IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неясният план за неутралитет на Зеленски не е решението за Украйна

Всичко различно от членство в НАТО рискува съмнителен мир с Русия

18:24 | 05.04.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В обръщението си към израелския кнесет на 20 март украинският президент Володимир Зеленски цитира Голда Меир, покойният бивш премиер на Израел: „Искаме да живеем, а нашите съседи искат да ни видят мъртви“, пише за Financial Times Джеймс Шер, старши сътрудник в Естонския институт за външна политика.

За президент, който характеризира по подобен начин целите на Русия, преследването на споразумение за неутралитет е озадачаващо. Още по-озадачаваща е неговата вяра, че сигурността може да бъде гарантирана от държава, чиито интереси са враждебни на неговата. И все пак това предлага планът на Украйна за неутралност, представен неотдавна.

Преди Първата световна война неутралитетът беше признат правен статут, договарян старателно и до голяма степен уважаван. Белгийският неутралитет, залегнал в Лондонския договор от 1839 г., продължава, докато Германия не го отхвърля като „парче хартия“ и нахлува в страната през 1914 г. Парижкият договор от 1815 г. признава „въоръжения неутралитет“ като основата на статута на Швейцария. Франция става гарант за това споразумение и за цялостната европейска система след окончателното поражение на Наполеон Бонапарт.

Съдбата на неутралните страни през 20 век, като Белгия и Норвегия, не беше толкова щастлива. Финландия беше изключение, което доказва правилото. Неутралитетът ѝ се запази, защото Съветският съюз осъзна, че независимостта на Финландия е станала неразрушима.

Може ли Украйна да си осигури неутралитет във финландски стил? Подобно на Финландия, тя се бори срещу Русия до състояние на безизходица. Но крахът на войските ѝ далеч не е невъзможен, а и руският интерес в Украйна надхвърля този във Финландия. Без Украйна митът за „руския свят“ рухва. За Владимир Путин е лична мисия да отмени това, което смята за престъплението по разделяне на Русия и „Малорусия“.

С оглед на тези фактори мотивите на Зеленски за търсене на преговори остават предмет на спекулации. Но те са разпознаваеми. Първо, 14 години след като НАТО обяви, че Украйна един ден ще се присъедини към алианса, неговите уверения не оправдаха доверието. Когато става въпрос за отбрана, необходима за предотвратяване на поражението, партньорите на Украйна от НАТО я предоставиха в изобилие. Когато обаче става въпрос за средствата, необходими за спиране на касапницата, алиансът се поколеба. Очевидно Зеленски реши, че Украйна се нуждае от различна основа за сигурността си.

Второ, мащабът на неуспехите на Русия след 24 февруари не остана неексплоатиран от Зеленски. Той заключи, че твърдото договаряне може да засили готовността на Русия за компромис. Москва вече изостави настояването си за „денацификация” (смяна на режима) и „демилитаризация” (разоръжаване на Украйна).

Трето, единствената цел, която Русия не е изоставила - признаването от Киев на отцепилите се републики в Донбас (в пълна степен на техните „административни“, а не временни граници) и анексирането на Крим от Москва - е анатема за Украйна. Зеленски не се колебае по този въпрос.

Трябва да бъдат поставени поне четири въпроса. Първо, по отношение на сътрудничеството НАТО-Украйна: взаимното обогатяване на военни им мрежи и обширната схема за обучение и помощ изиграха важна роля във военната култура и националната сигурност на Украйна след подписването на Хартата за задълбочено партньорство през 1997 г. Готов ли е Зеленски е да се откаже от тези отношения в името на съмнителен мир с Русия?

Второ, какво се има предвид под гаранции за сигурност, „по-силни от тези на член 5 на НАТО“, предоставени от толкова далечни една от друга страни като САЩ, Русия и Израел? Индивидуални или колективни гаранции? С какви средства? Член 5 не черпи силата си от думи, а от общи интереси, тясна интеграция, сложни механизми за командване и контрол, и навици за сътрудничество, развивани в продължение на десетилетия. Без тях гаранциите са пожелателни.

Трето, защо страни, които не желаят да предоставят гаранции за сигурност на Украйна в рамките на НАТО, трябва да ги предоставят извън алианса? Причината, поради която на Украйна не се предлага членство в НАТО, не е защото се смята за недостойна за това – както изглежда вярва Зеленски – а защото съюзниците от алианса не желаят да воюват с ядрената Русия заради Украйна.

И накрая, след като Украйна официално постигне мир с Русия, кой на запад ще отстоява предоставянето на още военна подкрепа на Киев, запазването на санкциите срещу Москва или повишаването на разходите ѝ? Днес тези, които искат да си измият ръцете по въпроса с Украйна, са объркани и дискредитирани. Обявяването на неутралитет от Украйна ще ги върне към живот.

Не е тайна, че условията на Киев са изготвени до голяма степен от президентския офис на Зеленски, с малко участие от министерствата на външните работи и отбраната. Печатът на аматьорството е твърде видим. Утешение може да бъде намерено в уверението на Зеленски, че украинският народ ще има последната дума. Той обаче може да се изненада от резултата на евентуалния референдум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
cherney
преди 2 години
След края на войната Украйна няма да има нужда от НАТО, доколкото тази страна никой никога няма да нападне отново. Както казваше Джохар Дудаев за украинците: "Самая большая ошибка это пренебречь украинцами. Посчитать украинцев слабыми. Обидеть украинцев. Никогда не обижайте украинцев. Украинцы никогда не бывают так слабы, как вам кажется.Не дай Всемогущий Аллах изгнать украинцев или отобрать что-то у украинцев.Украинцы всегда возвращаются. Украинцы вернуться и вернут сво. Но когда украинцы возвращаются, они не умеют рассчитать силу и применить е пропорционально. Они уничтожат вс на свом ***. Не обижайте украинцев. Иначе когда украинцы вернутся на землю, где похоронены их предки, то живущие на этой земле будут завидовать мртвым"---------------------------------------------------- Руските влажни мечти за някаква победа в Украйна могат да бъдат плод само на някаква тежка алкохолна интоксикация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Малко актуално инфо в подкрепа на мой коментар 2 относно твърдението ми, че руснаците и русия вече страдат от наложените им от ЕС и САЩ икономически санкции- Западът е замразил 60 процента от валутните резерви на Русия или над 350 млрд. долара, съобщи британският външен министър . Това съобщи днес британският външен министър Лиз Тръс след среща с полския си колега Збигнев Рау, предадоха Франс прес и ТАСС. "Днес мога да обявя, че сме замразили над 350 млрд. долара", каза Тръс, уточнявайки, че това се равнява на над 60 процента от целите ЗЛАТНО- ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ на Русия. Ръководителката на британската дипломация заяви също така, че на планирана за четвъртък (7 април) среща на външните министри от Г-7 Лондон планира да призова за нови санкционни мерки срещу Русия. БТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
За сведение на инвестор- ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ изм. ДВ. бр.7 от 19 Януари 2018г. Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.(3) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2016 г.) Непряка дискриминация е поставянето на лице или лица, носители на признак по чл. 4, ал. 1, или на лица, които, без да са носители на такъв признак, съвместно с първите търпят по-малко благоприятно третиране или са поставени в особено неблагоприятно положение, произтичащо от привидно неутрални разпоредба, критерий или практика, освен ако разпоредбата, критерият или практиката са обективно оправдани с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Имам въпрос към инвестор- защо допускате руският тр000л с ник ''ing5rov'' да нарушава правата на жените чрез коментарите си във вашия сайт, който е с домейн ''.бг'' и който се подчинява на българското законодателство. Редакцията ви счита ли, че Закон за защита от дискриминация не ви задължава със спазване на правата на хетеросексуалните жени- коментатори в този форум, или искате да защитя правата си по съдебен ред и да ви държа отговорни затова, че не скривате един коментар, който е дискриминационен по критерия пол - правно основание чл.4 ал.1 от Закон за защита от дискриминация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Първото, което трябва да се направи, е русия да забрави думите ''денацификация'' и ''демилитаризация'' за Украйна, защото 1ви трябва да бъде денацифицирана и демилитаризирана самата русия, особено кремъл и руският президент. Когато руският нацист бъде сменен от нормален руски президент, тогава и само тогава русия има някакъв шанс- неясно колко процента- да възвърне икономическите си позиции в Европа. Руснаците не ги мисля- да са мислили, когато са се съгласявали да ги управлява един руски неонацист- сега нека да плащат за това. Всяко нещо има цена- проявата на руския неонацизъм- също. Що се отнася до руските военни престъпления и руския геноцид в Украйна, то е време за МНС и изправяне на виновните за тези престъпления пред международното правосъдие. Това изисква паметта на невинните жертви. Независимо колко време ще е необходимо, но правосъдие за руските/ чеченските зверства в Украйна, трябва да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
първото , което зеленски трябва да забрави е нато ... оттам нататък ше му мине главоболието ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още