IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша отново се конфронтира с ЕС - сега в областта на цифровите технологии

Варшава и Брюксел се сблъскват по основни въпроси като абортите и независимостта на съдебната власт. Сега - и за модерирането на цифровото съдържание

21:15 | 19.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Извънредно заседание на Сейма на Полша. <a href="https://www.flickr.com/photos/premierrp/51670142573/" target="_blank"><em>Снимка: Krystian Maj/KPRM.</em></a></p>

Извънредно заседание на Сейма на Полша. Снимка: Krystian Maj/KPRM.

Полските националисти са ядосани на Facebook. Този месец гигантът на пазара на социалните медии забрани страницата на опозиционната националистическа партия „Конфедерация“ заради разпространяване на дезинформация за COVID-19. Вместо да се зарадват на неприятностите на политическия си опонент, полските правителствени представители се втурнаха да го защитават, свързвайки забраната с преговорите за правилата, регулиращи цифровите платформи, включително в Закона на ЕС за цифровите услуги (DSA).

Това не е първият случай, в който Facebook предизвиква обвинения в антиконсервативна пристрастност, които повтарят тези срещу социалните медии в САЩ. През 2016 г. социалната мрежа премахна страницата на Асоциацията „Марш на независимостта", организатор на ежегодния националистически марш във Варшава, позовавайки се на реч на омразата. В защита на решението тогавашният заместник-ръководител на отдел „Обществена политика" на Facebook за Европа, Близкия изток и Африка Ричард Алън написа, че стандартите на платформата за социални медии са „политически неутрални“, пише в материал за Center for European Policy Analysis (CEPA) Анабел Чапман, която е и кореспондент в Полша на The Economist, Foreign Policy и Тhe Spectator.

Настоящата забрана е насочена към крайнодясна националистическа партия, която е силен критик на управляващата дясна партия „Право и справедливост". Въпреки че Конфедерацията има само 11 депутати в 460-местния Сейм, долната камара на парламента, тя има силна аудитория във Facebook с 671 000 последователи, което е повече от два пъти повече от тези на „Право и справедливост". Подобно на други националистически полски движения, Конфедерация използва социалните медии, за да достигне до своите поддръжници, които са предимно млади мъже.

Кшищоф Босак, един от лидерите на Конфедерацията, обяви забраната на 5 януари чрез Twitter. Акаунтът на партията в Twitter, който има повече от 112 000 последователи, продължава да функционира.

В отговор собственикът на Facebook Meta се позовава на „многократни нарушения" на политиката за дезинформация за COVID-19, като например твърдения, че маските не ограничават разпространението на болестта и че ваксините срещу COVID-19 не осигуряват имунитет и са неефективни. Освен това Facebook заяви, че Конфедерацията е споделяла съдържание, което „директно атакува други хора въз основа на така наречените защитени характеристики, като например националност и сексуална ориентация". Тя е „предупредила администраторите на страницата няколко пъти“ за нарушенията.

Политиците от Конфедерацията осъдиха това, което смятат за опити на Big Tech да цензурират тяхната партия. Те представиха проектозакон за „защита на демократичния обществен дебат в интернет", който ще попречи на платформите за социални медии да премахват страници и съдържание, създадени от политически партии и избирателни комитети. Предложеният закон ще позволи на Националната избирателна комисия на страната да глобява собствениците на интернет платформи, уличени в политическа цензура, с до 50 млн. злоти (12,4 млн. долара).

Въпреки че са политически врагове, представители на управляващата дясна партия „Право и справедливост" се включиха в атаката срещу Facebook. В изявление, публикувано на 5 януари, държавният секретар по въпросите на цифровите технологии Януш Чешински пише, че това отнема на Конфедерацията „основна възможност за политически дискурс" и „създава опасен прецедент". 

"@Meta - кой ще бъде следващият забранен?", пита той в Twitter.

Полското правителство стигна дотам да свърже инцидента с по-широкия дебат относно предложените от ЕС правила за управление на цифровите платформи - Закона за цифровите услуги (DSA). Предвижда се Европейският парламент да го одобри този месец, като наложи строги задължения на интернет платформите да свалят незаконно съдържание, включително незаконно съдържание, публикувано от политически партии. След това европейските правителства в Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия ще проведат тристранни срещи, за да изработят окончателния вариант.

Занапред полското правителство може да използва забраната на страницата на Конфедерацията, за да забави или промени хода на DSA. Подобно на някои републиканци в САЩ, Полша иска да попречи на платформите да блокират политическо съдържание.  „Facebook е монополист. Поради господстващото си положение [той] следва да подлежи на специален контрол по отношение на възможна злоупотреба с положението си спрямо други субекти", пише правителството в изявление, публикувано на официалния му уебсайт.

„Дигиталната цензура е мощна заплаха за демокрацията днес", добави министър-председателят Матеуш Моравецки на страницата си във Facebook. „Собствениците на социални платформи трябва да разберат, че свободата на дебата означава, че има мнения, с които не сме съгласни“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 2 години
Ето и какво е казал Волтер по този повод: Не съм съгласен с това, което казвате, но ще се боря до смърт да имате правото да го казвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още