Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Жената, която се превърна в кошмар за американските технологични гиганти

Влиянието на Маргрете Вестагер вече се простира далеч отвъд Европейския съюз

Жената, която се превърна в кошмар за американските технологични гиганти

Снимка: Архив Ройтерс

Когато еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер глоби Google с 2,4 млрд. евро миналия юни за възползване от доминантната позиция, за да потиска конкурентите, Джош Хоули от Мисури обръща сериозно внимание на случая.

През ноември Хоули, който е генерален прокурор, започва свое собствено антитръстово разследване по същите обвинения и поисква копие от всички доказателства, които Google е предоставила на Европейския съюз (ЕС). Други прокурори се обръщат към щата с молба за достъп до информацията, твърдят източници, запознати с въпроса. “Всички наблюдаваме европейските производства”, коментира Хоули.

49-годишната Вестагер се превърна в публичното лице на европейските усилия за справяне с проблемите, идващи от технологичните компании, и де факто в глобален регулатор на американските технологични гиганти. Нейният подход към компании като Google и Apple предизвиква вълнения по целия свят, повлиявайки на действията на регулаторите не само в САЩ, но и в страни като Бразилия, Индия и Русия.

През последните години ЕС си създаде репутация на един от районите с най-стриктно приглагане на антитръстовото законодателство в света. Брюксел и отделните европейски правителства се изправиха срещу технологични компании във връзка с редица въпроси - конкуренция, данъци, опазване на данъците и език на омразата. Европейските страни се готвят да наложат нов строг закон за защита на данните, а регулаторите в ЕС се интересуват все повече от потенциалната злоупотреба с данни и алгоритми.

САЩ, които от години регулират слабо интернет, сега започват да преосмислят подхода си. През последните седмици възмущението от разкритието за неправомерното използване на данни на потребителите на Facebook от британска фирма накара американските федерални и щатски власти да започнат разследвания на социалната мрежа и да започнат да мислят повече за ново законодателство в сферата. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг вече се яви пред Конгреса тази седмица.

Още по темата

По време на почти четиригодишния си мандат като еврокомисар по конкуренцията Вестагер завърши няколко разследвания на американски технологични компании. Много от случаите бяха започнати от нейния предшественик, но под нейното ръководство ЕС глоби Google, нареди на Apple да върне 13 млрд. евро (около 16 млрд. долара) за неплатени данъци в Ирландия, а тази година засегна Qualcomm с глоба от близо 1 млрд. евро за плащания, които е извършила към Apple и които според ЕС са били незаконни.

Това не направи Вестагер популярна в Силициевата долина, където директорите на компаниите се опакват, че нечестно е набелязала големите американски технологични компании, които да преследва. Някои ръководители на технологични фирми коментират, че Вестагер се интересува силно за това как нейните случаи са отразявани в медиите.

Google обжалва решението на ЕС за налагането на рекордната глоба. В интервю от 2016 г. за ирландски вестник главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук нарече обвиненията на ЕС, че компанията е платила изключително ниски данъци в Ирландия, “абсолютна политическа глупост”. Apple и Ирландия също обжалват решението на ЕС, посочвайки, че компанията е платила всичките си данъци и не се е ползвала със специално отношение. Qualcomm също твърди, че ще обжалва.

Роб Аткинсън, президент на Фондацията за информационни технологии и иновации, която е базирана във Вашингтон и подкрепя технологични фирми като Google, твърди, че американските компании са “големи привлекателни цели” за Вестагер.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

19
 
6
 
2
Sakamano до: ABBA
преди 11 месеца
Обичам да чета детски приказки на закуска. Имаш ли още?
Само краят на тази не ми допада. Предпочитам да има хепиенд - как изплашеното Андрейче успява да избяга от ужасяващия Запад и се прибира при Татко Путин, който го прави шеф на Газпром и всички заживяват весело и щастливо.
9
 
22
 
1
преди 11 месеца
Е то кошмара си го има отдавна:

"Аз съм изплашен, удивен и смутен. Родил съм се в Швейцария, обиколих по-голямата част от Европа, а в САЩ живея повече от 20 г. Но дори и в най-лошите си кошмари не бих си въобразил, че Западът ще падне толкова долу, както сега. Имам предвид днешната западна лъжа, корупция, колониални войни, НАТО-ски лъжи, блюдолизството на източноевропейците ит.н.

Западът и преди не е бил рицар в сияйни доспехи. Но такова нещо… Сега съм много, много изплашен.

Какво виждам днес на ЗАПАД?

Тъпо, покорно стадо, което го водят към пропастта психопати /психопати в клиничния смисъл на думата/. Но това дори не е най-лошото. Най-лошото е крещящото мълчание на мнозинството, когато всички извръщат поглед и се правят, че всичко което става – «не е моя работа». Или, което е още по-лошо, сериозно вярват, че това са глупости. Какво, … е станало с вас? Всички сте се превърнали в зомби?

Събудете се! Западът върви по пътя на Хитлер! Нека ви задам прост въпрос: вие наистина ли искате да влезете във война с ядрена Русия, сплотена днес както никога около Путин и единна, както никога? Ние се готвим да започнем война. Възможно – термоядрена, при която жертвите ще са стотици милиони!

Заради какво? Заради това, че Западът днес се управлява от уродлива банда невежи, високомерни психопати? Уви, това е така! Нашата демокрация не работи. Върховенството на закона се разпростира само върху слабите и бедните, за богатите законът не важи. «Западните ценности» сега, в най-добрия случай, са тъжна шега.

И ето ви истината: капитализмът се нуждае от война и световна хегемония, за да оцелее. Глобалната англоезична империя ще рухне всеки един момент. Единственият въпрос е – какво ще струва това на всички нас?

Западът вече няма грамотни експерти. Елитът на НАТО няма дори представа, какво ще стане, ако руснаците сериозно започнат война. Аз цял живот съм изучавал руската военна история и мога да ви обещая: не се съмнявайте нито за секунда – Русия няма да отстъпи. И ако вие вкарате руснаците в ъгъла, те просто ще унищожат цялата ви цивилизация!

Не, руснаците не искат война и ще направят всичко, за да я избегнат. Но ако не им оставите избор, чакайте отговор и отговорът ще бъде абсолютно разрушителен. Те не се страхуват от насилието. Путин ясно го каза и него – поне по този въпрос – го подкрепят повече от 95 % от хората. Вслушайте се в думите му внимателно: «Защо ни е свят, в който няма да я има Русия”?

Кевин Уйлямсън, мамино синче, неизвестно защо отговарящо за «отбраната» във Великобритания, каза, че Русия трябва «да се разкара и да млъкне».

Нека ви съобщя: Британия ще бъде превърната в купчина радиоактивна пепел, дълго преди първия руснак «да се разкара и да млъкне». И това е просто факт!

Аз недоумявам – вижте я тази шепа високомерни и помпозни британски магарета, които смятат, че все още са Империя. Борис Джонсън, Тереза Мей и Гавин Уйлямсън… Ама вие наистина ли сте готови да умрете, защитавайки интересите на тези дегенерати?

Какво е станало с вас, хора?! Какво е станало със Запада, където съм се родил през 1963 г. Боже мой, нима това наистина е краят?

Нима аз съм единственият, който вижда как всичко може да приключи?»

Автор: Андрей Раевски

Той е роден през 1963 г в Цюрих. Баща му е холандец, майка му – рускиня. Самият той известно време е служил като аналитик във въоръжените сили на Швейцария, след това е работил в изследователски структури на ООН. Специализира се в изучаване на постсъветските държави. Живее във Флорида."

Още от Анализи
Гейтс влезе в клуба на хората с 12-цифрово богатство