Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Актуални теми

МЗ публикува насоки за родителите на деца, посещаващи учебни заведения в условията на Covid-19

При нареждане от здравните инспектори да се изследват учители и деца тестовете се заплащат от държавния бюджет

МЗ публикува насоки за родителите на деца, посещаващи учебни заведения в условията на Covid-19

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От Министерство на здравеопазването разпространиха насоки за родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища в условията на Covid-19.

При установен случай на зараза с коронавируса в училище и нареждане от здравните инспектори да се изследват учители и деца тестовете се заплащат от държавния бюджет, обяви Министерството на здравеопазването. Покриват се и разходите за PCR тестове на ученици под карантина, предава БНР.

На 14-дневна карантина подлежат всички ученици от паралелка, в която е получен положителен тест за коронавируса, но родителите на контактните ученици няма да бъдат поставяни под карантина, но имат право на болничен лист.

В случай на заразено дете контактните деца от групата или класа не е задължително да бъдат тествани.

Още по темата

В случай, че дадено дете е поставено под задължителна карантина, родителите могат да продължат да ходят на работа, съобщават от министерството.

Информационната система за борба с Covid-19 изпраща на общопрактикуващите лекари автоматично съобщение по електронна поща за всяко карантинирано лице от пациентската им листа. Целта е провеждане на активно наблюдение и издаване на болничен лист при необходимост.

При положителен случай на учител в учебно заведение се извършва епидемиологично проучване от съответната Регионална здравна инспекция. В хода на проучването здравните инспектори определят контактните лица.

При положителен резултат за коронавирус при дете под карантина се поставят всички членове на семейството, за което всеки здравноосигурен има право на болничен лист, съобщават още от МЗ.

Цялостните насоки на Министерството на здравеопазването можете да видите на сайта на Министерството на здравеопазването.

 

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от