Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Умните гривни влизат в битка с Covid-19

Редица проучвания с носими устройства се опитват да открият ранни признаци на заразяване

Умните гривни влизат в битка с Covid-19

Снимка: Michele Limina/Bloomberg

Възможността внезапно да се разболеете тежко без ранни симптоми е един от много плашещите аспекти на коронавируса – такъв, който Моника Валенсия разбира твърде добре. През юли член на семейството ѝ умира от Covid-19 след изключително кратко боледуване, което изглежда като дошло от нищото. Единственият симптом, който се появява, е задух. В рамките на дни човекът умира.

„Не искам никой друг да преживява това, през което премина моето семейство“, коментира Валенсия пред Bloomberg.

Сега тя се надява да допринесе със своите здравни данни, така че на никой друг да не му се налага да се сблъсква с подобна трагедия. През юли Валенсия стана част от 400-те служители на San Diego Metropolitan Transit System, снабдени с носими устройства на Fitbit, като част от проучване, проследяващо ранните признаци на Covid-19. То е започнато през март от Scripps Research Translational Institute в Сан Диего.

Още по темата

Устройствата следят пулса, съня и нивата на физическа активност. Ако успеят да открият малките физиологични промени, които предвещават инфекцията, те могат да подтикнат потребителите да се тестват още преди появата на симптоми.

Подобно засичане на Covid-19 благодарение на технологиите в една цяла общност би могло да помогне за по-ранното откриване на огнища и предупреждаването на хората, които могат да останат без симптоми, но заразни. Местните здравни власти пък могат да повишат ефективността на протоколите си за тестване и проследяване.

В една пандемия, която досега упорито се съпротивляваше на високотехнологичните контрамерки на човечеството, масовото разгръщане на тракерите може да се превърне в мощно ново оръжие на страната на общественото здраве.

Няколко проучвания разглеждат ефективността на носимите устройства като детектори на Covid и вече показват обещаващи резултати. Но те имат големи недостатъци. Повечето изискват участниците да притежават собствени носими устройства, които се продават в диапазона от 50 до 400 долара. Тук говорим за голяма разлика в данните за пандемията, където служителите с ниски доходи на първа линия са най-уязвимите. Аналитичният център Pew Research Center е установил, че около 31% от американците, чиито домакинства печелят по 75 хил. долара или повече годишно, твърдят, че имат носими устройства, спрямо само 12% при домакинствата с под 30 хил. долара годишно.

Други проблеми могат да ограничат ефективността на тази технология. Някои хора са притеснени от неприкосновеността на личния си живот и факта, че правителството ще има достъп до здравната им информация. Същите притеснения съществуват и за програмите за умни градове, които събират данни за гражданите.

Изследователите трябва да преодолеят тези предизвикателства и да се изправят пред още една бариера: дългото наследство от недоверие между медицинските институции и цветнокожите общности с ниски доходи.

Проучване на Scripps, наречено DETECT, следи биометрика на 35 хил. участници през приложение, което събира данни от Fitbit, Apple Watch и други носими устройства. Водещият учен Дженифър Рейдин, епидемиолог от Scripps, сравнява ежедневните промени на базовите здравни показатели и търси знаци, че те могат да помогнат за засичането на Covid-19 преди симптомите да се проявят по-активно. Рейдин се надява да изгради система за известяване, която казва на участниците кога здравните им модели показват, че са заразени. Идеята е да им се изпраща информация за тестове или пакет за тестване у дома, и да ги свързва с властите, ако дадат положителна проба.  

Още по темата

Всеки, който използва носимо устройство, може да свали приложението на Рейдин, за да участва в процеса. Работниците на MTS са сред няколкото групи във и отвъд района на Сан Диего, които са получили безплатни гривни Fitbit, дарени от производителя и които екипът на Рейдин е добавил в проучването си. Здравни работници в клиничните звена на Scripps също са получили устройства, както и редица лекари в селските райони на САЩ.

Рейдин и учените отиват ще по-далеч, работейки п проучване в Джаксън, Мисисипи, където дават носими устройства на афроамериканци с ниски доходи – една от най-тежко засегнатите от пандемията общности в света. Над 80% от населението на Джаксън е от чернокожи, а близо 30% от тях живеят под прага на бедността. Градът има над 500 случая на Covid-19. Инициирана от Световния икономически форум, програмата в Джаксън все още е в ранен етап на планиране как точно може да проработи, как да бъде финансирана и към кого точно ще е насочена.

Сред 31 участници, които са се оказали заразени с Covid-19, 82% са имали данни, събрани от устройствата, които са подсказали инфекцията.

Други проучвания имат по-различен подход. Джеслин Дън, професор по биомедицинско инженерство в Duke University, също води програма за използване на смартфони и умни часовници. Досега по-голямата част от участниците в нейното проучване Covidentify са хора, които вече притежават такива гривни и в резултат на това попадат в групата на не толкова уязвимите. Сега тя „работи като луда“, за да разпространи 450 устройства сред по-проблемни общности в Северна Каролина. Пожарникарите и възрастните, които ходят на църква, са сред онези, които вече са оборудвани с умни часовници, засичащи промени в пулса им и броящи крачките им.

Ключово за работата на Дън е да се увери, че хората знаят как да използват технологията. Координаторите по проекта редовно провеждат разговори с участниците, за да са сигурни, че знаят какво е необходимо да направят. За разлика от други, приложението в това проучване не събира данни за локацията по подразбиране, а тя не планира да свързва резултатите с програми за проследяване заради потенциални проблеми с поверителността. Но тя все пак се сблъсква с предизвикателства. Имигрантите, които се страхуват да не бъдат депортирани, например, все пак могат да са скептични и да не пожелаят да участват.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
4
 
7
Hahoto до: zelka007
преди 3 месеца
и добре направените от висок клас гривни са за обща култура , бях се замислил по едно време , ама май ще пропусна тази джаджа ...
-------------------------------------------------
Първо ползвах Xiaomi Mi band 3, после го подарих на тъщата и взех 4, сега чакам Mi band 5 pro. Мен ме кефят. От както ги ползвам телефонът ми е на тих режим, защото дисплеят на гривната вибрира и пише кой ме търси - това намаля стреса! Отделно като си заблея някъде телефона с едно натискане почва да пищи, къде е. Пулсът го мери коректно, сравнявах с ръчно мерене и други машинки. Крачките и качеството на съня - не мога да кажа. Когато е пуснат на тренировка и работи съвместно с джипиеса на телефона, би трябвало да е коректен в показанията си :)
2
 
6
 
6
ing5rov до: michaelis23
преди 3 месеца
да бе , гривните- "умни" , пък носителите - дебилизирани ...
2
 
6
 
5
преди 3 месеца
на тия охлюви им е малко следенето с телефоните са искат и тва, ми да си го втъкнат в aналното отверстие да им умнее в задния им двор дeeба и скапaняците да еббa
3
 
8
 
4
ing5rov до: zelka007
преди 3 месеца
хОди да ти мушнат една клизма , па сетне гастритна проба ... със сондичката от клизмата ... троловете само тъй се лекуват ... : )))
6
 
4
 
3
zelka007 до: Hahoto
преди 3 месеца
а от днес и с отрицателен psr и антитела ... :))) ... свободен вече ...

в инфекциозното мереха кръвното с автоматичните апарти , а насищането с кислород с едно като щипка на пръста ... за всичко друго кръв взимаха ...

и добре направените от висок клас гривни са за обща култура , бях се замислил по едно време , ама май ще пропусна тази джаджа ...

Още от Анализи
Байдън е съветван да ограничи влиянието на Big Tech