IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия има нужда от европейския кеш повече, отколкото Европа от нейния газ

Стария континент внася над една трета от газа, който консумира, от Русия, но това е повече от 70% от руския износ на суровината

18:56 | 01.03.22 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

И все пак нито един от тези проблеми не би бил невъзможен за решаване в средносрочен план. Изграждането на инсталации за втечняване на природен газ отнема около три години, като има проекти, които очакват одобрение за инвестиции, достатъчни, за да осигурят 1213 млрд. куб. м. на световните пазари, според IGU.

Русия, в контраст, има по-ограничени търговски възможности. Единственият й голям тръбопроводен износ извън Европа и бившия Съветски съюз е през газопровода Силата на Сибир, който изпраща газ към Китай от изолирани находища близо до езерото Байкал от 2019 г. Неговият наследник, Силата на Сибир 2, ще бъде по-значим, давайки на газовите находища по бреговете на Северния ледовит океан, които снабдяват Европа, алтернативен експортен маршрут към Китай.

Но ако Москва заплаши енергийните доставки на Европа сега, Пекин – правителство, което е много по-параноично по отношение на енергийната си сигурност – вероятно ще остане предпазлив. (Показателно е, например, колко категоричен беше Газпром, че изпълнява всичките си договорни задължения в Европа.) Макар че LNG осигурява друг маршрут за износ, екстремните условия, които изискват флот от ледоразбиващи танкери за изкарването на газа от северните руски пристанища, означават, че този маршрут никога няма да е достатъчен, за да замени търговията през тръбопроводи.

По-голямата заплаха за руския експортен пазар може да дойде не от конкурентни доставчици на изкопаеми горива, а от възобновяемите източници. Планът на Европейския съюз за намаляване на вредните емисиите с 55% до 2030 г. ще наложи бързо изоставяне на изкопаемите горива. Това може да намали търсенето на газ в съюза през 2030 г. от 392 млрд. куб. м., предвиждани от сценария на статуквото на Международната агенция за енергетика (МАЕ), до ниво от около 315 млрд. куб. м.

Част от това би се дължало на спад от 20% в производството на газ, който МАЕ очаква да види при такова стечение - но това не е единственото нещо, което би могло да се промени. През октомври Обединеното кралство обяви средства в размер на 3,9 милиарда паунда (5,3 милиарда долара) за декарбонизиране на отоплението и сградите, и за отпадане на инсталациите с котли, работещи с изкопаеми горива до 2035. Замяната на такива нискотемпературни приложения с термопомпи и други нисковъглеродни технологии може да доведе до съкращаване на промишленото търсене на газ в Европа с около 48 милиарда кубични метри през това десетилетие, според Анук Оноре от Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Високотемпературната индустрия няма да бъде толкова лесна за електрифициране, но зеленият водород, произведен чрез делене на водни молекули с възобновяема енергия, би свършил работата. Водородната стратегия на Европейския съюз изисква производството на до 10 милиона метрични тона годишно до 2030 г., което е еквивалентно на около 34 милиарда кубически метра газ - и се очаква технологията да се разшири драстично отвъд това ниво. Сумирайте всичко това и не е трудно да видите как Европа би могла да мине без руския газ.

Никога няма да има по-добър момент за Русия да извлече геополитическите дивиденти от своя петролен износ от сегашния – но това е факт, който трябва да бъде посрещнат от Москва не с ликуване, а с безпокойство. Светът излиза от ерата на изкопаемите горива. Безразсъдството на Москва да използва петрола като лост само ще ускори тази промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
ше видим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
vaallko
преди 2 години
Нещата не са толкова прости, но както и да е. Доста неща се премълчават за широката публика, но който иска намира обективна информация. Ще поживеем и ще видим. Най - вероятно ще има много загуби за страни като нашата. Други около три - четири страни в момента намазват здраво филията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 2 години
върнахме се мише... и ние като викингите ще шииибаме масква и като тях ще направим нова и чиста Русия ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Трябва да се отбележе и още едно обстоятелство- ако някой си направи труда да прочете руския закон за федералния руски държавен бюджет, веднага ще забележи, че в него има предвидени пера приходи от продажбата на руски енергоносители. Преди години те съставляваха над 80 процента от приходите, а сега са около 70 процента;0 Е- нека руснаците реализират тази си стратегическа стока в Китай- нали щяха да им изграждат тръбопровод, какво стана с тази руска идея;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Нещата са много прости, но пак опират да специализирани знания. Ако един човек разполага с една стока, то тя би струвала на пазара толкова, колкото биха се съгласили да платят за нея евентуалните й купувачи. Ако обаче този човек има стока, която никой не иска да купи и всеки потенциален клиент заявява, че не желае да купи тази стока от точно този продавач, тогава продавачът, а не евентуалните купувачи, има огромен проблем. Като краен вариант ще му се наложи да използва стоката само за задоволяване на собствените му нужди, но няма да може да получи от нея никаква цена- не само пазарната й цена;0 С две думи- проблемът е много по-голям за русия, отколкото за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 2 години
Абе умнии, газопроводи са пуснати през 70-те как според теб преди тях страните от западна Европа са успявали да са технологична сила номер едно в света ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 10
ing5rov
преди 2 години
европа ше се връща във времето на викингите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
aldy
преди 2 години
Европа няма нужда от нищо. Да му мисли Русия, като я изхвърлят от SWIFT и ще трябва за газа и нефта да получава тонове злато. Ще си го *** в главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още