IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес лидерите в САЩ трябва да защитават демокрацията

Пасивността може да е по-лесна, но тя може да навреди както на фирмената репутация, така и на американската политическа икономика

17:49 | 03.07.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Трябва ли компаниите да седят със скръстени ръце? Според мен, абсолютно не: има поне три хода, които ръководителите биха могли - и трябва - да са готови да предприемат. Една очевидна стъпка е да се гарантира, че служителите могат да гласуват (което не винаги е лесно за работниците с ниски доходи, като се има предвид, че изборите се провеждат през делничните дни). Това означава да им се предложи платена отпуска и помощ, за да стигнат до урните, както и да се подкрепят тези, които искат да работят като изборни служители.

Второ, компаниите трябва да говорят на висок глас в полза на демократичните процеси - и, което е по-важно, да критикуват отстъпленията (като със закона SB202), когато такива настъпят.

Трети, още по-важен ход, е да се осигури необходимата прозрачност около политическите дарения и лобирането - и да се гарантира, че те са в съответствие с публичните изявления на компанията относно демокрацията. Това означава въздържане от дарения за кандидати, които се опитват да опорочат изборния процес или да насърчат потискането на избирателите.

Поклонниците на Милтън Фридман може да твърдят, че тези ходове не са практични или че рискуват да разсеят ръководителите от работата им. В края на краищата онези бизнес лидери, които наскоро се замесиха в политически спорове, се сблъскват с нарастващи последици. Когато Citi изрази потрес от решението на Върховния съд да отмени конституционното право на аборт, републиканците в Конгреса заплашиха да спрат да работят с банката. А когато Disney оспори позицията на законодателния орган на Флорида относно правата на хомосексуалистите, губернаторът на щата Рон ДеСантис отмени данъчните привилегии на компанията.

А това, което прави политическите въпроси двойно по-трудни за корпоративните ръководители, е, че собствените им служители често също са политически поляризирани. Главният изпълнителен директор на една голяма компания наскоро отбеляза насаме, че тя първоначално е планирала да направи силно изявление относно решението на Върховния съд за абортите, но се отдръпнала, когато проучване сред персонала показало, че нагласите по въпроса са по-раздвоени, отколкото топ мениджърите са смятали.

Но дори и да изглежда като предизвикателство за ръководителите да говорят, реалността е, че запазването на мълчание относно предизборните заплахи ще бъде още по-вредно, не само за репутацията на фирмите, но и за политическата икономика на Америка. Така че нека горещо се надяваме, че 96 процента от компаниите, които казват, че демокрацията е добра за икономиката, всъщност са готови да я защитят. Особено като се има предвид, че е вероятно тези заплахи само да се увеличават и че барометърът на Edelman Trust показва, че обществото сега има повече вяра в бизнес лидерите, отколкото в политиците - с голяма и нарастваща разлика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Съскате ли, съскате ли, мypзиляжа? А такаа, че и вас да забележат и сложат в списъка на тия с 4те бона :))) Митьо импо-то, покемон панелен, тия пари за цял куотър ги взимаш иначе, айде ако не знаеш кво е куотър, да ти го кажа па москалский, че да разбереш евентуално - на весь квартал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Демокрацията ли да защитават или престъпната хунта на Спящото джо? Защото 70% от американците НЕ го искат да президент, а 21 щата още и не са го признали за законен президент !!! Ако догодина на референдумът Тексас избере да се отдели от САЩ, щатите ще признаят ли демократическият избор на тексасци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Selqnin
преди 1 година
Да бе. Когато лектори като Хилари Клинтън получават хонорар за ликция от половин час по $ 200 000 Това е върхът на демокрацията! Какво ли може да каже тази бабичка, което да струва тези пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
...и резила .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Милиони зер. По чувал зоб на мисирка и толкова. Какъвто стимула, такъв и резултата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
Ето какви милиони дава Америка за България на НПО-а и журналисти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Боже каква непoнocима пpoпагандна noмия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още