Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Ad hoc

Може ли дигиталният юан да се превърне в тревога за САЩ?

Именно зависимостта на Китай от долара е сред водещите причини страната да бърза с въвеждането му, смята Алисия Гарсия-Хереро, главен икономист в Natixis за Азиатско-Тихоокеанския регион

гледано: 2012   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
САЩ ще трябва да се разтревожат от дигиталния юан на Китай в даден момент, но това не се случва сега. Все още в света на плащанията юанът си остава само в Китай. Това заяви Алисия Гарсия-Хереро - главен икономист в Natixis за Азиатско-Тихоокеанския регион, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Гарсия-Хереро отбеляза, че именно зависимостта на Китай от долара е сред водещите причини страната да бърза с въвеждането на дигиталния юан.

“Дигиталният юан ще бъде използван много повече като валута за плащания... Инвестициите в него обаче ще отнемат доста време”, посочи тя.

Според госта дигиталният юан може да има много предимства за Китай, включително факта, че той ще бъде конвертируем, а конвенционалният не е.

По нейни думи основната слабост на долара е, че той е зависим от всички останали валути. “САЩ са най-големият световен длъжник. В даден момент трябва да се осъзнае, че това е тяхната природа”, изтъкна Гарсия-Хереро.

“Високият потенциал за растеж на САЩ за момента се изплаща и дефицитът се покрива с лекота”, коментира тя.

По отношение на дигиталния долар експертът посочи, че много ще зависи от това как той ще бъде замислен. Тя обясни, че голямо значение имат различните степени на неприкосновеност на дигиталните валути.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Ad hoc
Какви са предизвикателствата пред чипа от 2 нанометра?