IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите технологични врагове на Тереза Мей

Британският премиер не спира да атакува социалните мрежи, а някои смятат, че това показва слабости в управлението ѝ

10:49 | 17.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей се появява от Даунинг стрийт 10 и пристъпва мрачно на подиума. Предишната нощ, на 3 юни, трима терористи са врязали ван в пешеходци на Лондон Бридж и са атакували хора на близкия Borough Market, използвайки 12 ножа. Осем от пострадалите са загинали, а 48 са ранени. След като изказва съболезнования към семействата им, Мей посочва двете сили, които стоят зад снощния кошмар.

Според нея това са „Ислямска държава“ и американските социални мрежи, пише в анализ Bloomberg.

"Не можем да позволим на тази идеология сигурното пространство, от което се нуждае, а именно в това са се превърнали интернет и големите компании, които предоставят интернет услуги“, посочва тя.

Въпреки че другите европейски политически лидери, включително Еманюел Макрон и Ангела Меркел, също критикуват социалните мрежи за това, че не опазват платформите си от екстремисткото съдържание, Мей отива по-далеч. Нейното правителство направи критиките срещу Facebook, Twitter и YouTube обичайна част от реториката си след множеството терористични атаки през последните 12 месеца.

Всичко това съвпада с удара по репутацията на социалните мрежи от двете страни на океана, подхранван от разкритията за използването на платформите за руска пропаганда преди изборите за президент на САЩ, във връзка с антитръстови притеснения и гнева срещу офшорните структури, които ползват въпросните компании, за да избягват данъци.

Но превръщането на големите технологични компании в публичен враг номер едно рискува да отчужди всяка фирма, от чиято помощ се нуждае британската полиция и разледващите органи, за да се борят с терористичните заплахи, твърди адвокатът на независимия правителствен регулатор по тероризма Макс Хил.

"Не виждам как това ще помогне, ако парламентът криминализира шефовете на технологичните компании, които не правят достатъчно“, коментира той през юли. По думите му технологичните фирми трябва да бъдат подтикнати отвътре, а не „да бъдат принуждавани отвън“.

Алън Уест, член на Камарата на лордовете, който преди служеше като съветник на някогашния премиер Гордън Браун, е сред политиците и експертите по сигурността, които твърдят, че правителството на Мей напада социалните мрежи, защото собствената му антитерористична стратегия не работи.

Британската програма за борба с радикализацията, наречена Prevent, има за цел да идентифицира личности с екстремистки възгледи и да предприема действия, така че те да не организират терористични актове. И все пак Салман Абеди, който се самовзриви и уби 22 души на поп концерт в Манчестър през май, няколко пъти е посочван на властите, но не е бил познат на Prevent, твърди полицията. От 7631 препратки към Prevent през 2015 г. и 2016 г., действия са предприети само при един на всеки 20 случая.

Правителството на Мей и нейната Консервативна партия оказват натиск върху големите технологични компании, въпреки че нямат доказателства, че нападателите във Великобритания са били радикализирани чрез социалните мрежи.

Мей предложи да се наложи правило за премахване на терористично съдържание до два часа след публикуването му. Ако това не бъде спазено, компаниите ще се сблъскат със значителни глоби. Ако това желание се превърне в закон, това ще бъде най-затегнатият подобен закон в света.

През септември Twitter заяви, че е засилил използването на изкуствен интелект за следене на терористично съдържание. В световен мабащ в рамките на часове компанията спира 95% от акаунтите, които публикуват екстремистко съдържание, и премахва 99% от опасните публикации, без да се налага да разчита на сигнали от потребители.

Тя блокира три четвърти от заподозрените акаунти преди те да публикуват и един туит, посочва микроблогинг платформата в доклад.

Лена Пиеч, говорител на Facebook, посочва, че компанията премахва терористични акаунти и публикации, които подкрепят тероризма, когато бъде уведомена за тях, и информира властите, ако е необходимо. През май Facebook обяви, че планира да наеме хиляди допълнителни служители, за да проверяват съдържанието, което нарушава нейните условия за ползване.

Говорител на YouTube твърди, че екстремизмът е комплексен проблем и компанията се е ангажирала да бъде част от решаването му. Към ноември алгоритмите на YouTube са помагали за засичането на 83% от свързаното с тероризъм съдържание, което тя премахва.

Големите британски технологични компании твърдят, че връзката им с британските власти никога не е била по-добра.

"Когато съм бил на разговори с лидери от индустрията и представители на правителството, винаги е имало конструктивен диалог“, коментира Антъни Уокър, заместник-директор на techUK, търговска асоциация, която представлява технологичните фирми.

Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд започна серия от срещи при затворени врати с технологичните директори, включително и през март месец след терористичните атаки. В края на юли Ръд пътува до Калифорния и се срещна с директорите на Facebook, Google, Microsoft и Twitter, както по отделно, така и заедно.

Тези срещи обаче почти не промениха реториката на Ръд. През октомври на Конгреса на Консервативната партия тя отново обвини социалните мрежи, че не правят достатъчно.

Самите фирми твърдят, че изпълняването на искането на Мей за премахване на съдържание до два часа след появата му би било трудно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Поредния бисер на тоя гений Мей - ще чака на туитър и ФБ да следят публикации (вероятно и ЛС до някъде в разрез с неприкосновеността на личните данни) и да вземай действия. А тя самата няма да разрине едната камара квартали, напълнени с пълчища, готови да се радикализират. Или да почне да следи *** джамии дали всичко е наред...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още