IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на дефицита

Важните рамкови условия на световната икономика претърпяха сериозни промени, а атаката на Путин срещу Украйна ускори това развитие

17:30 | 31.03.22 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: John Cameron, Unsplash</em></p>

Снимка: John Cameron, Unsplash

Деглобализацията намалява ползите от специализацията

Международното разделение на труда води до увеличаване на глобалното предлагане на стоки и услуги. Тъй като всеки регион се концентрира върху производството на онези продукти, в които има сравнително предимство по отношение на разходите, производствените ресурси, налични в световен мащаб, се използват по-добре. Постигнатото ниво на международно разделение на труда обаче ще бъде редуцирано в бъдеще най-малко по две причини.

На първо място, споменатите вече по-високи цени на емисиите, както и нарастващите в момента разходи за енергия сами по себе си оскъпяват транспортните разходи при трансграничната търговия с физически продукти. В резултат на това някои форми на международно разделение на труда губят икономическото си предимство: ако увеличението на транспортните разходи е по-голямо от разликата в цените на по-евтиния чуждестранен продукт и по-скъпия местен продукт, вносът няма да се осъществи. Това означава да се откажем от предимствата на международното разделение на труда, свързани със специализацията. Резултатът е по-ниско предлагане на стоки и услуги в световен мащаб.

На второ място, може да се предположи, че в бъдеще международните търговски отношения вече няма да се разглеждат единствено от гледна точка на икономическите предимства, а все повече и от гледна точка на геополитическите съображения. Това означава, че при формирането на външнотърговските отношения все повече държави се стремят да прокарат и своите политически цели. Например търговските спорове между САЩ (при мандата на Доналд Тръмп) и Китай не касаят само американския търговски дефицит, а по-скоро глобалното технологично лидерство. Причината: технологичното превъзходство е основа за икономическа мощ, а икономическата мощ на свой ред е основа за политическа и военна сила.

Като цяло може да се опасяваме, че в бъдеще много икономики ще използват все повече инструменти на търговската политика за постигането на своите политически цели. Възможните инструменти за това са мита, нетарифни търговски бариери, санкции, ограничения на износа, забрани за износ и много други. В бъдеще компаниите биха могли също така да отчитат в по-голяма степен геополитическите рискове, свързани с техните инвестиционни решения и пазари на продажби, и да се съсредоточат върху по-кратките вериги на доставки и вътрешните пазари по своя инициатива.

Преди всичко е необходима икономическа политика

Дефицитът се изразява в повишаване на цените и съответно във високи нива на инфлация. Традиционният инструмент за борба с инфлацията е рестриктивната парична политика. В случай на високи цени, които са резултат от недостиг в реалната икономика, паричната политика не е от особена полза, а дори може да има обратен ефект. Затягането на паричното предлагане и повишаването на основния лихвен процент намаляват финансираните с кредити потребителски разходи и инвестиции. Това води до по-ниско търсене на стоки, което намалява дефицита. По-високите лихвени проценти и намаляващите инвестиции обаче означават и по-нисък бъдещ производствен капацитет, което от своя страна увеличава недостига на стоки. Освен това за социално-екологичната трансформация спешно са необходими огромни инвестиции.

Затова мерките, които увеличават производителността, са по-разумни. Тук идва ред на икономическата политика. В допълнение към инвестициите в човешкия капитал чрез разходи за образование следва да се вземе предвид и технологичния напредък. Последното означава по-високи частни и публични разходи за научноизследователска и развойна дейност, както и инвестиции за изграждане на по-ефективни производствени мощности.

Не само заради настоящите затруднения в снабдяването с изкопаеми енергии екологичната трансформация трябва да играе централна роля в това отношение. Ако успеем да използваме в по-голяма степен възобновяемите енергийни източници, недостигът на природен газ, въглища и нефт ще стане по-маловажен. Увеличаването на производителността на ресурсите в производствените процеси също намалява необходимите количества на тези ресурси и допълнително свива тяхната оскъдност. Наред с другото, тук трябва да се вземе предвид и засиленото използване на цифрови технологии. Това води до оптимизиране на бизнес процесите и по този начин намалява потреблението на ресурси.

Цифровите технологии могат да се използват и в селското стопанство, за да се противодейства на недостига на храна. Те помагат за контрола на семената, торовете и пестицидите, както и за напояването в зависимост от нуждите. Например дроновете и контролираните със сателит селскостопански машини осигуряват точното разпределение на необходимите количества торове, пестициди и препарати за борба с плевелите и гарантират, че няма да има отпадъци. Те също така увеличават добивите на култури.

В допълнение към технологичните иновации следва да се вземат предвид и организационните иновации, произтичащи от използването на цифровите технологии. Ако например четири домакинства, които преди са имали собствен автомобил, сега споделят един автомобил в рамките на икономиката на споделянето, това намалява търсенето на автомобили и по този начин има ефекта на намаляване на недостига. Друга организационна иновация се състои в укрепване на кръговата икономика с цел намаляване на търсенето на суровини чрез по-интелигентното им използване.

Трябва обаче да се има предвид, че технологичните и организационните иновации изискват време. Следователно дефицитът в реалната икономика не може да бъде отстранен в краткосрочен план. Поне в областта на основните продукти и за домакинствата с ниски доходи следва да се обмисли социална политика, която да съпътства високите цени. Защото без смекчаване на социалните затруднения съществува риск от социално напрежение, заключава Тийс Петерсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Тоя 1ви април всички руски прок00сита ще го запомните с това, че путин постави РЕАЛНОТО начало на българската енергийна независимост от руския газ;0 Такъв ритник ви натриса България, че ще започнете руснаците само да си говорите, защото продажбата на руски газ осигурява над 60 процента от приходите в руския държавен федерален бюджет и това означава, че в русия може да има и гладни пенсионерски бунтове поради неизплатени навреме пенсии;-0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 5
Gocho
преди 2 години
Тоя 1-ви април ще го запомнят добре западнярите Путин такава шутка ми удари че ги завъртя на 180 градуса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
1. Санкциите НЕ СА самоубийствени за БЪЛГАРИЯ- нашият търговски баланс с русия НЕ Е голям, така, че- изобщо нямаме проблем2. Пет линка, с които се доказва, че с решението на путин газът да се плаща само в рубли, България ПОЛУЧАВА НА ТЕПСИЯ своята енергийна независимост от русия=А. https://3e-news.net/bg/a/view/21380/vyzmojen-li-e-dobiv-na-metan-ot-gazovi-hidrati-v-cherno-moreБ, -от 2008г. https://profit.bg/svetat/metanovite-hidrati-nay-obeshtavashtiyat-i-opasen-iztochnik-na-energiya-v-sveta/ В. Съкровище за 16 800 млрд. на дъното на Черно море! 19.12.2021 https://....168chasa.bg/article/4256639Г. https://***/entertainment/cherno-more-krie-metan-raven-na-nad-400-godini-bvp-na-balgariya.htmlД. https://bulenergyforum.org/sites/default/files/vgeorgiev_migrate_bemf_conference_2017_bg_rev_3.pdf Само тези 5 линка са достатъчни, за да се види, че България МОЖЕ да бъде енергийно независима на 100 процента от руския газ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 4
Petar2015
преди 2 години
Просветна ми. Проблемите с дефицита идват от "нарастващото световно население" и от "застаряващото население което увеличава свърхтърсенето". Войната решава и двата проблема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Това е нереално... Или отказваш да отговориш, или си наистина свръхтъп? БЪЛГАРИЯ не е >>> ЦЯЛА ЕВРОПА и не пиша КОНКРЕТНО И ИМЕННО ЗА БЪЛГАРИЯ, А ЗА >>>>>>ЦЯЛА ЕВРОПА, и САНКЦИИТЕ са самоубийствени за >>>> ЦЯЛА ЕВРОПА и ще страдат >>>>>ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ, било то в България, Германия или Италия (или Гърция, или Франция, или Португалия, вероятно трябва да изброя всички една по една, понеже иначе пак ще се объркаш? Трети клас, четене на текст с разбиране, ще ти е от огомна полза).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ми къ, огромното БВП на пPocия, замащо цели 2% от световното БВП, точно това показва, че "всички купували" от нея :)))) Откъде ви намират толкова празноглави тpoлове, явно с конкypc.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ония с рyбaшките са си свикнали на мизерия и липси, а и големото жуже им каза, че било полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...като напиша ЕВРОПЕЙСКИ,нямам предвид БЪЛГАРИЯ...'''БЪЛГАРИЯ Е ЕВРОПА, БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ВЪТЪКА НА ЕВРОПА, БЪЛГАРИЯ Е НАТО И ЕС. Ако не считаш България за Европа, чий го дириш в този български форум.. България никога НЕ Е БИЛА нито Азия, нито Африка- понял, российский..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
САЩ пак прецакаха всички, купуват от Русия каквото си поискат въпреки санкциите. Схемата е била разработена от финансовото ведомство, с нея се заобикалят банките, на които бяха наложени санкции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
и теб там те скъсаха и заеааа училище, нали безтопков... санкците са полезни за Европа и русия... даже трябва да ги шиаааме с още санкци... да еаа и варварите облечени с ватенки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още