IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори да успявате, си струва да опитвате пак

Преосмислянето на задоволителна формула може да отключи нови идеи

15:23 | 26.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дау и колегите му помолиха експерти да оценят качеството на крайните реклами и да ги тестват в интернет, измервайки честотата на кликване. Те оцениха разнообразието на рекламите и попитаха участниците за това колко са уверени в своя продукт след приключването на процеса. Във всяко отношение рекламите с паралелен процес бяха по-добри: крайните дизайни изглеждаха по-добре и спечелиха повече кликвания; първоначалните скици обхващаха по-голям спектър от идеи, а начинаещите дизайнери придобиха увереност в резултат на паралелното създаване на прототипи.

Ярък пример за паралелен дизайн е създаването на звука при стартиране на Windows 95. Microsoft търсеше възможност да покаже нарастващите аудио възможности на тогавашните компютри, така че донякъде страннно ангажира Брайън Ино, чиито предишни клиенти включваха Дейвид Боуи, Talking Heads, U2, Devo и Roxy Music.

Ино си спомня, че е получил кратко съобщение, искащо музика, която да е „вдъхновяваща, секси, насочваща, провокативна, носталгична, сантиментална… имаше около 150 прилагателни. И след това в края пишеше „не повече от 3,8 секунди“.

Ино описва себе си като „напълно лишен от идеи“ по това време. Той е намерил молбата за едновременно забавна и вдъхновяваща. В крайна сметка той композира повече от 80 кратки мелодии. Крайният резултат беше музикален подпис, издържал изпитанието на времето и удовлетворил Ино. „Това наистина разтика собствената ми работа“, каза той пред San Francisco Chronicle.

Без съмнение това беше отчасти отговор на строгите ограничения за парче от 3,8 секунди, но със сигурност беше и творческият отговор на опитите за създаване на 83-та композиция. Когато би било лесно да седне на музикалния пулт, обсебен от най-малките вариации на тона и времето, Ино се предпочете да проучи възможностите.

Бил Бърнет и Дейв Евънс, в тяхната възхитителна книга „Да начертаете живота си“, предлагат упражнение, в което да очертаете визия за следващите пет години от живота си. Какво ще правите? Къде ще живеете и с кого? Надявате ли се да пробягате маратон? Да започнете бизнес? Да напишете роман? Да се ​​ожените?

Това често е прост акт на въображение, но впоследствие упражнението става трудно: Бърнет и Евънс искат да го направите отново, само че този път е различно - идеята в основата на плана е напълно забранена. Обратно към чертожната дъска. И след това трети път.

Опитах това сам и видях други да го опитват. Хората се измъчваха. Те протестираха. Понякога плачеха. И тогава, рано или късно, идеите започват да се изливат.

Ние съдържаме множество идеи, всички ние. Но не винаги им позволяваме да видят бял свят. Може би трябва да се опитаме да произвеждаме паралелни отговори по-често. Дори когато успеете, опитвайте отново и отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още