IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечият пазар: Колко ще е дълъг и къде е дъното?

Сегашният мечи пазар е едва четвъртият за 21-ви век

11:33 | 17.06.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Unsplash.com</em></p>

Снимка: Unsplash.com

Инфлацията в САЩ достигна най-високото си ниво от 1981 г., показаха данните в петък миналата седмица, предрешавайки решението на Федералния резерв за по-драстично повишение на лихвените проценти в сряда. В резултат американските борсови индекси се сринаха в петък и понеделник. S&P 500 спадна с 2,9% и 3,9% в двете последователни търговски сесии, попадайки на територията на мечи пазар за първи път от началото на пандемията през март 2020 г. Към момента на затваряне на пазара в понеделник индексът бе спаднал с 22% от предишния си връх на 3 януари.

На фона на продължаващите проблеми по веригата на доставки, проточилата се война в Украйна и засилващата се инфлация въпреки агресивните действия на централните банки, инвеститорите нямат особена надежда, че този мечи пазар ще бъде толкова кратък и (относително) безболезнен, колкото този, предизвикан от пандемията от Covid-19 през 2020 г. Тогава S&P 500 достигна дъното си само 33 дни след предишния си връх, което го превърна в най-краткия мечи пазар в историята.

След забележителната бича серия, при която инвеститорите до голяма степен не бяха притеснени от продължаващата пандемия, сега нарастващата инфлация, руската инвазия в Украйна и проблемите с глобалната верига за доставки хвърлят голяма сянка върху икономическите перспективи, като потискат оптимизма и подхранват опасенията за продължителна рецесия, която се задава на хоризонта.

Както показва графиката, мечите пазари, за щастие, не са ежедневие, като последният е едва четвъртият през 21-ви век.

Прегледът на миналите мечи пазари чак до 70-те години на миналия век показва, че нещата може да се влошат, преди да се подобрят. По време на предишните седем мечи пазара S&P 500 спада средно с 38%, преди тенденцията да се обърне, и често минават години, преди индексът да възстанови всичките си загуби и да се върне към предишния си връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Нека първо да тръгне кризата , после да наизкачат и мечките . На един дълг му трябва от вдигане на лихвите с 3-5% поне 2 години . Затова истински мечи лапи след 2-3 години ще раздават шамари . До тогава ще е така много леко надолу с до 10 - 15 % годишно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Бит кой H
преди 1 година
Не. Този си е местен, тип Американски принтер. Най-опасния мечи пазар, съществувал някога. Мечката, доставките и вируса са оправдания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
LuckyYou
преди 1 година
Мечият пазар този път е тип РУСКА МЕЧКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още