Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Съдбата на IBM Watson Health и проблемите на изкуствения интелект в здравопазването

Проектът на IBM е твърде амбициозен и работи по много големи здравни проблеми, твърдят анализатори

Съдбата на IBM Watson Health и проблемите на изкуствения интелект в здравопазването

Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Преди 10 години ситемата с изкуствен интелект Watson на International Business Machine (IBM) побеждаваше хората във викторината “Jeopardy!”.

Това трябваше да предвещае промяна в начина, по който машините предлагат отговори на големи и малки въпроси, създавайки нови източници на приходи за компанията и за технологичните гиганти. Ключовата цел: здравеопазването – индустрия за трилиони долари, за която мнозина твърдят, че е осеяна с неефективни процеси, и за която някои защитници на технологиите смятат, че може да бъде подобрена чрез изкуствен интелект, пише Wall Street Journal.

Десетилетие по-късно реалността показва, че това обещание така и не се сбъдна. В момента IBM проучва възможността за продажба на Watson Health – звено, чийто продукт трябва да помага на лекарите да диагностицират и лекуват рак.

Още по темата

IBM похарчи няколко милиарда долара в придобивания, за да изгради Watson. Бившият старши директор на IBM Джон Кели някога изтъкна, че инициативата е наистина голям залог. Но тя така и не успя да отговори на еуфорията, която предизвика. Watson Health не успя да си спечели голям пазарен дял в Съединените щати и в чужбина, а в момента е нерентабилна.

Звеното на Alphabet Google DeepMind, което е известно с разработката на алгоритъма, играещ играта Го, който срази човек шампион в областта през 2016 г., по-късно се зае с няколко инициативи, свързани със здравеопазването, фокусирани върху хронични състояния. Освен това през последните години загуби пари и се сблъска с притеснения за поверителността и как се събират здравните данни.

Всичко това подчертава предизвикателствата в прилагането на изкуствен интелект за лечение на сложни медицински състояния, твърдят здравни експерти. По думите им препятствията включват човешки, финансови и технологични бариери. Наличието на достъп до данни, които представляват широк кръг от пациенти, е предизвикателство, посочват експертите, както и пропуските в знанията за сложни заболявания, чиито резултати често зависят от много фактори, които може да не са напълно отразени в клиничните бази данни.

Освен това технологичните компании понякога нямат особена експертиза за това как функционира здравеопазването, което допълва трудностите в прилагането на изкуствения интелект, твърди Томас Дж. Фукс от Mount Sinai Health System.

„Наистина трябва да разберете клиничния работен процес“, посочва той. „Трябва да разберете къде може да вмъкнете изкуствен интелект и къде може да бъде полезен“ без да забавяте нещата в клиниката.

За IBM отстъплението подчертава трудностите, пред които е изправен новият изпълнителен директор Арвинд Кришна във възстановяването на растежа на емблематичната технологична компания. Кришна е споделял, че изкуственият интелект и изчислителните облаци ще са ключови технологии за развитието на IBM.

Watson Health беше едно от първите и най-големи усилия на IBM в сферата на изкуствения интелект, твърди Тони Саконаги, анализатор от Bernstein Research. Първоначално IBM го популяризира като двигатела на растежа, но напоследък му придава по-малко значение, предвид проблемите на бизнеса, промените в ръководството и съкращенията, допълва той.

„Watson може да е емблематичен за по-големия проблем на IBM с използването на сериозна наука и намирането на начин да я направи търговски привлекателна“, допълва Саконаги.

Дори когато Watson Health се сблъска с проблеми, изследователското подразделение на компанията продължи да дава приоритет на изкуствения интелект и здравеопазването. Миналата година IBM Research и Pfizer разработиха речеви тестове, разпознаващи ранни сигнали на болестта на Алцхаймер.

IBM не коментира продажбата, но заяви, че Watson Health е имал успехи през годините. „Тази работа започна преди близо 10 години, в началото на революцията на изкуствения интелект, и ние се насочихме към едно новаторско поле, за да помогнем на лекарите да подобрят здравеопазването чрез изкуствен интелект“, посочват от компанията. „IBM продължава да развива бизнеса Watson Health въз основа на нашия опит през десетилетията, така че да отговори на нуждите на пациентите и лекарите“.

Продажбата ще бъде вторият голям ход на Кришна по премахването на проблемен бизнес в рамките на по-малко от година, откакто стана главен изпълнителен директор. Миналата година IBM заяви, че планира да отдели своето подразделение за IT услуги, което генерира около 19 млрд. долара годишни приходи, или около една четвърт от общите приходи от продажби.

Чрез орязването на бизнесите на IBM, Кришна очаква компанията да постигне среден едноцифрен растеж след едно десетилетие, изпълнено със спадове на приходите. Миналата година IBM генерира 73,6 млрд. долара приходи, което е значително по-малко от сумата от 100 млрд. долара през 2010 г.

Неуспехът на IBM служи и като предупреждение за технологичната индустрия, която гледа на здравеопазването като на обещаващ пазар за растеж. Watson Health и някои други проекти в областта на изкуствения интелект, които се борят с проблеми, бяха прекалено амбициозни, опитвайки се да отговорят на големи, сложни здравни въпроси, твърдят експерти. Watson Health например беше рекламиран широко като решение за търсене на отговори за всички видове рак, допълват те.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 седмица
Изкуственият интелект няма шанс срещу естествената простотия.
2
 
2
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
"Проектът на IBM е твърде амбициозен и работи по много големи здравни проблеми"
Тя науката и здравеопазването толкова много напреднаха в 21 век, че като се появи вирус предприемат високотехнологичната и амбициозна, ултра, свърх изкуствено интелигентна мярка за карантина както през 10 век например ....
2
 
3
 
1
преди 1 седмица
Съдбата на IBM Watson Health и проблемите на изкуствения интелект в здравопазването

Ем ка не стига естественият интелект, ше требе изкуствен,...

Още от Анализи
ЕС възнамерява да договори дигиталния данък със САЩ до лятото