европейци).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
kmilchev
преди 2 години
Темата за Третия райх за германците е абсолютна тема табу, която немците никога не биха обсъждали особено с ненемец. В мейнстрийм медиите периодът 1933-1945 е сведена да това, че немците са се "подлъгали" по тази опасна идеология и в крайна сметка американците са ги вкарали в правилния път на демокрацията и просперитета. Това го казвам като човек, който е бил там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Той и Третият райх е част от историята на Германия, но хората са си взели поука и не се фалят с него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
И двайсет съветски съюза да се появят, всичките ще свършат като първия...Жалко ще е само за пропилените ресурси и погубените хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
kmilchev
преди 2 години
СССР е част от историята на РФ. Не смятам, че трябва да се отричат от миналото си и за вече случили се неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
kmilchev
преди 2 години
Това, което е било в България 1945-1989 е бил соц "руски тип". А най-новият "соц рай" в ЕС се вижда много ясно какъв ще бъде..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"СССР всъщност така и не изчезна. Това е непогребан труп" няма нужда от повече коментари. Зловонен и токсичен труп, станал на зомби чрез съвременната руска федерация. А някои местни скъсаняци, продължават да се умиляват по зомбито, неприемайки, че за собственото им лузърство са виновни само и единствено те. С намигване към вовчо, инженерчето и митю имп-медузата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Някой завалия май още сънува призраци :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още