IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската криза дава на ЕС мрачно усещане за това какво да очаква от Китай

Пекин няма да се откаже току-така от отношенията си с Москва

10:40 | 01.04.22 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Критиците на Пекин в Брюксел вече се заиграват иронично със срещата на върха между Китай и Европейския съюз (ЕС), която ще се проведе виртуално на 1 април.

Дневният ред на виртуалната среща между висшите представители на Китай и председателите на Европейския съвет и ЕК включва теми от „споделен интерес“, като изменението на климата, биоразнообразието и здравето, както и призив от ЕС за възобновяване на преговорите за правата на човека, пише Politico.

В основата на разговорите ще бъде една по-важна в момента тема - инвазията на Русия в Украйна, и какво означава това за отношенията между Китай и Запада.

Войната и завари Запада неподготвен и предизвика тревога в европейските столици, където се засилват опасенията дали континентът не е станал твърде уютен с още една авторитарна страна с потенциал за войнственост.

Има само един проблем. Европа няма ясна идея какво да прави по въпроса.

„Ще видим на срещата на върха на 1 април дали ЕС е в състояние да приложи поуките от отношенията си с Русия в отношенията си с Китай“, казва Райнхард Бютикофер от германската Зелена партия и председател на делегацията на Европейския парламент (ЕП) за връзки с Китай.

След срещите между китайския президент Си Дзинпин, китайския премиер Ли Къцян, председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Съвета Шарл Мишел няма да има съвместно изявление. Лидерите не планират съвместна пресконференция. Представители на ЕС казват, че не очакват някакви конкретни резултати.

За много наблюдатели на Китай истинските въпроси, на които срещата на върха трябва да даде отговори, са: До каква степен Европа се е поучила от грешките си с Путин? И наистина ли ще започне да отблъсква Пекин?

„В миналото Китай успя да забие клин между ЕС и САЩ, като предложи на Европа моркови в области като достъп до пазара и климат“, казва Ноа Баркин, сътрудник в German Marshall Fund, мозъчен тръст в САЩ. „Няма да е изненадващо, ако Си опита това отново на срещата на върха на 1 април“, допълва Баркин.

От друга страна, европейските служители „ще искат сигнали от Си, че има червени линии в отношенията на Китай с Русия – че има граници за това, с което Пекин ще се съгласи“, казва още Баркин.

Мразовити отношения

Напрежението между Китай и ЕС нараства още преди нападението на Русия срещу Украйна. Когато Си за последно стъпи в Западна Европа през март 2019 г., китайският президент отбеляза новия — и за него леко обиден, етикет, , който ЕС използва, за да опише Пекин в статистически документ.

„Мислех, че сме добри приятели“, коментира Си пред лидерите на ЕС тогава. „Сега обаче сме системни съперници“, каза той тогава.

Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Наподобяваш на някай рептилоид, изпълзял от 19-ти век. Всички си въобразяваха, че русия е военна свръхсила. Оказа се че не е. Много си мислят, че китай е индустриална свръхдържава, но ако огледаш цифрите отблизо(например 300% обша задлъжнялост или БВП) разбираш че грешиш. Ти и "свръхсилите" ти смело сте се запътили към нищото. там ви е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван М.
преди 2 години
Китай ще трябва да решава по кой път да поеме. Много много трудно ще изостави РФ, но най-вероятно ще му се наложи. Още не е готов да поеме водеща роля в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
++10000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
Руската криза дава на ЕС мрачно усещане за това какво да очаква от Китай === Ами като ви е толкова акъла да се опитвате да "превъзпитавате" свръхсили, ще ядете свръхшамари, три пъти на гладно. И ще питате за още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
ДА САНКЦИОНИРАМЕ КИТАЙ! Ура за победата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Кисимов
преди 2 години
Русия наскоро отстъпи на Китай 300км2 острови по поречието на Амур, китайците с насипи променили течението, разбират се добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Хм- в китай има няколко степени на качество на стоките, като най-високата от тях е за стоки, предназначени за официален и законен износ и продажба в ЕС, защото тези стоки, въпреки, че са създадени в китай, отговарят на всички ЕС критерии за качество. Всички останали китайски степени на качество не отговарят на ЕС критерии. В последните 2-3 години отпреди пандемията, специално в България се пробваха да пробият 2-3 фирми със собственици ЕС граждани, които обаче искат да вкарат на българския пазар официално китайски стоки, но не с качеството, предназначено официално за продажба и износ на ЕС пазар. Засега опитите им удариха на камък...Да видим кога, къде и кой ще поддаде в България на тези спорадични, но постоянни във времето китайски инвазивни методи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още