IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производството в България и региона ще се забави до 2025 г.

Темповете на растеж обаче пак ще са по-бързи в сравнение със Западна Европа, а Азия ще се утвърди като глобален производствен хъб

10:49 | 07.02.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Промяна във веригите за доставки

През последните 25 години веригите за доставки се глобализираха, което също е фактор в подкрепа на развитието на производствения сектор, особено в развиващите се държави, подчертава се в доклада.

Най-силен тласък дава бързия растеж на онлайн търговията. Потребителите очакват да получат все по-бързо и евтино обслужване във всяка точка на света, което очакване може да се удовлетвори само с по-локализирани дистрибуционни операции.

Много индустрии се налага коренно да променят веригите си за доставки заради тези тенденции, както и технологичната модернизация и навлизането на 3D принтиране и роботизирани системи за логистичните центрове.

Това, заедно с нарастващото потребление, подкрепя развитието и на нови производствени и логистични центрове по целия свят.

Бъдещето

Около две трети от най-бързо растящите производствени дестинации по света се очаква да се концентрират в Азиатско-тихоокеанския регион. Лидер според експертите се очаква да е Виетнам с почти 7% растеж до 2025 г.

Следват Индия и Филипините със съответно 6,3% и 5,3%. Топ 10 се допълва от Пакистан, Индонезия, Естония, Китай, Саудитска Арабия, Словения и Оман.

Средният растеж на производството в развиващите се пазари се очаква да достигне 4% до 2025 г., докато в развитите – само 1,2%. Средно в световен мащаб ръстът ще е от порядъка на 2,7%.

Най-бавен ръст на производствения сектор в световен мащаб се очаква в Чили – 0,8%, Япония, Норвегия и Германия – по 0,9%, Португалия, Италия, Австралия и Франция – по 1%, Венецуела и Канада – по 1,1%, прогнозира се в доклада.

Добри възможности за растеж се разкриват и в Близкия изток със средно очаквано увеличение около 3,6% и лидери Саудитска Арабия, Оман и Обединените арабски емирства.

Основен риск пред производствения сектор и глобалната търговия си остават заканите на президента на САЩ Доналд Тръмп за премоделиране на търговските споразумения, посочва се в доклада. Това ще засегне най-вече Китай, Мексико, Южна Корея и Индия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Кка бе? Нали сме икономически стабилни, икономиката е в просперитет. Богатееем и ходим на почивка в Гърция, при това по 3 пъти в годината. Как така ръста на пртоизводството ще се забави. Ци,ганите стават все повече и повече. Те нали ще работят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още