IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията ще накара Китай да избере Запада пред Русия

Залогът на Пекин е голям, колкото са големи търговските потоци

14:11 | 21.03.22 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Предупреждението на президента на САЩ Джо Байдън за "последствия" за всяка помощ, която Китай окаже на Русия за войната в Украйна, може да принуди китайския президент Си Дзинпин да избере между дългогодишните търговски отношения със Запада и стратегическото партньорство с Москва.

Залогът на Пекин е голям като се имат предвид търговските потоци. Белият дом потвърди, че санкции срещу Китай са опция, след като американският президент Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин проведоха почти двучасов видеоразговор, пише Ройтерс.

Въпреки нарастващите търговски връзки с Югоизточна Азия и намаляването на зависимостта на икономиката от търговията през последните години, икономическите интереси на Китай са силно обвързани със западните демокрации, показват търговските данни.

Според анализаторите заемането на страната на политическия съюзник Русия би имало малък икономически смисъл за Китай, тъй като САЩ и Европейският съюз (ЕС) консумират повече от една трета от китайския износ.

„Ако Китай трябва да избира Русия или всички останали, от гледна точка на икономиката Китай е интегриран с всички западни икономики и другото би било безсмислено“, коментира Чад Боун, старши сътрудник в базирания във Вашингтон мозъчен тръст Peterson Institute for International Economics, който наблюдава търговията с Китай.

Посланикът на Китай в САЩ Цин Ган подчерта в неделя близките отношения на Китай с Русия. „Китай има нормално търговско, икономическо, финансово и енергийно сътрудничество с Русия“, коментира той в предаването „Face the Nation“ на CBS, когато беше попитан дали Пекин ще предостави финансова подкрепа на Москва.

„Това са нормални отношения между две суверенни държави, основани на международните закони, включително правилата на Световната търговска организация (СТО)“, допълва дипломатът.

Насочването на широки икономически санкции към Пекин би имало потенциално сериозни последици и за САЩ, както и в световен мащаб, защото Китай е втората по големина икономика в света и най-големият износител.

Китайската икономика нарасна до 16 трлн. долара през последните 20 години, като това намали нейната зависимост от търговията с други страни. Тъй като китайските граждани стават все по-богати, вътрешното потребление и услугите вече заемат по-голям дял в китайската икономика.

Китайската икономика обаче е по-зависима от търговията в сравнение със САЩ или Япония – тя формира 35% от китайския БВП в сравнение с 23% за САЩ и 31% в Япония.

Богатите страни от Г-7, които формират сърцето на антируския съюз след инвазията в Украйна миналия месец, консумират повече от една трета от китайския износ. Преди две десетилетия обаче почти половината от китайския износ се насочваше към тях. От 2014 г., когато Русия анексира Крим, делът на китайския износ за страните от Г-7 е относително стабилен.

Делът на китайския износ за страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), с които Китай наскоро сключи нови търговски споразумения, се е удвоил до около 15%. Така те изпреварват Япония по важност за китайската икономика. Данните за търговията на Китай за януари-февруари 2022 г. показват, че износът за ЕС е нараснал най-много и достига 24%.

Общата търговия на Русия с Китай се увеличава от 2014 г. насам. Износът на Китай за Русия обаче остава между 1% и 2% през последните 20 години, предимно електроника и потребителски стоки.

Вносът на Китай от Русия е доминиран от петрол. През 2020 г. стойността му възлиза на 27 млрд. долара. Други стоки, които Китай внася от Русия, включват мед, иглолистна дървесина, втечнен природен газ, въглища, метали и руди.

Въпреки че САЩ забраниха вноса на руски енергоносители, санкциите на ЕС не са насочени конкретно към руския износ на петрол и газ. Санкциите срещу руски банки, които забраняват трансакциите в долари, пречат на Китай да предоставя търговско финансиране за руски петролни товари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
Написал си го черно на бяло и си толкова ***, че не можеш да го схванеш - Китай е изцяло зависим от САЩ :) Да не говорим и чии са технологиите - както там, така и в рашкия добив на каквото и да било :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Не, кYхият си ти, както винаги. Китай е най-големият производител и най-големият пазар и най-големият кредитор на САЩ... едновременно !!! Според теб кой е в по-силна позиция? От друга страна, гледаш повърхностно на стокооборота. Не е важно на каква сума се внася, а КАКВО се внася. Също както с ЕС. Суровините и енергията са основата на всяко производство - основата на първичния сектор в икономиката. Който има достъп до руските суровини, той ще доминира... и китайците го знаят. А твоите разсъждения са на ниво"урсула". В ЕС вече има брутален скок в цените на стоманата... и как няма да има като четирите най-големи стоманодобивни компании в Европа са руски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
много слабо, отново - Русия в момента не воюва с Украйна, а със САЩ. Украйна е само прокси. И както се вижда САЩ ядат бой по всички правила. Днес отново 80 наемници са изпепелени. Преди дни Русия използва най-мощното си оръжие хиперзвуковия Кинжал, едва ли знаеш какво значи това макар, че жена ти се похвали, че си инженер. Кинжала премина точно 1000 километра за точно 10 минути и никакъв радар не го хваща. Кинжала означава предупреждение към всички които си мислят, че могат да подчинят Русия. Кинжала означава, че Русия не може да бъде спряна докато не си изпълни задачите. Там не вървт европейските плачове - оо какво ще правим с тази инфлация и с този бензин и без айфони.. Москва не вярва на сълзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Ъхъ ... Ако играеш мача от средата на второто полувреме, точно така требва да е било... За твоя акъл е нормално - вие сте повече и на вас се крепи целата кула. Ама е от плюнки, даже не е на картон, щото и той вече е руско-китайски. Като падне и се нагньетете по опашките за бензин и хлебец, пак ше знаете кой е виновен. Така работи системата. Дръж противника в мъгла - той сам ще се заблуди... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 2 години
Не, Русия с война си докара санкции Ако Русия не беше анексирала чужда територия и не беше нахлула в чужда държава 2014, санкции нямше да има! ... но те разбирам, заради деменцията губиш понятие за време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 2 години
уникален глуупак си... хем знаеш че зависимоста е двустранна, хем гледаш само от страната на opките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Хаха. . . Не вервайте на Данайците, дори когато носят дарове! Не вервайте на византийските витиевати приказки пред микрофона на китайските ръководители. Китаецът никога не казва какво мисли. Ийсус го е казал: . . . "По делата им ще ги познаете!" Аз като стар, умен бухал, обикновено търся тенденциите по косвени признаци, щото много пъти съм си имал работа с измамни приказки. Изгледайте това видео - ясно се вижда в какво обучават малките китайчета - това е поколението, което държавното ръководство възпитава за годините, когато се предполага, че ще трябва да участва в делата на света, в който, според китайската държава се предполага, че ще живеят: . . . https://m.youtube.com/watch?v=AKRmBxixYHU . . . И пак пишете тука прогнози за плановете на Китай . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, изключително ясен е какъв ще е китайския избор и дори самите котайци си го казват *****цитат**** Виждам, че много хора се надяват на руско-китайска коалиция срещу Запада, но малко ще ви разочаровам. Първо, двустранният търговски обмен между Китай и Русия се извършва предимно чрез системата SWIFT. Русия си имат SPFS, чрез която се търгува в рубли, а Китай си имат CIPS, чрез която се търгува в юани. Обаче: 17% от двустранната търговия се извършват в юани, останалото са в други валути, предимно долари; има само една китайска банка в руската система SPFS и само 24 руски банки в китайската система CIPS; 300 руски банки ползват SWIFT; 11 000 финансови институции ползват SWIFT, а 75 ползват CIPS.Тук мисля, че е ясна картината.Второ, Русия се нарежда на 12-о място сред търговските партньор на Китай. Преди нея са САЩ, ЕС, Япония, Ю. Корея, Тайван, Австралия, Малайзия, Бразилия, Индия и др. Годишният търговски обмен между Китай и САЩ е около 580 млрд. долара. С ЕС е горе-долу същият. С Япония е 300 млрд., Ю. Корея 280 млрд., Тайван 200 млрд. С Русия е 90 млрд.И тук е ясна картината.Сега, трудно ми е да си представя кой болен мозък начело на Китай би влошил всичките гореизброени търговски партньорства, за да работи единствено с Русия, защото си представя някаква утопия, в която двете държави са си самодостатъчни. Русия е с население 150 млн. души и 1.5 трлн. долара БВП. Ръководството й може да се гаври само с държави, които са по-слаби от нея. Ще откъсне парче от Афганистан, ще скочи на Грузия, ще нападне Украйна, ще нарече част от хората в България *** и все неща от този род. Толкоз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Това са финалните доводи на всеки полезен *** на западната пропаганда. А после се чудят в Politico защо не хваща дикиш. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
"Белият дом потвърди, че санкции срещу Китай са опция, след като американският президент Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин проведоха почти двучасов видеоразговор, пише Ройтерс." . . . Едно си баба знае, едно си баба бае... Нали със санкции докараха Русия до война...? Като гледам, и Китай го бутат натам. Или точно това е целта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още