IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на дефицита

Важните рамкови условия на световната икономика претърпяха сериозни промени, а атаката на Путин срещу Украйна ускори това развитие

17:30 | 31.03.22 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: John Cameron, Unsplash</em></p>

Снимка: John Cameron, Unsplash

Последните десетилетия се характеризират с нарастване на материалното благосъстояние в световен мащаб. Това се дължи главно на благоприятстващото растежа демографско развитие, високата капитализация на работните места, евтините природни суровини и предимствата на специализацията в резултат на международното разделение на труда.

Но тези рамкови условия сега се променят - и то едновременно. Това води до безпрецедентен недостиг на стоки и до високи нива на инфлация през последните месеци, които получиха допълнителен тласък от нападението на Путин срещу Украйна.

Въпреки значителната парична експанзия на централните банки след световната финансова и икономическа криза от 2008-2009 г. оттогава насам инфлацията в страните от Г-7 е предимно, а в някои случаи и значително под 2%. Недостиг в смисъл на макроикономическо превишаване на търсенето на стоковите пазари със съответното увеличение на цените така и нямаше. В бъдеще обаче може да се очаква все по-голям недостиг на ресурси в много икономически сектори, пише в свой анализ за Makronom Тийс Петерсен, старши съветник във фондация Bertelsmann и преподавател в Европейския университет "Виадрина" във Франкфурт на Одер. 

Нарастващото световно население се сблъсква с изменението на климата

Населението на света ще продължи да нараства през следващите десетилетия. Според оценките на Организацията на обединените нации между 2019 г. и 2050 г. се очаква броят на хората да се увеличи от около 7,7 на 9,7 милиарда души. По-голямото население на света означава по-голямо търсене на потребителски стоки. В областите, в които ограничената наличност на ресурси не позволява произволно голямо разширяване на предлагането, дефицитът щe се увеличава. Това се отнася преди всичко за производствения фактор земя и следователно - за производството на храни, както и за осигуряването на жилища.

Изменението на климата затруднява още повече снабдяването на населението на света с храна. Засилващите се екстремни метеорологични явления, като горещини, суши, бури и наводнения, водят до загуби на реколта, особено на юг. А намаляването на предлагането на храни води до засилване на недостига на тези продукти.

Застаряването на населението увеличава свръхтърсенето

Друг аспект на световните демографски промени е застаряването на населението. Това се изразява във факта, че съотношението между броя на хората в трудоспособна възраст и тези, които вече не работят поради възрастта си, намалява. Това означава, че по-малък брой хора в производствения процес се среща с по-голям брой хора, които потребяват, но не произвеждат. Това води до тенденция към свръхтърсене на стоковите пазари, където се увеличава недостигът.

Между 1965 г. и 2010/2015 г. делът на хората в трудоспособна възраст (определени като тези на възраст 15-64 години) в световното население се е увеличил от около 57% на 65,5%. Това само по себе си първоначално доведе до намаляване на недостига. От 2015 г. насам обаче този дял отново леко намалява в световен мащаб. В Европа застаряването на населението, измерено по този начин, е значително по-силно: очаква се делът на населението в трудоспособна възраст да намалее от малко над 68% през 2010 г. до около 57% през 2050 г.

Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 6
cyclop
преди 2 години
Има в трети клас един урок - "четене на текст с осмисляне" ...ЮРИСТЕ... Да си наваксаш пропуснатото, после току виж проумееш че като напиша ЕВРОПЕЙСКИ, нямам предвид БЪЛГАРИЯ, и БЪЛГАРИЯ не е цяла ЕВРОПА, и САНКЦИИТЕ са самоубийствени за ЕВРОПА и ще страдат ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ с по-ниски доходи, и особено възрастните хора. А Путин и ти сте си добре, и двамата ще се оправите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Путин ги изигра !!! Ако продаваш евро, натъкваш се на неизгоден курс! Ако продаваш стоки за рубли - изгодно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
"Ужким си "юрист" пък не можеш да осмислиш два реда текст?" == те сегашните кeлeша са тъй..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Самочувствието е нормално, защото е адекватно на компетенциите ми. Спрете с идиотията, че България я чака хиперинфлация, защото сме във валутен борд, който ни ПАЗИ от хиперинфлация. Ако и това не знаете ''умните'' милениъли- е, сега вече го знаете. И с този валутен борд България влиза в еврозоната на 01.01.2024г. Който разбрал- разбрал. Който не е- да беше учил в университет, за да знае какво точно намеквам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
cyclop
преди 2 години
Ужким си "юрист" пък не можеш да осмислиш два реда текст? Представям си колко си патят горките ти клиенти... Щом от написаното успя това да интерпретираш... Господи, каква трагедия. А самочувствието, естествено, до облаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
ААааа- така кажи- че баба ти всъщност е рускиня и понеже русия има наложени санкции от ЕС и НАТО, ТЯ ще стои гладна, докато БЪЛГАРИТЕ обичайно издържаме финансово родителите/ бабите и дядовците си... И в това руснаците се различавате изключително много от нас- българите...Егоистите сте вие и коментара ти го доказва - уж обичаш баба си, но не й даваш нито лев/ рубла, за да я подпомогнеш финансово, а врещиш, че видите ли- другите били егоисти;0 Смешни и тъ000пи руснаци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
cyclop
преди 2 години
Какво съм казал за баба ми бе, баба ми си е добре... Ама не е само МОЯТА БАБА НА СВЕТА, нагло егоистче... заради слабоумните, необмислени, самоубийствени "санкции", милиони европейски баби ЩЕ ГЛАДУВАТ тази есен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
'' Наглият *** егоист'' изплаща многомилиардния заем на България над 10 години с данъците си, руски прос0000так, затова сега му е време да бере плодовете на труда си и да бъде НАИСТИНА егоист в здравословна форма. Относно баба ти- ти що не й поемеш финансовата издръжка, бе , смо000таняк, ами врещиш като заклан за някакъв си егоизъм, м.. Ти лично какво данъци и осигуровки плащаш и каква е данъчната основа на данъците ти,м...Видяла жабата ''cyclop'', че подковават вола, и тя вдигнала крак... Както се казва в песента ''Ний всичко дадохме, ПРЕДИ да вземем'', а ТИ какво даде на държавата България, егоистичен милениъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
cyclop
преди 2 години
Ето именно на твоето му се казва "нагъл, пpocт егоист". Другия път като отида да видя баба ми, ще събера всичките пенсионери от блока й, да ги осведомя че са фенове на бсп/бкп и ***, в нетрудоспособна възраст, не са учили микро- и макро- икономика и като цяло - да ***. ПУТИН ЛОШ санкции ура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Дефицит, ли- какъв дефицит... Семейството ми си има ВСИЧКО за 5 години напред във времето. Дефицит има само за нискообразованите и нискоквалифицираните руски ''привърженици'' , обичайно фенове на бсп/бкп и ***, които са в нетрудоспособна възраст, не са учили микро- и макро- икономика и не са се подготвили още от 2 години насам за идващата ПРЕДВИДИМА И ПРОГНОЗИРУЕМА инфлация. Да се оправят- не мога и не искам да ги мисля,..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още