Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Най-бързо растящият град в Китай иска да бъде новата Силициева долина

Влиянието на държавата в града може да се окаже предизвикателство пред този план

Най-бързо растящият град в Китай иска да бъде новата Силициева долина

Работници в завода на Longi Green Energy Technology. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Докато натискът от Съединените щати принуждава Пекин да изгражда собствени технологии, местните системи работят активно в тази посока, пише CNBC.

През последните 40 години експериментите с приятелски настроени към бизнеса политики в южния китайски град Шънджън помогнаха за превръщането му в еквивалент на Силициевата долина за местните технологични гиганти като Tencent и Huawei. Но досега други градове не са повторили успеха на Шънджън.

Междувременно за страната става все по-спешно да намали зависимостта си от други страни в областта на технологиите, а това е част от петгодишен план за развитие, обявен през март. Той включва амбициозни цели за развойна дейност в седем водещи технологични области, като чиповете например.

Още по темата

Директивата от правителството предполага, че местните власти трябва да изпълнят своята част.

4-5-часов полет на север от Шънджън, градът Си-ан разполага с много от нужните елементи за технологични иновации: центрове за развитие или производство на чипове, космически и други високотехнологични индустрии; добре подготвени кадри от местните университети и значителни чуждестранни инвестиции. Както Samsung, така и американският производител на чипове Micron имат големи операции в града, който е и най-бързо развиващият се голям град в Китай за миналата година.

Кметът на Си-ан Ли Минюен миналият месец заяви пред CNBC, че технологичните иновации са приоритет в списъка му за висококачествено развитие според петгодишния план на Пекин. По думите му до 2025 г. целта на Си-ан е да постигне напреднало производство за над 1 трлн. юана (153,85 млрд. долара) и подкрепа на повече от 10 хил. високотехнологични компании, с общ БВП от над 1,4 трлн. юана. Това представлява около 40% растеж спрямо БВП на Си-ан за 2020 г.

Но анализатори твърдят, че държавата задушава потенциала на Си-ан.

Най-голямата разлика между Шънджън и Си-ан е, че бизнесът формира по-голямата част от Шънджън, докато Си-ан трябва да намали ролята на правителството, твърди Цю Дзиен, заместник-директор на базирания в Шънджън мозъчен тръст China Development Institute.

Въпреки че всеки град трябва да определи собствения си път, ако Си-ан иска да следва пътя на Шънджън, тогава пазарът трябва да започне да играе по-голяма роля, посочва Цю. За една страна е трудно да развива сама иновации, тъй като при тях международното сътрудничество е по-ефективно, допълва той.

Грубо сравнение на компаниите в двата града, листнати на пазарите там, отразяват неравенството в доминацията на държавата. Около една трета от близо 40-те базирани в Си-ан листнати на борсата компании са частни, спрямо две трети за над 300-те базирани в Шънджън, сочат данни на Wind Information.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Партито за технологичните стартъпи приключи