IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път Amazon и Microsoft са по-ценни от всички германски акции

Двете американски компании струват 2,036 трлн. долара на фондовия пазар - повече от общата оценка на 763-те листнати германски компании

10:30 | 24.07.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. Снимка: Getty Images News

60 млрд. долара. През миналата година Apple спечели толкова, колкото никоя друга компания в света. Възнаграждението за инвеститорите: една акция на Apple струва 207 долара, а всички заедно - 930 милиарда долара. Въпреки това обаче Apple не е най-ценната компания в света.

Но на фондовия пазар важáт не толкова изминалите заслуги (за печалбата), а повече - спекулациите за бъдещето. Но дори и тук доминират американските компании: онлайн търговецът Amazon струва 978 милиарда долара, облачният и софтуерен гигант Microsoft дори достигат 1,058 трилиона долара.

Заедно тези две компании достигат пазарна стойност от 2,036 трилиона долара, което ги прави, според изчисленията на в. Handelsblatt, за първи път по-ценни от всичките 763 германски борсови компании. Тяхната обща пазарна стойност се изчислява на 2,02 трилиона долара. Това е еквивалентът на 1,8 трилиона евро. От тази сума около 1,2 трилиона евро се падат на 30-те компании от водещия германски индекс Dax.

Двете най-ценни американски компании убеждават с бързото си развитие. В рамките на пет години Microsoft увеличи нетната си печалба от 12 до 39 млрд. долара, а след загубите си Amazon отчете през миналата година нетна печалба от 10,1 млрд. долара - за текущата година се очакват почти 14 млрд. долара.

Само през последните 12 месеца акциите на Amazon са увеличили стойността си с 36%. В продължение на години групата предизвиква утвърдените търговски гиганти и с помощта на онлайн дейността си, постоянните технически иновации и потребителското обслужване определя правилата за цялата търговия.

Но повече от Amazon изненадва ръстът на Microsoft - акциите увеличиха стойността си през последните 12 месеца с 16%. С нетен марж спрямо приходите от 31% Microsoft е по-рентабилна от всяка друга голяма германска компания.

Отдавна се твърди, че основаната от Бил Гейтс преди 44 години компания е загубила надпреварата с Google, Facebook и Сие. Microsoft се придържа твърде много към успешните си Windows и Office продукти, пропускайки новите тенденции и пазари на растежа. Но под ръководството на Сатя Надела Microsoft прокрадва пътя си в такива индустрии, като облачния бизнес и изкуствения интелект.

Американските корпорации се възползват от големия и проспериращ вътрешен пазар и изключителното развитие на американските технологични компании

Въпреки това: Amazon и Microsoft вероятно никога не биха увеличили стойността си на фондовата борса толкова бързо, ако в играта не участваше цялата Wall Street. Големите борсови индекси, като Dow Jones, S&P и Nasdaq, бързат от един рекорд към следващия. „Най-големите американски корпорации в момента са мярка за нещата в много индустрии", казва Александър Крон, член на борда на директорите на одитора EY. 

Американските корпорации се възползват от големия и проспериращ вътрешен пазар и изключителното развитие на американските технологични компании. Европа и най-голямата ѝ икономика Германия нямат с какво да се противопоставят: икономическият растеж отслабва и много компании са в дълбоки фази на прехода, включително банките и производителите на автомобили с техните доставчици. Към това се добавя и търговският спор с митата и насрещните мита, задействан от американския президент Доналд Тръмп, който засяга особено много силно глобализираните германски компании.

Резултатът: Германските акции се развиват по-лошо от американските от години. Това важи както за по-кратък срок, така и за дванадесет месеца. За този период американските акции поскъпнаха средно със седем процента, германските акции загубиха почти пет процента. А ако вземем за сравнение десет години, разликата е много по-голяма: щатските акции поскъпнаха с повече от 200%, а германските - само наполовина.

В никакъв случай американските компании не са убедителни само заради бързото нарастване на цените на акциите и високата им пазарна стойност. Увеличението на цените е фундаментално обосновано: седем от десетте компании с най-висока печалба в света са базирани в САЩ.

„Европа с Германия в центъра е силно индустриализирано място - и традиционните индустрии в момента се борят с предизвикателствата", отбелязва Крон. „Високите инвестиции в цифровизацията на продуктите и производството, забавящата се световна икономика и - с оглед на високите политически и икономически рискове, ниската готовност за инвестиране от страна на компаниите, забавят развитието".

Американското господство е особено голямо в сферата на технологиите. Петте най-ценни компании в света са американски: освен Microsoft и Amazon, това са и производителят на iPhone Apple, Alphabet, която притежава търсачката Google, и социалната мрежа Facebook.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Толкова им е ПАЗАРНАТА КАПИТАЛИЗАЦИЯ, не толкова са ЦЕННИ. Правете разлика между едното и между другото. За мен само Allianz, Bayer, Daimler, Siemens и BMW категорично имат много по-голяма стойност от тия два американски балоняка. И изброявам цели 5 немски компании само заради Майкрософт, защото ако е само за Амазанката, само Алианц е категорически по-ценна от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 4
Shadow1
преди 4 години
Нито проблема е че са монополи нито че са балон. В Европа защо не се развиват такива балони и защо не се налага да се разцепват монополи... В законите е проблема, трябва уеднаквяване между държавите и опростяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 7
concrete2
преди 4 години
Балони , балони , балони .... И като гръмнат , пак ние Европата ще страдаме .... Но светът е вече такъв - глобализация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 1
melon
преди 4 години
А бантустана е още по-смешно... НАП искат да се издават касови бележки при плащане с карта в електронните магазини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 4
khao
преди 4 години
може и да се промени, време е анти-монополния им орган да ги разцепи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 17
Sokratus
преди 4 години
И за наше Европейско съжаление, това скоро няма да се промени! Ще им дишаме прахта на корпорациите от САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още