IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия страда все повече от санкциите

Магазини се затварят, индустрията замира, страната страда и от емиграцията на високоспециализирани IT специалисти

15:42 | 15.07.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Санкциите, наложени от Европейския съюз на Русия, бавно, но сигурно започват да действат, показват данни, които досега са били пазени в тайна. Както потвърждават експерти от Европейската комисия, целенасочените търговски ограничения вече засягат руския експортен бизнес, който преди войната имаше обем от над 73 млрд. евро годишно. В процентно изражение това представлява 48% от досегашния износ на Русия за ЕС.

Освен това в рамките на около четири месеца са замразени руски активи на стойност около 13,8 млрд. евро - например на олигарси и други поддръжници на лидера на Кремъл Владимир Путин. Милиардите в резервите на Руската централна банка също вече не могат да бъдат достъпни.

Путин говори за „икономически блицкриг“

Путин многократно говори за „икономически блицкриг" на Запада срещу Русия. Той признава, че щетите за руската икономика са големи. Но 69-годишният президент подчертава, че Западът също търпи щети - и че гигантската империя преминава през кризата по-добре от очакваното. Рублата също е най-силна от години. Руските държавни медии злорадо съобщават за покачващите се цени на енергоизточнците и за нарастващите разходи на потребителите в ЕС. 

„Наличните данни ясно показват, че санкциите действат", казва пред N-ТV високопоставен служител на ЕС, който е помолил да не бъде назоваван. Въпреки сравнително краткия период от време досега вече са постигнати значителни ефекти върху руската икономика, казва той. Ясно е също така, че с течение на времето ефектът ще стане още по-силен.

Очаква се драстичен спад на руската икономика

Понастоящем ЕС очаква икономическото производство на Русия да се свие с 10,4% през тази година. За сравнение: въпреки последиците от санкциите и войната за европейските предприятия в ЕС се очаква икономически растеж от 2,7% през тази година, а прогнозата за Германия е ръст от 1,4%. За България се очаква икономическо разширяване от 2,8%.

Много руснаци, които традиционно имат опит в кризисни ситуации и се смятат за способни да издържат на страдания, продължават да реагират на вид спокойно на санкциите. Въпреки това проучванията показват, че руснаците са обезпокоени от повишаването на цените и се страхуват от нова икономика на дефицита. В Москва, най-големия град в Европа, много магазини на западни вериги са затворени, а цели редици магазини в търговските центрове стоят празни. Кината също трябва да затворят, защото вече няма холивудски филми. Липсват дори цветни опаковки, което накара Путин да попита на икономическия форум в Санкт Петербург през юни дали това е по-важно от независимостта на Русия. Той заяви, че трябва да се плати цена за прокарването на неговата политика срещу съпротивата на Запада. И имаше предвид войната срещу Украйна.

Кремъл подчертава, че санкциите никога няма да променят курса на Русия. Много руснаци отдавна са се примирили със ситуацията и гледат филмови хитове от САЩ например в пиратски сайтове в интернет. Според експерти от ЕС обаче санкциите ще принудят Русия да промени икономическия си модел и да се насочи към по-самостоятелна икономика. В същото време проблемите с веригата на доставки и липсата на достъп до модерни чуждестранни технологии ще възпрепятстват вътрешното производство, инвестициите и растежа на производителността.

Забраните за износ засягат не само оръжейната индустрия

Смята се, че е малко вероятно Русия да успее да задоволи търсенето на стоки от санкционния списък сама или чрез внос от страни като Китай. Поради това има вероятност да възникнат проблеми при закупуването на машини, части за превозни средства и устройства за съхранение на данни. Въпреки това находчиви руски бизнесмени отдавна са създали начини луксозните автомобили да продължат да влизат в страната например през съседния на Русия Казахстан. Путин винаги е подчертавал, че всичко ще продължи да бъде достъпно - само че на по-висока цена.

Според ЕС обаче забраната за износ на т.нар. продукти с двойна употреба вече осакатява военния капацитет на Русия. Важни оръжейни заводи, които произвеждат ракети "въздух-въздух" и танкове, например, вече трябваше да затворят поради липсата на вносни стоки.

Освен това забраните за износ от ЕС засягат IT компаниите, доставчиците на мобилни телефони и руската автомобилна индустрия, твърдят от Брюксел. След напускането на западните производители на автомобили в Русия се възраждат съветските марки като „Москвич". Правителството възнамерява да осигури евтини кредити, за да може хората отново да купуват повече автомобили. Въпреки това много руснаци нямат пари.

Според ЕС гражданската авиация на Русия страда от забраната за полети в европейското въздушно пространство, но най-вече от ограниченията за износ на резервни части и услуги, наложени от ЕС и САЩ. От гледна точка на ЕС повечето руски авиокомпании вече не са в състояние да изпълняват международните изисквания за безопасност. От гледна точка на ЕС проблемите в Русия се изострят от факта, че според оценките около 70 хил. IT специалисти наскоро са напуснали страната, а други 100 хил. вероятно ще ги последват.

Ембаргото върху въглищата и петрола тепърва започва да действа

Експертите очакват и значителни последици от прилагането на ембаргото върху въглищата и петрола, за което вече е взето решение. Забраната за внос на руски въглища влиза в сила от 10 август и според ЕС засяга една четвърт от руския износ на въглища в световен мащаб на стойност около 8 млрд. евро годишно. Стойността на руския внос на суров петрол в ЕС през 2021 г. е около 48 млрд. евро, а на петролните продукти - 23 млрд. евро. 90% от тях ще бъдат премахнати, когато от 5 декември се забрани вносът на руски суров петрол по море, а от 5 февруари - на преработени руски петролни продукти.

Според един от експертите загубата на пазара на ЕС ще доведе до значителни стратегически проблеми за Русия, тъй като по данни на ЕС 45% от държавния бюджет се формират от приходите от петрол. Пазарите вече избягват да търгуват с руско „черно злато“. Неотдавна то се предлагаше с отстъпка до 35 евро на барел (159 литра). Според Москва Индия, например, е особено доволна от руските доставки.

Икономиката на ЕС също страда

Но санкциите засягат и икономиката на ЕС. Според експертите на блока най-голямо пряко въздействие са оказали забраните за внос на стоманени продукти от Русия, тъй като 21% от вноса са идвали от страната преди войната. Наред с всичко останало, Брюксел разглежда цените на селскостопанските култури като негативна последица от войната. Така например и без това сравнително високите цени на пшеницата се покачват с още 35% след началото на руската инвазия, на царевицата - с 15-25%, а на слънчогледа - с около 33%.

ЕС смята, че е възможно и по-нататъшно увеличение на цените поради забраната на ЕС за внос на руска дървесина и поради забраната на Русия за износ на инертни газове. Според експерти последното може да доведе до допълнителни затруднения в доставките на чипове, тъй като тези газове се използват в производството на полупроводници.

Фактът, че войната струва скъпо на страните от ЕС, се доказва и от една цифра: само до средата на юни ЕК е разрешила държавна помощ в размер на повече от 200 млрд. евро за компании, които са особено засегнати от конфликта, например поради високите разходи за енергоизточници. В четвъртък последваха допълнителни одобрения: на Германия бе разрешено да подпомага енергоемки предприятия с държавна помощ в размер до 5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ее ако ти се завъртиш покрай него - със сигурност ще спаднат! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Очаква се драстичен спад на руската икономика === А на коча манерките дали ще спаднат? Чекаме с нетърпение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Аз след 1989-та не съм виждал на нищо made in russia или сделано в русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
На крепостните селяни по-долу бих казал, че Европа тази година прави избор между свободата и охолния начин на живот. Избере ли първото, пред нея ще има 1-2 тежки години. Избере ли второто, ще има още 1-2 хубави години и после ще се върнем в далечната 1939. Тези който не пишат от централата в Москва, а живеят в ЕС, също имат своя избор. Ако не можете да траете на "глад" и "студ", мразите демокрацията, обичате ботуша над главата си, пуф-паф и към Мордор. Там ще имате хлебец, газчица и чистокръвно диктаторче. Всичко за което сте мечтали! В момента се случва това, което трябваше да случи още през 2014 година. А именно да се отрежат амбициите на един самозабравил се, пожизнен диктатор. Трябва да призная, че в едно нещо късият успя. Влезе в историята. За негово и наше съжаление обаче, ще се нареди рамо до рамо с Хитлер. "Денацификирайки" рашиZмът стана синоним на нацизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Рашистите нямат прецизните технологии и машинарии за създаването на такъв тип сложни апаратура (не само за томограф) , дори не говорим за софтуера за разчитане или управление . Те дори малко по-сложни датчици не могат да произведат . Единствено могат да раздадат по една рентгенова плака на населението в някоя област , да думнат един малък тактически ядрен взрив и на всички в околовръст от 50км да направят по една безплатна рентгенова снимка , освен на тези в епицентъра де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
страхотен анализ , Бойчо , ...я се прехвърли у нас сега и ни светни ние защо старадаме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 1 година
"Той заяви, че трябва да се плати цена за прокарването на неговата политика срещу съпротивата на Запада. И имаше предвид войната срещу Украйна." Неговата политика, платена от целия му народ хахахаха, ми заслужават си го - ако не го пометат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Важното е, че руснаците нямало да имат шарена хартия - нищо, че европеецът ще кове клинци от студ, а децата му - по същата причина - ще вият като вълченца и денонощно ще им текат цифките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
Petar2015
преди 1 година
Щом Русия страда трябва да й се помогне, нали? Все пак на нея дължим свободата си... и съществуването на държавата си. Също както хората в Луганск. Питайте ги дали предпочитат водка или вино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 1 година
руснака принципно може само с филия хляб и 200 грама водка да издържи ... толкова столетия мизерия е родила особен вид *** по северните степи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още