IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на дефицита

Важните рамкови условия на световната икономика претърпяха сериозни промени, а атаката на Путин срещу Украйна ускори това развитие

17:30 | 31.03.22 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: John Cameron, Unsplash</em></p>

Снимка: John Cameron, Unsplash

Последните десетилетия се характеризират с нарастване на материалното благосъстояние в световен мащаб. Това се дължи главно на благоприятстващото растежа демографско развитие, високата капитализация на работните места, евтините природни суровини и предимствата на специализацията в резултат на международното разделение на труда.

Но тези рамкови условия сега се променят - и то едновременно. Това води до безпрецедентен недостиг на стоки и до високи нива на инфлация през последните месеци, които получиха допълнителен тласък от нападението на Путин срещу Украйна.

Въпреки значителната парична експанзия на централните банки след световната финансова и икономическа криза от 2008-2009 г. оттогава насам инфлацията в страните от Г-7 е предимно, а в някои случаи и значително под 2%. Недостиг в смисъл на макроикономическо превишаване на търсенето на стоковите пазари със съответното увеличение на цените така и нямаше. В бъдеще обаче може да се очаква все по-голям недостиг на ресурси в много икономически сектори, пише в свой анализ за Makronom Тийс Петерсен, старши съветник във фондация Bertelsmann и преподавател в Европейския университет "Виадрина" във Франкфурт на Одер. 

Нарастващото световно население се сблъсква с изменението на климата

Населението на света ще продължи да нараства през следващите десетилетия. Според оценките на Организацията на обединените нации между 2019 г. и 2050 г. се очаква броят на хората да се увеличи от около 7,7 на 9,7 милиарда души. По-голямото население на света означава по-голямо търсене на потребителски стоки. В областите, в които ограничената наличност на ресурси не позволява произволно голямо разширяване на предлагането, дефицитът щe се увеличава. Това се отнася преди всичко за производствения фактор земя и следователно - за производството на храни, както и за осигуряването на жилища.

Изменението на климата затруднява още повече снабдяването на населението на света с храна. Засилващите се екстремни метеорологични явления, като горещини, суши, бури и наводнения, водят до загуби на реколта, особено на юг. А намаляването на предлагането на храни води до засилване на недостига на тези продукти.

Застаряването на населението увеличава свръхтърсенето

Друг аспект на световните демографски промени е застаряването на населението. Това се изразява във факта, че съотношението между броя на хората в трудоспособна възраст и тези, които вече не работят поради възрастта си, намалява. Това означава, че по-малък брой хора в производствения процес се среща с по-голям брой хора, които потребяват, но не произвеждат. Това води до тенденция към свръхтърсене на стоковите пазари, където се увеличава недостигът.

Между 1965 г. и 2010/2015 г. делът на хората в трудоспособна възраст (определени като тези на възраст 15-64 години) в световното население се е увеличил от около 57% на 65,5%. Това само по себе си първоначално доведе до намаляване на недостига. От 2015 г. насам обаче този дял отново леко намалява в световен мащаб. В Европа застаряването на населението, измерено по този начин, е значително по-силно: очаква се делът на населението в трудоспособна възраст да намалее от малко над 68% през 2010 г. до около 57% през 2050 г.

Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Тоя 1ви април всички руски прок00сита ще го запомните с това, че путин постави РЕАЛНОТО начало на българската енергийна независимост от руския газ;0 Такъв ритник ви натриса България, че ще започнете руснаците само да си говорите, защото продажбата на руски газ осигурява над 60 процента от приходите в руския държавен федерален бюджет и това означава, че в русия може да има и гладни пенсионерски бунтове поради неизплатени навреме пенсии;-0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 5
Gocho
преди 2 години
Тоя 1-ви април ще го запомнят добре западнярите Путин такава шутка ми удари че ги завъртя на 180 градуса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
1. Санкциите НЕ СА самоубийствени за БЪЛГАРИЯ- нашият търговски баланс с русия НЕ Е голям, така, че- изобщо нямаме проблем2. Пет линка, с които се доказва, че с решението на путин газът да се плаща само в рубли, България ПОЛУЧАВА НА ТЕПСИЯ своята енергийна независимост от русия=А. https://3e-news.net/bg/a/view/21380/vyzmojen-li-e-dobiv-na-metan-ot-gazovi-hidrati-v-cherno-moreБ, -от 2008г. https://profit.bg/svetat/metanovite-hidrati-nay-obeshtavashtiyat-i-opasen-iztochnik-na-energiya-v-sveta/ В. Съкровище за 16 800 млрд. на дъното на Черно море! 19.12.2021 https://....168chasa.bg/article/4256639Г. https://***/entertainment/cherno-more-krie-metan-raven-na-nad-400-godini-bvp-na-balgariya.htmlД. https://bulenergyforum.org/sites/default/files/vgeorgiev_migrate_bemf_conference_2017_bg_rev_3.pdf Само тези 5 линка са достатъчни, за да се види, че България МОЖЕ да бъде енергийно независима на 100 процента от руския газ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 4
Petar2015
преди 2 години
Просветна ми. Проблемите с дефицита идват от "нарастващото световно население" и от "застаряващото население което увеличава свърхтърсенето". Войната решава и двата проблема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Това е нереално... Или отказваш да отговориш, или си наистина свръхтъп? БЪЛГАРИЯ не е >>> ЦЯЛА ЕВРОПА и не пиша КОНКРЕТНО И ИМЕННО ЗА БЪЛГАРИЯ, А ЗА >>>>>>ЦЯЛА ЕВРОПА, и САНКЦИИТЕ са самоубийствени за >>>> ЦЯЛА ЕВРОПА и ще страдат >>>>>ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ, било то в България, Германия или Италия (или Гърция, или Франция, или Португалия, вероятно трябва да изброя всички една по една, понеже иначе пак ще се объркаш? Трети клас, четене на текст с разбиране, ще ти е от огомна полза).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ми къ, огромното БВП на пPocия, замащо цели 2% от световното БВП, точно това показва, че "всички купували" от нея :)))) Откъде ви намират толкова празноглави тpoлове, явно с конкypc.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ония с рyбaшките са си свикнали на мизерия и липси, а и големото жуже им каза, че било полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...като напиша ЕВРОПЕЙСКИ,нямам предвид БЪЛГАРИЯ...'''БЪЛГАРИЯ Е ЕВРОПА, БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ВЪТЪКА НА ЕВРОПА, БЪЛГАРИЯ Е НАТО И ЕС. Ако не считаш България за Европа, чий го дириш в този български форум.. България никога НЕ Е БИЛА нито Азия, нито Африка- понял, российский..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
САЩ пак прецакаха всички, купуват от Русия каквото си поискат въпреки санкциите. Схемата е била разработена от финансовото ведомство, с нея се заобикалят банките, на които бяха наложени санкции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
и теб там те скъсаха и заеааа училище, нали безтопков... санкците са полезни за Европа и русия... даже трябва да ги шиаааме с още санкци... да еаа и варварите облечени с ватенки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още