Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ръстът на производството в България и региона ще се забави до 2025 г.

Темповете на растеж обаче пак ще са по-бързи в сравнение със Западна Европа, а Азия ще се утвърди като глобален производствен хъб

Ръстът на производството в България и региона ще се забави до 2025 г.

Снимка: Pixabay.com

Производственият сектор в България в частност и в Централна и Източна Европа като цяло се очаква да забави ръста си в периода 2016-2025 г., докато в Западна Европа растежът ще се запази сравнително стабилен според прогноза на консултантската компания CBRE.

Като цяло обаче секторът в България и региона ще продължи да се разширява по-бързо в сравнение със Западна Европа, показват още данните.

От 2000 до 2015 г. България е била на пето място в Централна и Източна Европа по ръст на производствения сектор със среден темп от 4,7% спрямо 1,5% за Западна Европа.

Лидер е Словакия с почти 9% ръст, следвана от Полша с почти 7%, Литва с 5,7% и Чехия с 5,5%.

След нас е Естония с 4,6% растеж на производството за периода, като се очаква страната да се превърне в лидер за периода 2016-2025 г., като запази темповете на разширение на сектора. На второ място в бъдеще се очаква да излезе Словения с 3,9% ръст, а Словакия да остане трета с 3,7%.

В България се очаква ръстът на производствения сектор да се забави до 2,7%. Това обаче също е значително над средния растеж, очакван за региона на Западна Европа – 1,6%.

Значителни темпове се очаква да набере производственият сектор в Украйна и Хърватия, където растежът до 2015 г. остава под 1%, сочи още прогнозата.

Като цяло производственият сектор в Европа се очаква да изостава спрямо този в САЩ заради по-бързия спад на населението предвид демографската криза, както и заради по-бавното развитие на иновации в сравнение с Америка и Китай, отбелязва се в доклада.

Производственият сектор в Централна и Източна Европа обаче ще продължава да се облагодетелства от миграцията на предприятия заради квалифицираната работна сила и по-ниските оперативни разходи в региона. Основен двигател на тази тенденция се очаква да останат производителите на автомобилни компоненти, а постепенно – и на автомобили.

Към региона се насочват и доста предприятия от тежката промишленост, както и от химическата, фармацевтичната и петролната индустрия, посочват експертите.

Световното производство

През 2017 г. в части от Азия, Европа и Северна и Южна Америка са произведени стоки на обща стойност 12,8 трлн. долара, отчита компанията. До 2025 г. тази стойност се очаква да се увеличи до почти 18 трлн. долара, което е 15% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) в глобален мащаб според очакванията на Световната търговска организация (СТО) и Световната банка (СБ).

Бързите темпове на развитие на производствения сектор тласкат нагоре търсенето на индустриални и логистични площи по целия свят. Търсенето се увеличава непрекъснато от 2008 г. насам, когато започна световната финансова криза.

Това съвпадна и със сериозна експанзия на онлайн търговците, които оказват допълнителен натиск на пазара на логистични площи. Така доходността от инвестициите в индустриални и логистични имоти падна средно до около 5,4% от 8% от 2004 г. до края на миналата година, отчитат консултантите.

Общо заетите в световното производство са над 550 млн. души. До 2025 г. заетите в сектора ще достигнат почти 600 млн. души. Като дял от БВП в развитите страни производственият сектор варира от 10% във Великобритания до 23% в Германия. Като се отразят и индиректните ефекти, в САЩ например този дял достига и 35%.

В развиващите се страни ръстът на производствения сектор дава тласък на повишаването на жизнения стандарт на населението. През последните 20 години например в Китай БВП на глава от населението нараства с над 1 000%, след като страната се превърна в „работилницата на света“, посочва се в доклада. Този растеж създаде и нови потребителски пазари, както и разви сектора на имотите в страната.

През 2014 г. за първи път производството в развиващите се страни изпревари това в развитите, отбелязва се още в документа. Това постави началото на пълно преобразяване на глобалната логистична мрежа, както и на световната икономика, казва се още в доклада.

Производственият сектор в развиващия се свят освен това става все по-високотехнологичен. Това обаче не спъва сектора в развития свят, даже напротив. Развитите страни все още имат по-висок капацитет за производството на продукти с висока добавена стойност, като например фармацевтични продукти, оборудване за летателни средства и прецизни инструменти, заради все още по-големите вложения в проучвания и научно-изследователска дейност.

Все пак силите са изравнени в сектори като химическата индустрия например, а развиващите се държави превъзхождат развитите в сектори като производство на строителни материали и текстил.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
9
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Кка бе? Нали сме икономически стабилни, икономиката е в просперитет. Богатееем и ходим на почивка в Гърция, при това по 3 пъти в годината. Как така ръста на пртоизводството ще се забави. Ци,ганите стават все повече и повече. Те нали ще работят....

Още от Анализи
Лек спад на пазара на индустриални имоти в България през първото полугодие