IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет цензурата в Китай - "новото нормално"

Правителството взима все по-строги мерки, които превръщат свободния интернет в нещо все по-недостъпно

14:05 | 02.12.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин отправи послание към света по време на речта си за откриването на 19-ия Конгрес на Комунистическата партия: Китай подкрепя отворената икономика и ще либерализира своите пазари за чуждестранните инвеститори.

Но докато лидерите говорят за финансова либерализация, някои аспекти на живота вътре във втората по големина икономика в света стават далече по-несвободни, пише в свой анализ CNBC.

Това е особено вярно за дигиталните комуникации вътре в Китай. Регулаторите се насочиха към по-агресивен подход към над 750-те млн. интернет потребители в страната относно това какво могат и какво не могат да правят онлайн.

Въпреки че Пекин спря достъпа до Google и Facebook в миналото, новите рестрикции, представени тази година, са едни от най-големите в историята, твърдят експерти.

Тази година властите блокираха и топ видео стрийминг уебсайтовете в Китай, заложиха на блокирането на частни виртуални мрежи (VPN), премахнаха чуждестранни телевизионни предавания от онлайн платформи, изискват потребителите да се регистрират с истинските си имена в онлайн форуми и въведоха закони, които направиха администраторите на чат групи отговорни за казваното в тези пространства.

Новите правила също така изискват новинарските уебсайтове да бъдат съблюдавани от одобрени от правителството редакторски екипи и служители, които да се отчитат пред централното правителство. Тези ограничения вероятно ще останат и дори могат да се увеличат, твърдят технологични експерти и анализатори, следящи Китай.

Възможности за заобикаляне на правилата

Интернет потребителите в Китай отдавна разчитат на инструменти за заобикаляне на правилата, за да получават достъп до стотици уебсайтове, които са блокирани от регулаторите в страната.

Захра, студентка, която живее в континенталната част на Китай от шест години, разчита на VPN, за да прескочи т.нар. Great Firewall и да се свързва с външния свят. Този тип връзка също така позволява на потребителите да крият активността си в мрежата от доставчиците на интернет. 23-годишната студентка, която е пожелала да разкрие само първото си име, твърди, че чрез VPN е можела да влиза в YouTube и редица други уебсайтове, които са ѝ били полезни в процеса на учене.

“Сякаш си отделен от света”, коментира тя.

Същевременно анализатори твърдят, че в Китай нараства напрежението и желанието на властите да засилят мерките. За разлика от силно регулираните офлайн медии в страната, интернет позволява на всеки да намира чувствителна информация и да изразява критичното си отношение към властта, а шансът да бъде наказан е малък.

“Засилващият се натиск за получаване на контрол над онлайн медиите е отдавна и отразява целта на Си да се отнася към онлайн медиите по същия начин като с традиционните”, коментира Паул Триоло от консултантската компания Eurasia Group.

В резултат тази година властите агресивно се насочиха срещу VPN връзките, като част от това, което те описват като усилие за разчистване на китайския вътрешен интернет. Макар че редица VPN услуги все още работят в Китай, източник коментира пред CNBC през юли, че някои от останалите компании могат да започнат да сътрудничат на властите и да предадат данните за потребителите, които са им поискани.

Захра коментира пред CNBC, че през последните месеци е станало по-трудно да се разчита на VPN за достъп до забранени уебсайтове от континенталната част на Китай. По думите ѝ много от услугите или не работят, или връзките през тях са много бавни.

“Но не става дума само за VPN. Властите също така засилиха рестрикциите в областите за контрол на говоренето онлайн по повод националната и политическата идентичност на страната. Ходовете на китайското правителство продължават да ме изненадват (не в добрия смисъл) от гледна точка на това какво друго могат да регулират, контролират и цензурират”, твърди Локан Цуи, асистент професор в Китайския университет на Хонконг. “Да не забравяме, че активно насърчават пропагандата и дезинформацията”.

Той дори прогнозира, че властите в Пекин могат да започнат “да стават все по-активни и извън граница. Има знаци за това: лобиране на ниво ООН, отвличането на издатели и т.н.”.

Появи се дори терминът “Great Cannon”, създаден от Citizen Lab към Университета на Торонто, който се използва за китайски инструмент, който може да насочи огромен трафик към определен уебсайт, така че той да не издържи и сървърите му да се претоварят.

Цуи твърди, че сегашните рестрикции за контрол над вътрешния интернет са на множество нива. В технически аспект Китай увеличава спирането на чат услуги като WhatsApp или VPN връзките. Съществуващите регулации, като регистрацията с истинско име, се прилагат все по-стриктно, а новите закони правят собствениците на платформи отговорни за онлайн съдържанието, допълва той.

“Контролът върху новите медии е много по-стриктен сега, отколкото сме виждали от зората на интернет до момента”, коментира Дейвид Бандурски, един от директорите на China Media Project.

Регулации срещу “специални мерки”

Пекин често влиза в заглавията на медиите с ограничаването на потока на информацията онлайн, но този път нещата са фундаментално различни, твърдят експерти.

В исторически план властите са затягали и преди контрола върху интернета в страната в навечерието на провеждания веднъж на всеки пет години Конгрес на Комунистическата партия. 

Има два вида рестрикции, налагани в Китай.

Първите са публично обявяваните решения на регулаторите, посочва Роджър Криймърс от Leiden University в Холандия. Т.нар. специални мреки са друг тип ограничения. Те имат за цел да създадат една стабилна онлайн среда по време на голямо събитие като партийния конгрес, допълва той.

Самите компании могат да вземат мерки преди подобни важни национални събития, коментира Чарли Смит, съосновател на GreatFire.org, която следи цензурата в Китай. Смит използва псевдоним за целите на работата си. Подобни мерки от частния сектор включват спирането на определени видеа например.

“Тези ходове се правят, за да се уверите, че потребителите ви не правят нищо глупаво по време на Конгреса”, коментира Смит. “Тези мерки ще бъдат вдигнати веднага след края на срещата”.

Но по думите му спирането на VPN връзките вероятно ще остане и проблеми с достъпа до свободния интернет ще се превърнат в “новото нормално”.

Криймърс твърди, че по-широките регулации “вероятно ще останат”.

Същевременно Пекин обмисля и взимането на дялове от част от най-големите местни интернет компании според Wall Street Journal. Ако това се случи, вероятно те ще дадат на правителството основна роля във взимането на корпоративни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
*** тъпия сайт не сте мръднали грам и 5 години да не пише човек то се тая, че то аз иам тука повече изтрити мнения и акаунти от колко трият при чайниците ве ..... :)) ебаххти глупостите еббахти чудото за "свободния интерминет" аре пък след 5 месеца ше ви видим дали сте мръднали 1 барем сантим напреде което длибоко ме съмнейшън .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
mrynmryn
преди 6 години
Точно вие да говорите за цензура е лицемерие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Да ви се смее ли човек , да ви съжалява ли ... ми вие сте същите марионетки дето ви дърпат конците от Блумберг , по добре не пишете за свободата на словото , че се излагате !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още