Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Академия

Изследване: Икономическата журналистика става все по-сложна

В момента в икономическите науки се очертава златният стандарт - плуралистичната и ориентирана към бъдещето дисциплина

Изследване: Икономическата журналистика става все по-сложна

Снимка: AbsolutVision on Unsplash

Добрите журналисти трябва да могат да отразяват социално-икономическите тенденции в своите материали. Изискванията и реалността обаче често не съвпадат, например в бизнес журналистиката, се подчертава в проучване на германската фондация Otto Brenner.

„Настоящите резултати от изследванията показват също, че някои въпроси от икономическата политика, като дебатите за справедливостта и неравенството, рядко се считат за журналистически теми“, се казва в проучването. Ако се търсят експерти за консултации в Германия, тогава става дума най-вече само за икономисти мъже, „които представляват сходни течения на икономическата теория, които са предимно пазарно ориентирани и критични към регулирането, държавата и преразпределението“. 

Още по темата

Авторът на изследването Валентин Сагвосдкин вижда като причина за едностранчивостта в бизнес журналистиката, по-специално в Германия - недостатъците по време на обучението. Начинаещите бизнес журналисти почти не се обучават в разнообразието от икономически теоретични подходи. За изследването са разгледани над 300 модула от 17 курса в шест университета и три други висши училища в Германия. Резултатът: бизнес журналистическите подходи не се характеризират с широчина на съдържанието.

Вероятно начинаещите бизнес журналисти едва ли са наясно, че тяхното обучение им предоставя малко специализирани знания от икономиката, а по-скоро неокласическа монокултура. Отразяването на икономиката, основано единствено на такава експертиза, в най-добрия случай е технически неадекватно, в най-лошия случай е непреднамерено политически оцветено.

В резултат на това трудно биха могли да бъдат обяснени икономическите кризи. Анализът на дискурса показа, че по време на финансовата криза между журналистите преобладават две рамки на тълкуване. От една страна кризата се разглежда като „болест“ на една иначе идеална икономическа система. В другата интерпретационна рамка проблемът идва отвън и се описва като вид природно бедствие или военна атака. Журналистите не се интересували, че проблемите могат да се обяснят с противоречията на самия капитализъм.

Някои теми дори се игнорират до голяма степен: „Оказа се, че темата за данъка върху имуществото и наследството е представена рядко в медиите, с изключение на кратки периоди от време: общо само в 0,2 до 0,6 процента от всички статии“. Ако въобще темата се разгледа, съдържателният фокус е предимно на партийно-политическо ниво, докато икономическият и социалният контекст почти не се обсъждат.

Това, което обучението на бизнес журналисти все още не прави, отдавна е на дневен ред в икономиката: „В момента в икономическите науки се очертава златният стандарт - плуралистичната и ориентирана към бъдещето дисциплина“, каза Сагвосдкин. С оглед на коронавирусната и климатичната криза някои курсове и университети вече поставят особен акцент върху разбирането на кризите, трансформацията и устойчивостта. „Обучението по бизнес журналистика сега трябва да последва примера и да увеличи обхвата на представените перспективи“, пояснява Сагвосдкин.

Междувременно за втори път водещият сайт за икономически новини Investor.bg съвместно с един от най-добрите бизнес университети у нас  Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), обявяват конкурс за студенти, които искат да придобият дълбоки познания в областта на финансите и бизнес средата. Той е част от образователната инициатива „Академия за финансови анализатори“, която Investor.bg учреди в началото на тази година по повод навършването на своята 20-та годишнина. 

Кандидатстването стартира на 2 август и ще предостави възможност на един студент да се обучава безплатно в магистърската програма “Финанси” във ВУЗФ, като сам избере дали да се включи в програмата през октомври 2021/2022г. или през февруари 2022г. Стипендията за обучение във ВУЗФ се предоставя, непосредствено от университета.

Паралелно с това победителят ще може да прилага своите знания в реална среда като стажант във водещия икономически сайт Investor.bg и единствената бизнес телевизия у нас – Bloomberg TV Bulgaria, за което ще му бъде предложен стажантски договор. Асоциацията на европейските журналисти-България е специален партньор на инициативата.

По време на следването си победителят ще се запознае отблизо с изготвянето на финансови анализи и новини и ще има достъп до огромния обем от любопитни данни за финансовите и капиталови пазари в световен мащаб, работейки на терминалите на Bloomberg. 

Кандидатите трябва да изпратят есе на български език върху една от четири предварително предложени теми (до 3 страници) и автобиография с данни за контакт до 15 септември на e-mail: academy@investor.bg.

Темите, между които могат да избират, за да разработят своето есе са:

Светът след Covid-19 - как ще се адаптират хората и обществата към живот в новата реалност?
Как да се осигури растеж за българската икономика в условията на предстоящата тежка демографска криза?
Да инвестираш в криптовалути - от екзотика до масова мода.
Климатичните промени и влиянието им върху българската и глобалната икономика.

Общите условия за участие в кампанията „Академия за финансови анализатори“ може да откриете ТУК

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
julian12 до: abdul
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Няма как да ти отговори. След като не може да направи анализ на икономическата ситуация остава втория вариант. Поне за сега му хвърлят някой лев като пише за отровите.
0
 
3
 
7
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
бойчето се надява да му вдигнат заплатата с тая статия..те вариантите не са много..или журналистиката става сложна.. или журналистите изпростяват.. нали бойче?
1
 
6
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Дори за лаик като мен е ясно какво става и.мога да направя що годе сносен анализ, но журналята пише каквото й наредят.
1
 
5
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
До междувременно е превод статията.
2
 
13
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Така като гледам темите може би трябва да се добави още една - как се отразява ХОМОгенизирането на икономиката.. само тя липсва за да е пълна WEF аджендата.

Още от