IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново е зад желязна завеса

Сега страната е тоталитарна колкото Китай, но без функционираща икономика

13:17 | 09.03.22 г. 37
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

В самата Русия достъпът до Facebook и чужди медийни сайтове като BBC вече е блокиран. Разпространението на „фалшива информация“ за войната (която в Русия не трябва да се нарича война, а специална военна операция) се наказва с 15 години затвор. Сега Русия е тоталитарна колкото Китай, но без функционираща икономика, чуждестранни пътувания и потребителски стоки, които помагат да се поддържа нивото на китайската средна класа.

Бързото прибягване от страна на Путин до репресии показва колко нервен е той относно вътрешното си положение. След като свръхбогатите и градската средна класа са неспокойни, на руския диктатор (защото това е той в момента) му остава да разчита на две ключови бази за подкрепа: обикновените руснаци извън големите градове и вътрешен кръг от лоялни хора.

Руски проучвания на общественото мнение показват високи нива на подкрепа за войната. Но предвид атмосферата на репресии, тези проучвания едва ли са надеждни. И все пак, практическите доказателства сочат, че версията на Путин за конфликта е достоверна за много, може би повечето руснаци. Държавната телевизия контролира разказа за войната в Украйна.

Но реалността - под формата на жертви и икономически лишения - може скоро да подкопае официалния разказ. Въпреки това обществените протести изискват огромна смелост. Демонстрантите рискуват да бъдат пребити, затворени и да загубят работата си. Смазването на протестното движение в Беларус миналата година показва, че репресиите често работят, ако са достатъчно безмилостни.

Тогава надеждите за отстраняването на Путин трябва да се основават до голяма степен на дворцов преврат. Както отбелязва политологът Милан Сволик, „властта на огромното мнозинство от диктаторите преминава към хора от президентския дворец, а не към масите отвън“. Но Путин изглежда е заобиколен от доверени лица, които споделят неговия националистически и конспиративен мироглед и чиито съдби са тясно свързани с лидера.

Дори някои от вътрешния кръг да изпитват съмнения, предприемането на ход срещу Путин би било изключително рисковано и трудно. Руският лидер винаги се е грижил за своите бодигардове, някои от които станаха много богати мъже.

В други части на света диктатори като Робърт Мугабе в Зимбабве или Николас Мадуро във Венецуела доведоха страните си до бедност и изолация, но все пак успяха да се укрепят във властта в продължение на много години.

Дали това наистина е възможно в съвременна Русия? Може ли Путин отново да затвори сънародниците си зад желязна завеса? От отговора ще зависи съдбата на Украйна, Русия и голяма част от света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
И сега стена ще вдигаме ли? Да викнем Яценюк - той има опит! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 2 години
"Майкъл Бърнстам от Станфордския университет смята, че замразяването на активите на руската централна банка ще причини бърз колапс на търговските банки и веригите за доставки, свеждайки големи части от икономиката до бартерни сделки." . . . Аха... Именно - нефт, газ, метали и суровини срещу каквото е нужно за пазара в Русия. Първа стъпка към търговия в рубли за руския износ... ;) Майтап бе, Уили... ;) Рашките ше ручат газ и нефт, а Европа колите си... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
така също и в ОАЕ, Египет и Малдивите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Ти подиграваш ли се с картите Мир? Ами те са актуални само за гастърбайтерите от цитираните страни . Ползват се от руснаци само в Турция. само Турция от целият свят!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ойее, вече преборихте запада ...муахайахааа!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
крас
преди 2 години
РУСКИЯТ НАРОД, ОТДАВНА Е ЗАГУБИЛ ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТТА СИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА РУСКАТА ДЪРЖАВА!!! Ръководената от равина БЕРЛ ЛАЗАР еврейска ерес на ХАБАТ е превърнала РУСИЯ чрез представителите си ШАЛОМОВИЧ - ПУТИН и МЕНДЕЛЬ -МЕДВЕДЕВ в хазарски каганат. ПОДАБНА Е СИТУАЦИЯТА И В УКРАЙНА КЪДЕТО БОГОЛЮБОВ И ИГОР КОЛОМОЙСКИ СЪЗДАДОХА И СТОЛИЦАТА НА ХАСИДИТЕ - ДНЕПРОПЕТРОВСК!! В този град нес е спокойтно , няма руски обстели и нападения. В НЕГО Е ИЗГРАДЕН НАЙ ГОЛЕМИЯТ В СВЕТА МИНОР И СИНЕГОГА "ЗЛАТНАТА РОЗА". Как приемат случващото се в Русия местни евреи които с идването на Путин на влас бяха наритани и пратени при майките им?!! С ОГРОМНО БЕЗПОКОЙСТВО!!! Те са потърпевшите на наложените от чужбина промени довели до налагането на тази ХАСИДСКА ерес ,олицитворяваща неонациската идеология !!! НЕЩАТА СА МНОГО ПО СЛОЖНИ ОТКОЛКОТО НИ СЕ ПРЕДСТАВЯТ!! Вижте какво представлява днес столицата на ХАЗАРСКИЯ КАГАНАТ - Днепропетровск с неговия МИНОР и СИНЕГОГА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Кисимов
преди 2 години
Удължиха валидността на картите Мир до 2028 а някои банки въведоха безсрочна вечна карта. Карты Мир принимаются в России и Крыму, а также в таких странах как Республика Армения, Абхазия, Южная Осетия, Беларусь, Казахстан, Кыргызстан, Узбекистан, Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още