IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на дефицита

Важните рамкови условия на световната икономика претърпяха сериозни промени, а атаката на Путин срещу Украйна ускори това развитие

17:30 | 31.03.22 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: John Cameron, Unsplash</em></p>

Снимка: John Cameron, Unsplash

Застаряването на населението намалява производствения капацитет

Намаляването на дела на работната сила в общия брой на населението в световен мащаб само по себе си представлява недостиг на свободна работна ръка. Недостигът на работна ръка означава, че производствените мощности стават по-малки. В съчетание с вече очертаното нарастващо търсене на потребителски стоки в световен мащаб това увеличава недостига.

Разбира се, някой може да възрази: предприятията реагират на недостига на работна ръка и произтичащото от това увеличение на заплатите, като използват повече машини в производството, т.е. като увеличават инвестициите си. В реални икономически условия обаче това предполага, че съществуващият производствен капацитет е достатъчно висок, за да произвежда както необходимите потребителски, така и капиталови стоки.

В общество с висок дял на хората в трудоспособна възраст това би било възможно: работещите хора имат по-висок разполагаем доход от пенсионерите (и от децата или младежите), така че имат и по-висока норма на спестяване. Спестяването означава понижаване на търсене на пазара на стоки. Това се компенсира от нарастващото търсене на инвестиционни стоки от страна на компаниите.

В една икономика със застаряващо население обаче това вече не е лесно осъществимо. Нарастващият дял на хората в пенсионна възраст означава намаляващ процент на спестяванията. Това се отразява не само на финансирането на инвестициите, но и на тяхната предпоставка в реалната икономика: ако производствените мощности на националната икономика се използват за производство на потребителски стоки, те вече не са на разположение за производство на инвестиционни стоки.

Ценообразуването на отрицателните външни фактори намалява предлагането на стоки

За да се намалят емисиите на парникови газове, е наложително да се определи цена на тези емисии. В теорията на благосъстоянието това е необходимо, за да се отчетат в пазарните цени отрицателните външни фактори, свързани с дейностите, причиняващи емисии. Без интернализиране на отрицателните външни фактори ще се стигне до прекомерно използване на дейности, причиняващи емисии.

Ако в бъдеще все повече индустриализирани страни повишат цените на емисиите на парникови газове и намалят субсидиите за дейности, които вредят на климата, това ще оскъпи продуктите, съдържащи емисии. Нарастващите производствени разходи обикновено водят до намаляване на предлагането на стоки. Докато няма заместители с ниски емисии, предлагането на потребителски стоки, съдържащи емисии, ще намалява. Това ще предизвика все по-голям недостиг поне на основни продукти - храна, жилища, оферти за мобилност и оферти за публична инфраструктура в сектора на образованието и здравеопазването. Това е особено вярно на фона на нарастващото население на света.

Необходимата декарбонизация обвързва производствените мощности

Декарбонизацията на икономиката и обществото изисква значителни инвестиции за изграждане на частна и публична инфраструктура, неутрална по отношение на климата. Това води до поне два ефекта на увеличаване на недостига.

Първо, екологичната трансформация обвързва производствените ресурси, без да увеличава количеството на наличните потребителски стоки. Ако например в циментовата промишленост се използват производствени мощности, които спестяват емисии или са неутрални по отношение на емисиите, за да се заменят производствените инсталации, които вредят на климата, това не води до увеличаване на количеството произведен цимент. Същото важи и за случаите, когато в предприятието се извършва изолация на фасадата с цел икономия на топлина.

От друга страна, екологичната трансформация включва засилено използване на биогорива вместо изкопаеми енергийни материали. Това води до по-голямо търсене на зърно, растителни масла, соя, царевица и други селскостопански стоки. В резултат на това тези селскостопански продукти вече не са достъпни за изхранване на хората. Допълнителното търсене на селскостопански продукти като заместител на изкопаемите горива намалява предлагането на храни. В съчетание с нарастващото население на света това води до по-голям недостиг на храна.

Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Тоя 1ви април всички руски прок00сита ще го запомните с това, че путин постави РЕАЛНОТО начало на българската енергийна независимост от руския газ;0 Такъв ритник ви натриса България, че ще започнете руснаците само да си говорите, защото продажбата на руски газ осигурява над 60 процента от приходите в руския държавен федерален бюджет и това означава, че в русия може да има и гладни пенсионерски бунтове поради неизплатени навреме пенсии;-0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 5
Gocho
преди 2 години
Тоя 1-ви април ще го запомнят добре западнярите Путин такава шутка ми удари че ги завъртя на 180 градуса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
1. Санкциите НЕ СА самоубийствени за БЪЛГАРИЯ- нашият търговски баланс с русия НЕ Е голям, така, че- изобщо нямаме проблем2. Пет линка, с които се доказва, че с решението на путин газът да се плаща само в рубли, България ПОЛУЧАВА НА ТЕПСИЯ своята енергийна независимост от русия=А. https://3e-news.net/bg/a/view/21380/vyzmojen-li-e-dobiv-na-metan-ot-gazovi-hidrati-v-cherno-moreБ, -от 2008г. https://profit.bg/svetat/metanovite-hidrati-nay-obeshtavashtiyat-i-opasen-iztochnik-na-energiya-v-sveta/ В. Съкровище за 16 800 млрд. на дъното на Черно море! 19.12.2021 https://....168chasa.bg/article/4256639Г. https://***/entertainment/cherno-more-krie-metan-raven-na-nad-400-godini-bvp-na-balgariya.htmlД. https://bulenergyforum.org/sites/default/files/vgeorgiev_migrate_bemf_conference_2017_bg_rev_3.pdf Само тези 5 линка са достатъчни, за да се види, че България МОЖЕ да бъде енергийно независима на 100 процента от руския газ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 4
Petar2015
преди 2 години
Просветна ми. Проблемите с дефицита идват от "нарастващото световно население" и от "застаряващото население което увеличава свърхтърсенето". Войната решава и двата проблема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Това е нереално... Или отказваш да отговориш, или си наистина свръхтъп? БЪЛГАРИЯ не е >>> ЦЯЛА ЕВРОПА и не пиша КОНКРЕТНО И ИМЕННО ЗА БЪЛГАРИЯ, А ЗА >>>>>>ЦЯЛА ЕВРОПА, и САНКЦИИТЕ са самоубийствени за >>>> ЦЯЛА ЕВРОПА и ще страдат >>>>>ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ, било то в България, Германия или Италия (или Гърция, или Франция, или Португалия, вероятно трябва да изброя всички една по една, понеже иначе пак ще се объркаш? Трети клас, четене на текст с разбиране, ще ти е от огомна полза).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ми къ, огромното БВП на пPocия, замащо цели 2% от световното БВП, точно това показва, че "всички купували" от нея :)))) Откъде ви намират толкова празноглави тpoлове, явно с конкypc.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ония с рyбaшките са си свикнали на мизерия и липси, а и големото жуже им каза, че било полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...като напиша ЕВРОПЕЙСКИ,нямам предвид БЪЛГАРИЯ...'''БЪЛГАРИЯ Е ЕВРОПА, БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ВЪТЪКА НА ЕВРОПА, БЪЛГАРИЯ Е НАТО И ЕС. Ако не считаш България за Европа, чий го дириш в този български форум.. България никога НЕ Е БИЛА нито Азия, нито Африка- понял, российский..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
САЩ пак прецакаха всички, купуват от Русия каквото си поискат въпреки санкциите. Схемата е била разработена от финансовото ведомство, с нея се заобикалят банките, на които бяха наложени санкции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
и теб там те скъсаха и заеааа училище, нали безтопков... санкците са полезни за Европа и русия... даже трябва да ги шиаааме с още санкци... да еаа и варварите облечени с ватенки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още