IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес лидерите в САЩ трябва да защитават демокрацията

Пасивността може да е по-лесна, но тя може да навреди както на фирмената репутация, така и на американската политическа икономика

17:49 | 03.07.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Готови ли са американските бизнес лидери да защитават демокрацията? Ако погледнете последните проучвания на общественото мнение, отговорът може да изглежда категорично - и успокояващо - „да“, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Вземете проучването, публикувано през май от Business & Democracy Initiative, лобистка група във Вашингтон. То установи, че 96 процента от бизнес лидерите смятат, че „добре функциониращата демокрация е важна за силната икономика“, а 81 процента са съгласни, че „бизнесът трябва да действа, за да осигури сигурни и честни избори“.

Още по-удивителното е, че 77 процента „са съгласни, че бизнесът трябва да говори открито за заплахите за демокрацията“. И малко над 50% от тези лидери са по-склонни да насърчат служителите си да защитават демокрацията и да работят на избори, отколкото преди пет години. Само 8 процента са по-малко ентусиазирани от преди.

Но ако попитате бизнес ръководители насаме как биха могли да превърнат подобни изявления в действия, картината е на нарастваща несигурност и дълбока тревога.

Тези лидери виждат екзистенциалните заплахи, подчертани от разкритията за усилията на бившия президент Доналд Тръмп да промени резултатите от изборите през 2020 г. Те знаят, че една трета от обществото смята, че тези избори са били белязани от измама - и че подобен процент смята, че „избирателната система на нацията е фундаментално нестабилна", както установява едно проучване на Monmouth. Налице е също нарастваща тревога за изборни машинации и потискане на гласоподавателите.

Но малцина знаят какво да направят. Помислете за Delta и Coca-Cola. Когато законодателният орган на щата Джорджия въведе закона SB202 миналата година, който по същество ограничава правото на глас, двата гиганта първоначално си замълчаха. След това, когато кампанийни групи на чернокожите изразиха гняв, те заклеймиха закона. Но това дойде твърде късно, за да го спре, а местни активисти казват, че компаниите все още финансират някои от политиците, стоящи зад SB202.

Или, като друг пример, погледнете Allstate, застрахователната група със седалище в Илиной. Преди няколко години нейните ръководители осъзнаха, че изборните машинации подкопават демокрацията в щата им. „Ако имахме справедлива и балансирана система, тогава 1,7 милиона повече хора щяха да гласуват само в Илинойс“, ми каза главният изпълнителен директор Том Уилсън на фестивала на идеите в Аспен, Колорадо наскоро.

Така че компанията събра средства за борба с изборните машинации и привлече други бизнеси към каузата. Но след това тя прекрати кампанията, казва Уилсън, защото „осъзнахме, че нямаме компетентност в тази област“ – т.е. не можеше да пребори машинациите. Вместо това фирмата сега насочва енергията си към три кампании, за които Уилсън смята, че тя има „компетентност“ – климатичните промени, расовата справедливост и поверителността на данните.

Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Съскате ли, съскате ли, мypзиляжа? А такаа, че и вас да забележат и сложат в списъка на тия с 4те бона :))) Митьо импо-то, покемон панелен, тия пари за цял куотър ги взимаш иначе, айде ако не знаеш кво е куотър, да ти го кажа па москалский, че да разбереш евентуално - на весь квартал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Демокрацията ли да защитават или престъпната хунта на Спящото джо? Защото 70% от американците НЕ го искат да президент, а 21 щата още и не са го признали за законен президент !!! Ако догодина на референдумът Тексас избере да се отдели от САЩ, щатите ще признаят ли демократическият избор на тексасци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Selqnin
преди 1 година
Да бе. Когато лектори като Хилари Клинтън получават хонорар за ликция от половин час по $ 200 000 Това е върхът на демокрацията! Какво ли може да каже тази бабичка, което да струва тези пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
...и резила .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Милиони зер. По чувал зоб на мисирка и толкова. Какъвто стимула, такъв и резултата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
Ето какви милиони дава Америка за България на НПО-а и журналисти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Боже каква непoнocима пpoпагандна noмия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още