IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изисква регистрация само с реални имена в интернет

Страната продължава да затяга интернет регулациите си

15:41 | 28.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските репресии на интернет свободата стават все по-сериозни. Миналия петък главният орган, който отговаря за цензурата в страната, обяви нова серия от регулации, които имат за цел да премахнат публикациите от анонимни потребители в интернет форумите и в други платформи. Администрацията на киберпространството на Китай ще започне да прилага въпросните правила съвсем скоро – на 1 октомври, пише TechCrunch.

Според новата регулация интернет компаниите и доставчиците на услуги са отговорни за запитванията и удостоверяването на истинските имена на потребителите, когато те се регистрират. Освен това трябва веднага да докладват нелегално съдържание на властите.

Технологичните фирми, включително Baidu, Alibaba и Tencent, са под по-голям натиск да отговорят на изискванията на правителството, докато Китай се подготвя за 19-ият Национален конгрес на Комунистическата партия тази есен. На него се очаква няколко души да бъдат назначени на ключови лидерски позиции.

Освен това нов закон за киберсигурността, който влезе в сила в началото на юни, изисква технологичните компании да съхраняват важните данни на сървърите си в Китай. Въпреки че се предполага, че това изискване има за цел да защитава чувствителната информация, то може да улесни правителството да проследява и преследва интернет потребителите.

Заедно с обявяването на новите регулации за анонимните публикации регулаторът уточнява и какво е забранено за пускане онлайн, като списъкът е доста дълъг.

Въпреки че Китай от години има правила, изискващи регистрация с реално име в интернет, затягането на контрола е поредният знак, че властите стават все по-строги от гледна точка на цензурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още