IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската криза дава на ЕС мрачно усещане за това какво да очаква от Китай

Пекин няма да се откаже току-така от отношенията си с Москва

10:40 | 01.04.22 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

По време на европейското си турне миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е призовал ЕС и НАТО да създадат нова работна група, която да проверява нарушенията на санкциите срещу Русия от трети страни. Неговият съветник по национална сигурност Джейк Съливан също предупреди, че "абсолютно" ще има "последствия", ако Пекин помогне на Москва да избегне санкциите.

Бернд Ланге, председател на търговската комисия на Европейския парламент, също коментира, че Пекин трябва да вземе под внимание решимостта на Европа. „Ако Китай избере да застане на страната на Русия и да подкрепи тяхната агресивна война, трябва да е ясно, че ще се случат две неща: ще има изключително висока икономическа цена, която ще платят, а това ще раздели света на блокове за дълго време“, посочва той.

Това не може да бъде в интерес на никого, нито в Европа, нито в Китай, допълва Ланге-

Йорг Вутке, президент на Търговската камара на ЕС в Китай, който живее в Пекин от четвърт век, казва, че санкциите срещу Русия „показват решителността на европейските правителства, компании и хора“.

Думи и действия

Въпреки всички изявления за решимост Фон дер Лайен и Мишел ще трябва да удовлетворят широк кръг от страни членки на блока, когато разговарят с китайските си колеги.

„Ще има хора, които ще кажат, че това е възможност да откъснем Китай от Русия и ние трябва да апелираме към техния здрав разум или материалните им интереси“, казва Арон Фридбърг, академик от Принстънския университет.

„Мисля, че стана ясно, че Си Дзинпин няма намерение да прави това“, казва още Фридбърг. „Китай няма да се откаже от отношенията си с Русия“, допълва той.

Някои по-малки страни от ЕС, като Литва и Чехия, се опитват да мобилизират общ отговор и предупреждават, че докато конфликтът с Русия гори, сблъсъкът с Китай продължава също толкова неумолимо. „Ако войната в Украйна е ураган, то през тази призма Китай е изменението на климата“, коментира чешкият външен министър Ян Липавски пред местните медии.

Най-големите държави в ЕС, включително Германия и Франция, се застъпват за помирителен тон. Според дипломати те се надяват да разубедят Пекин да не помага на Москва. Те твърдят, че би било преждевременно да се критикува Китай за настоящата му позиция, като се има предвид, че все още няма доказателства, които да показват, че Китай например въоръжава Русия.

В лицето на пълноценната война на Путин и авторитарния завой на Китай ЕС вече се отказа от фантазията за икономическата либерализация, която да постави Русия и Китай на пътя към демокрацията. Огромните икономически интереси, изградени през последните десетилетия, обаче поставят Европа в зависимост от Пекин. Китай е най-големият търговски партньор на ЕС със стоки през 2020 г. Много от източноевропейските членки на ЕС не са склонни да напуснат ръководеният от Китай формат 16+1, както направи Литва, заради страх от икономическо отмъщение.

Ето защо, докато САЩ декларираха, че виждат Китай като голямо геополитическо, технологично и идеологическо предизвикателство, Европа не беше склонна да заема твърда позиция. Затова и онези, които искат Брюксел да заеме по-твърда линия спрямо Китай, да казват, че е съвсем уместно срещата на върха да се проведе на 1 април – денят на шегата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Наподобяваш на някай рептилоид, изпълзял от 19-ти век. Всички си въобразяваха, че русия е военна свръхсила. Оказа се че не е. Много си мислят, че китай е индустриална свръхдържава, но ако огледаш цифрите отблизо(например 300% обша задлъжнялост или БВП) разбираш че грешиш. Ти и "свръхсилите" ти смело сте се запътили към нищото. там ви е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван М.
преди 2 години
Китай ще трябва да решава по кой път да поеме. Много много трудно ще изостави РФ, но най-вероятно ще му се наложи. Още не е готов да поеме водеща роля в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
++10000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
Руската криза дава на ЕС мрачно усещане за това какво да очаква от Китай === Ами като ви е толкова акъла да се опитвате да "превъзпитавате" свръхсили, ще ядете свръхшамари, три пъти на гладно. И ще питате за още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
ДА САНКЦИОНИРАМЕ КИТАЙ! Ура за победата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Кисимов
преди 2 години
Русия наскоро отстъпи на Китай 300км2 острови по поречието на Амур, китайците с насипи променили течението, разбират се добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Хм- в китай има няколко степени на качество на стоките, като най-високата от тях е за стоки, предназначени за официален и законен износ и продажба в ЕС, защото тези стоки, въпреки, че са създадени в китай, отговарят на всички ЕС критерии за качество. Всички останали китайски степени на качество не отговарят на ЕС критерии. В последните 2-3 години отпреди пандемията, специално в България се пробваха да пробият 2-3 фирми със собственици ЕС граждани, които обаче искат да вкарат на българския пазар официално китайски стоки, но не с качеството, предназначено официално за продажба и износ на ЕС пазар. Засега опитите им удариха на камък...Да видим кога, къде и кой ще поддаде в България на тези спорадични, но постоянни във времето китайски инвазивни методи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още